Bescherm je inbox met de nieuwe tool van DuckDuckGo

© PXimport

Bescherm je inbox met de nieuwe tool van DuckDuckGo

Geplaatst: 15 augustus 2021 - 10:33

Aangepast: 14 december 2022 - 10:19

Justin Doornekamp

DuckDuckGo lanceert een maildienst die je inbox moet beschermen tegen de extreme datahonger van adverteerders. Hoe deze dienst werkt, leggen we in dit artikel uit.

DuckDuckGo ken je wellicht als een zoekmachine die geen persoonsgegevens opslaat. Dezelfde ontwikkelaars komen nu met een e-mailbeschermingsfunctie, waarmee gebruikers gratis een eigen e-mailadres kunnen aanvragen, eindigend op @duck.com. Met dit e-mailadres kun je mails laten doorsturen naar je reguliere adres, nadat DuckDuckGo de mails heeft gecontroleerd op ongewenste trackers. Zijn er trackers gevonden, dan worden deze eerst uit de mails gehaald, voordat ze naar je worden doorgestuurd. Het is zelfs mogelijk om meerdere keren een uniek adres aan te maken, die na gebruik wordt gedeactiveerd.

Het @duck.com-adres kun je gebruiken voor mailcontact met vrienden of bekenden, terwijl je het “wegwerpadres” gebruikt voor bijvoorbeeld nieuwsbrieven of prijsvragen.

Sinds iOS 14 heeft Apple vergelijkbare functies gelanceerd om te voorkomen dat adverteerders meegluren in je inbox, maar met de dienst van DuckDuckGo zijn ook Android-gebruikers beschermd, ongeacht welke browser zij gebruiken. Bovendien is het nu een stuk makkelijker om een e-mailadres aan te maken die je eenmalig gebruikt om je ergens in te schrijven. 

 

© PXimport

Zo werkt het

In de mobiele app van DuckDuckGo kun je naar de instellingen gaan, waar je de functie Email Protection vindt. Hier kun je je inschrijven om van de dienst gebruik te maken, waarop je in de wachtrij wordt geplaatst. Volgens DuckDuckGo kan het enkele weken duren voordat de e-mailbescherming in werking treedt. Gebruikers krijgen een seintje als het zover is. Vervolgens kun je een eigen e-mailadres aanmaken.

DuckDuckGo benadrukt dat het nooit inzicht krijgt in je e-mails en dat mailtjes ook nergens worden opgeslagen. Bovendien werd de technologie achter de beschermingsfunctie door het bedrijf zelf gemaakt. Hier is dus geen derde partij voor ingeschakeld.

Wanneer een mail is geanalyseerd en doorgestuurd, kun je bovenaan de mail zien hoeveel trackers er werden verwijderd. Door op deze melding te drukken kun je nog wat extra informatie krijgen over deze trackers.

Met het @duck.com-emailadres kun je ook reageren op mailtjes die je binnenkrijgt, maar een e-mail zelf opstellen is niet mogelijk. De e-mailbeschermingsfunctie bevindt zich overigens nog in de bètafase, dus het kan zijn dat DuckDuckGo de functie nog moet bijschaven.

DuckDuckGo kondigde recent aan dat het ook werkt aan een desktopbrowser, die volledig in het teken staat van de bescherming van jouw persoonlijke gegevens. Eind 2021 moet de browser verschijnen.   

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten