Zo beveilig je eenvoudig je cloud-opslag

Door: redactie-computertotaal | 13 april 2016 14:13

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Clouddiensten zijn populair en dat maakt de vraag naar goede beveiliging steeds relevanter. Helaas maken een wildgroei van aanbieders, wisselende voorwaarden en gekoppelde registraties clouddiensten tot een moeras. Lees wat je moet weten om je persoonlijke gegevens en bestanden beter te beveiligen.

Tip 01: Clouddiensten

Voordat we aan de slag gaan met clouddiensten is het goed om de definitie van een clouddienst helder te hebben. Het komt er op neer dat alles wat je bewaart op internet kunt betitelen als 'opslag in de cloud'. Dit gaat verder dan schijfruimte voor bestanden. Clouddiensten zijn vaak complete systemen waarin je informatie, bestanden, back-ups, mail, fotoalbums en nog veel meer bewaart. Lees ook: De 9 beste gratis clouddiensten onder de loep.

De meeste diensten bieden een combinatie van dit alles. Beetje bij beetje zijn we alles wat we voorheen op de harde schijf van onze pc of laptop bewaarden aan het verkassen zijn naar diensten op internet. Dus alles naar de cloud, met alle voordelen én gevaren van dien.

Tip 01 Clouddiensten gaan verder dan de opslag van bestanden op internet.

Tip 02: Voordelen

De voordelen van clouddiensten zijn legio. Je kunt bijvoorbeeld overal bij je bestanden en gegevens: thuis op de computer en onderweg op de laptop en/of mobiele apparatuur. Een harde-schijfcrash heeft weinig invloed op je gegevens: mail, documenten, foto's en muziek staan bij een clouddienst en zijn dus op je volgende computer eenvoudig te benaderen.

Bij smartphones gaat dit nog verder. Android en iOS-gebruikers kunnen respectievelijk via een Google- en iCloud-account het toestel automatisch veiligstellen. Telefoon kwijt? Geen probleem! Herstel de back-up via de clouddienst en je hebt de inhoud van je oude toestel terug.

Tip 02 Telefoon defect, gestolen of verloren? Zet een back-up terug via de cloud en je hebt je oude gegevens terug.

Tip 03: Risico's

De risico's van clouddiensten zijn het beste voor te stellen aan de hand van een situatieschets. Stel je kopieert al je bestanden, foto's en persoonlijke mails op een externe harde schijf. De schijf geef je bij een kennis in bewaring. Welke afwegingen maak je? De kans is groot dat je afweegt of de persoon te vertrouwen is: bewezen integer, niet nieuwsgierig of op zijn minst 100% discreet.

Ook wil je zeker weten dat de persoon je schijf niet kopieert en verkoopt aan derden, of uitleent aan iedereen die hier om vraagt. Bij clouddiensten is het onmogelijk om hier een zinnige afweging te kunnen maken. Toch gebruiken we massaal Gmail, werken we met Dropbox en maken we klakkeloos een Microsoft-account aan inclusief OneDrive als Windows 8 hierom vraagt.

Tip 03 Vertrouw je een clouddienst met je hele hebben en houden?

Privacy en andere onzekerheden

Om het brede karakter en mogelijke gevaren van clouddiensten te illustreren, nemen we het 'gratis' fotobewerkingsprogramma Google Picasa als voorbeeld. Hierin zit een functie om je foto's eenvoudig op internet te plaatsen en delen met vrienden. Als het goed is gaan er minimaal vier alarmbellen rinkelen.

1: Mijn foto's verlaten mijn eigen computer en ik heb te maken met een clouddienst. 2: Ik heb geen idee wat de clouddienst doet met mijn foto's. 3: Wie heeft er toegang tot de foto's die ik op internet plaats? 4: Welke gegevens worden er nog meer gedeeld met de clouddienst?

Informatie over deze stellingen is lastig te vinden en dit is slechts een voorbeeld. Wat moet je er dan mee? Erken voor jezelf dat je een clouddienst in gebruik neemt, je nauwelijks weet hoe deze in elkaar steekt en je ook niet weet wat de (commerciële) belangen zijn van de aanbieder. Algemene voorwaarden en wetgeving zijn lastig te doorgronden en eenzijdig aan te passen. Qua wet- en regelgeving bent je vaak overgeleverd aan die van een ander land.

Handig zo'n functie om foto's te delen, maar waar wat gebeurt er met je foto's en welke informatie deel je nog meer?

Tip 04: Cloud op slot

Veilige opslag bij een clouddienst begint bij het vertrouwen dat je in het bedrijf achter de clouddienst hebt. Clouddiensten kunnen, in tegenstelling tot wat ze misschien beweren, (bijna) altijd bij je gegevens en bestanden. Dit is alleen tegen te gaan met encryptieoplossingen (vanaf tip 15).

Stel dat je de clouddienst vertrouwt, dan is er altijd nog het risico dat je account gekaapt wordt en iemand anders toegang krijgt tot alles wat je bij die clouddienst bewaart. Dit is op meerdere manieren te verbeteren, maar de zwakste schakel blijft het grootste gevaar. De oplossing is eenvoudig: begin met een goed fundament en weet hoe je zwakke schakels herkent en aanpakt.

Tip 04 Clouddiensten zijn in beginsel niet te vertrouwen, maar wel veiliger te gebruiken.

9 Reactie(s) op: Zo beveilig je eenvoudig je cloud-opslag

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 juli 2014 22:42 Anoniem
  In 1700 maakte men gebruik van postduiven en was ook het risico aanwezig dat je berichten in verkeerde handen viel. Toch heeft het men er niet van weerhouden gebruik van te maken. Zo is het nu met de Clouddienst gesteld. Voordeel is wel dat het geen voer vreet…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 oktober 2014 11:13 Anoniem
  Nee geen voer gelukkig, maar om te zorgen dat het niet in verkeerde handen valt kan je ook een zakelijke cloud dienst inschakelen. Dat heeft geen voer nodig en het is veilig. Op het werk hebben wij nu een online back-up www.fortado.nl waarin er ook een online werkplek is. Thuis gebruik ik dropbox, daar is de info niet zo gevoelig en is het niet 24/7 nodig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2015 21:39 Anoniem
  'De schijf geef je bij een kennis in bewaring.' ???? Wie doet nu zoiets? Maak gewoon een externe backup om de week, 2 weken of maand en bewaar die gewoon goed in een afgesloten box in de kast ja. Clouddiensten zijn diensten waar je in persoon ver vanaf staat als er iets misloopt en door gewoon backups te maken en zelf in eigen handen te houden, houd je alles zelf veilig zonder iets uit handen te geven. Alles kan gehackt worden maar geen externe schijf afgesloten van de pc!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2016 17:05 Anoniem
  Tinnen hoedjes op in 3…2…1…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 april 2016 13:02 Anoniem
  beveiliging is iets voor aluhoedjes? trol.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 mei 2016 17:19 Anoniem
  Ik begrijp zulke artikelen prima alleen zou ik gaan voor een Cloud storage oplossing waar de beveiliging door het bedrijf zelf al serieus wordt genomen. Ik gebruik genoemde oplossingen al een lange tijd niet meer, maar vBoxxCloud. Een betrouwbare oplossing uit Nederland. Gewoon end-to-end encrypted…:) www.vboxxcloud.nl voor de nieuwsgierige
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juni 2016 09:08 Anoniem
  Vele bedrijven zijn niet altijd op de hoogte van wat een cloud precies inhoudt en verzorgd. Waardoor ze niet durven over te stappen van een harde schijf naar de cloud oplossing. Tegenwoordig is de Cloud de veiligste manier om gegevens in op te slaan en citrix is op dit moment een van de beste oplossingen om meerdere besturingssystemen tegelijkertijd op één computer kunnen draaien. Hierdoor zorg je voor een snellere en stabiele werkomgeving.

  Voor meer informative kun je naar www.desktoptowork.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juli 2016 11:58 Anoniem
  Cloudfroger bestaat niet meer
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 maart 2020 14:25 rveijkwwnl
  Ik mis de Nederlandse Clouddiensten, die worden hier totaal niet vernoemd en aldus heeft men ZEER SLECHT zijn huiswerk gemaakt.

  XS4ALL heeft in basis al een dergelijke dienst in huis middels "Experimentele diensten" waarbij men zelf een website kan beheren middels PHP en deze is volledig van het ganse internet bereikbaar.

  OOK kan men naast deze webpagina een MAP-drive instellen en men heeft dan iets van 500GB ter beschikking, maakt men geen gebruik van de website dan kan men deze verdubbelen naar 1TB.
  Er is hierbij alleen 1 maar, dit gaat wel per UNIX beheer systeem en niet naar NTFS, echter W10 kan gewoon met ZFS mapping van UNIX omgaan, W7 alleen middels een extern beheersprogramma ( nee ik heb het niet over LUNIX, dat is voor hobbyisten zoals FreeNas)

  XS4ALL is voor zover ik weet de enige provider die dit bied, of dit overgenomen wordt door KPN is tot op heden onbekend maar het werkt nog wel tot op heden.

  Of Freedom.nl deze dienst OOK gaat leveren is nog niet zeker, maar ze zijn dat op den duur wel van plan heb ik me laten vertellen door 1 van de beheerders aldaar qua informatie voorziening, al zal dat pas later zijn als men alles op de rit heeft.

  Net zoals VPN die men in basis gaat leveren aan iedereen die dat wilt in Nederland, in basis eerst aan Founding Members, pas daarna aan externe klanten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.