Zo bewerk je video's met HitFilm Express

© PXimport

Zo bewerk je video's met HitFilm Express

Geplaatst: 21 januari 2020 - 10:55

Aangepast: 24 november 2022 - 13:48

Toon van Daele

Je hebt een reeks video-opnames gemaakt en die wil je graag tot een fraaie film aan elkaar smeden. Echt rouwig om het heengaan van Windows Movie Maker ben je niet, want dat was toch maar een lichtgewicht. Aan HitFilm Express heb je een veel krachtiger alternatief, met tal van mogelijkheden en effecten. De leercurve is wel iets steiler en daarom helpen we je een handje op weg.

Tip 01: Modules

HitFilm Express (HFE) is bij het grote publiek nog niet zo bekend en dat is best jammer gezien de vele mogelijkheden van deze videobewerker. Het programma is beschikbaar voor zowel Windows 8 (64 bit) en macOS 10.11, of hogere versies. In de gratis versie zijn weliswaar sommige effecten en mogelijkheden niet standaard beschikbaar – tenzij je niet om een watermerk in je videobeelden geeft. Maar je hoeft gelukkig ook niet direct het volle pond van 299 euro neer te leggen voor de complete professionele editie. Je kunt namelijk ook kiezen voor een gratis basisversie, om die naar keuze aan te vullen met specifieke betaalde add-ons. Duur zijn die overigens niet echt. Het Edit Starter Pack bijvoorbeeld kost je nauwelijks een tientje en die geeft je toegang tot onder meer beeld-in-beeld, splitscreenmaskers, verticale video en allerlei tekstanimaties.

In dit artikel gaan we met de gratis versie aan de slag. Houd er wel rekening mee dat HFE best wat van je machine vergt: liefst 8 GB ram, een grafische kaart met minimaal 1 GB videogeheugen (of 2 GB voor 4K uhd-video) en minstens een Intel Core i3 of gelijkwaardige processor (bij voorkeur core i5).

Tip 01 Je kunt je gratis versie selectief opwaarderen met allerlei (betaalbare) add-ons.

© PXimport

Tip 02: Activering

Je downloadt HFE hier. Na de installatie moet je de tool wel nog activeren via Activate and unlock en daar heb je een login-id voor nodig. Dat maak je hier aan.

Na de activatie en een herstart van de tool kun je dan aan de slag. Via File / Options / Activation zie je terug welke extra features (add-ons) je inmiddels hebt aangeschaft. Om bijvoorbeeld de add-on Edit: Starter aan te kopen klik je hier op HitFilm Store, selecteer je de bewuste add-on en volg je de verdere aankoopinstructies. Overigens tref je in dit venster ook de knop Deactivate Program aan: handig als je de tool met hetzelfde account - en de al aangekochte add-ons - ooit op een andere pc wilt installeren.

Bij het opstarten beland je standaard op het tabblad Home, met onder meer links naar diverse instructievideo’s en naar een online gebruikersgids – die trouwens ook beschikbaar is als pdf van een dikke 500 pagina’s. Goed dat je die binnen handbereik hebt, want je begrijpt dat we nooit alle mogelijkheden binnen het bestek van deze workshop kunnen bespreken. Krijg je het Home-paneel niet te zien, dan kan dat alsnog via het View-menu of met de sneltoets Ctrl+1.

Tip 02 Ook de gratis versie moet je wel eerst even activeren en ontsluiten.

© PXimport

Dankzij de modulaire opzet schaf je alleen de modules aan die je zelf wilt

-

Tip 03: Project

Tijd nu om ons eerste project op te starten. Dat doe je via File / New of met Ctrl+N. Je krijgt nu de gelegenheid enkele parameters in te stellen voor je project. In het uitklapmenu bij Template vind je al meteen een 50-tal projectsjablonen terug, maar via de optie Custom, helemaal onderaan, kun je ook eigen profielen samenstellen en bewaren. Overigens is het ook nog wel mogelijk parameters tijdens je project aan te passen. HFE geeft je dan wel een seintje als het gebruikte videomateriaal afwijkt van de ingestelde opties. Bevestig met OK zodra je alles naar wens hebt geconfigureerd, zodat de eigenlijke bewerkingsmodule zichtbaar wordt – ook op te roepen via View / Edit of met Ctrl+2.

Vanuit het View-menu kun je deze interface nog op allerlei manieren personaliseren. Met de optie Panels bepaal je zelf welke panelen je wilt zien, of je selecteert via Workspaces een kant-en-klare werkruimte met de bijbehorende panelen. Wijzelf verkiezen hier de werkruimte Editing, maar het staat je vrij die aan te passen en je eigen werkruimte vast te leggen met Save Workspace - die komt dan automatisch beschikbaar in de lijst met Workspaces.

Bekijk zeker ook even de mogelijkheden bij File / Options. Wij houden het hier echter bij de standaardwaarden.

Tip 03 Je stelt zelf je favoriete werkruimte samen.

© PXimport

Tip 04: Media ophalen

Zonder mediabestanden kun je uiteraard weinig aanvangen met HFE en dus haal je het beste eerst alle videoclips, afbeeldingen en audiobestanden op die je voor je project wilt gebruiken. Dat doe je door in het Media-paneel, standaard helemaal linksboven, op Import te klikken en alle gewenste bestanden op te halen. Een handig alternatief is dat je die gewoon naar het Media-paneel versleept.

Rechtsonder merk je het eigenlijke Editor-paneel op, inclusief de obligate tijdlijn. Daarop tref je de sporen Video 1 en Audio 1 aan. Het is de bedoeling dat de beoogde media hier een plaats krijgen. Sleep om te beginnen een videoclip uit het Media-paneel naar het videospoor. Geef ook je andere videoclips een plekje in dit videospoor.

Het is trouwens ook mogelijk een clip naar het lege spoor bovenaan te verslepen. HFE creëert dan automatisch een extra videospoor (2e, 3e enzovoort) voor deze clips. Je zult merken dat de bijbehorende audio netjes op een afzonderlijk audiospoor terechtkomt.

Goed om weten: onderaan links tref je het History-paneel aan. Aanpassingen waar je niet tevreden over bent kun je van hieruit weer snel ongedaan maken.

Tip 04 Handig als al je clips en afbeeldingen al klaar staan in het Media-paneel.

© PXimport

Tip 05: Trimoperaties

Je hebt je clips nu geïmporteerd, maar we kunnen ons voorstellen dat je van bepaalde video- of audioclips slechts een stuk wilt gebruiken. Zo’n trimoperatie is mogelijk vanuit het Trimmer-paneel. Selecteer de clip in het Media-paneel of dubbelklik op de clip in de tijdlijn. In het Trimmer-paneel dubbelklik je op de tijdsindicatie en pas je de starttijd aan. Of je versleept het witte bolletje naar het gewenste tijdstip. Vervolgens klik je op het knopje Set In Point. Deze procedure herhaal je voor het einde van het fragment (Set Out Point).

Uiteraard wil je dat fragment nu naar de tijdlijn overhevelen. Daar zijn twee knopjes voor: Insert Clip en Overlay Clip. Beide zorgen ervoor dat de clip op de plaats van de afspeelknop terechtkomt. Het verschil is dat bij het eerste knopje eventuele videoclips naar rechts opschuiven om plaats te maken, terwijl de videobeelden bij de tweede optie door het fragment worden vervangen.

Je kunt clips ook trimmen op de tijdlijn zelf. Wij tonen je hoe je een videofragment weghaalt waarbij je wel de bijbehorende audio behoudt, waarna je dat videofragment kunt vervangen. Dat houdt dan wel in dat je eerst de koppeling tussen de originele video en de audio verbreekt. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de clip en kies Unlink (het schakelpictogram op de clip verdwijnt). Vervolgens ga je met de muisaanwijzer naar de rechterrand van de videoclip zodat die in een accolade verandert. Die sleep je vervolgens binnenwaarts: een zogenoemde L-cut.

Tip 05 Je kunt een clip trimmen vanuit de tijdlijn of met behulp van het Trimmer-paneel.

© PXimport

Tip 06: Extra sporen

In tip 4 hebben we al aangegeven dat je meerdere video- en/of audiosporen op de tijdlijn kunt creëren. Dat lijkt op het eerste gezicht weinig zinvol: immers, alleen de bovenste clip blijkt zichtbaar in de resulterende video en gecombineerde audio levert wellicht een kakafonie op. Dat laatste kun je makkelijk bijsturen. Stel, je hebt een audiospoor voor commentaar en een voor achtergrondmuziek. Je kunt dan het volume van dit laatste snel verlagen door met de muisaanwijzer de witte horizontale streep op het audiospoor wat naar onderen te slepen. Het andere volume verhoog je eventueel wat.

Ook bij videobeelden kan iets gelijkaardigs. Hier geeft de witte horizontale lijn namelijk de opaciteitswaarde aan: hoe lager de lijn, hoe transparanter de video. Op deze manier kun je de onderliggende video alsnog zichtbaar(der) maken.

Overigens is er nog wel een manier waarop twee videosporen zich met elkaar ‘verbinden’: de zogenoemde mix- of blendmodus. Klik bijvoorbeeld maar even met rechts op de bovenste videoclip en kies Blend: je kunt nu met een 20-tal mixmodi experimenteren.

Tip 06 Je bepaalt zelf het volume van elk audiospoor (en de transparantiegraad van elke video).

© PXimport

Tip 07: Keyframes

We hebben intussen al met enkele effecten gespeeld en die worden standaard op de hele videoclip toegepast. Het kan echter gebeuren dat je een effect slechts op een klein stuk van zo’n clip wilt toepassen. Dat is mogelijk met behulp van zogenoemde keyframes.

Stel, je wilt een audioclip gedurende alleen binnen een specifiek fragment stiller laten klinken. Klik dan met ingedrukte Ctrl-toets op het begin- en op het eindpunt van dit fragment de witte horizontale lijn van het audiovolume aan. Op elk van beide punten wordt nu een blauw ruitje zichtbaar: het zogenaamde keyframe. Je kunt nog extra keyframes creëren en via de pijlknopjes linksboven de tijdlijn spring je snel van het ene keyframe naar het andere.

Om nu tussen twee keyframes het volume te verlagen dubbelklik je op het eerste keyframe en open je vervolgens het Controls-paneel (linksboven, het tabblad naast Media). Hier stel je het Volume Level naar wens in: alleen het fragment tot aan het eerstvolgende keyframe zal nu minder hard afspelen.

Deze techniek laat zich ook prima toepassen op videoclips: in het Controls-paneel krijg je via het groene plusknopje dan toegang tot talrijke effecten.

Tip 07 Er zijn tal van effecten beschikbaar, nauwgezet aan te sturen door keyframes.

© PXimport

Met keyframes pas je effecten alleen toe waar je dat zelf nodig vindt

-

Tip 08: Beeld-in-beeld

We gaven eerder al aan dat je met het Edit Starter Pack ook fraaie beeld-in-beeld-effecten (picture-in-picture, ofwel PiP) kunt toepassen, maar als het iets minder geavanceerd mag, kan het ook helemaal voor nop. Logischerwijze hebben we voor dit effect twee videosporen nodig (zie ook tip 6): we willen het ene beeld namelijk tegelijk met het andere tonen, zij het in miniatuurformaat.

Selecteer om te beginnen het eerste spoor. In het Viewer-paneel, rechtsboven, merk je vier handvatten op aan de respectieve beeldhoeken en die kun je nu binnenwaarts slepen. Houd de Shift-toets ingedrukt om de beeldverhoudingen te bewaren. Dit miniatuurbeeld kun je vervolgens verplaatsen en roteren met behulp van het blauwe vierkantje.

Tip 08 Snelle beeld-in-beeld-effecten.

© PXimport

Tip 09: Composietshot

Heb je wel iets met gimmicks dan mag je absoluut niet voorbijgaan aan de zogenoemde composiet-modus van HFE. Die is namelijk bedoeld om zo goed mogelijk allerlei effecten te kunnen toepassen. Wacht dacht je bijvoorbeeld van een spotlight op je videobeelden: alles is monotoon van kleur behalve het beeld onder het spotlight. Deze gimmick vergt weliswaar enige voorbereiding, maar op deze manier maak je ook snel kennis met een aantal handige opties.

Klik met rechts op de clip, hetzij in het Media-paneel, hetzij op de tijdlijn, en kies Make Composite Shot. Voorzie een geschikte naam voor dit shot en bevestig met OK. Er opent zich nu een extra tabblad met bijbehorende tijdlijn (naast die van de standaard Editor). Omschakelen is een kwestie van op het gewenste tabblad te klikken.

Tip 09 HFE voorziet in een afzonderlijke tijdlijn voor elk composietshot.

© PXimport

Tip 10: Masker: effecten

Het shot bestaat momenteel nog maar uit één laag. Daar voeg je nog een extra laag aan toe via New Layer / Plane (Ctrl+Alt+A). Stel Color in op de gewenste kleur voor je deklaag en bevestig met OK. Die laag sleep je nu zelf onder je originele laag zodat die niet langer je videobeeld bedekt. Selecteer vervolgens de laag met je videobeelden en druk op het knopje Ellipse mask, links van het Viewer-paneel. Met ingedrukte Shift-toets teken je hiermee een cirkelvorm op de voorbeeldweergave.

Wanneer je vervolgens op het kleine pijltje naast de laag klikt (op het tabblad van je composietshot) opent zich een menu met onderdelen als Masks, Effects, Transform, enzovoort. Klik op Effects en druk op het bijbehorende plusknopje, waarna je allerlei effecten kunt toevoegen aan het cirkelvormige masker. Elk effect laat zich op zijn beurt uitklappen voor extra opties.

Overigens zijn er nog heel wat meer effecten beschikbaar: je hoeft ze maar vanuit het Effects-paneel (linksonder) naar je laag te verslepen. Hier tref je bijvoorbeeld de rubrieken Transitions (overgangen) aan en in de rubriek Generate vind je Text-effecten terug. Om een effect aan te passen klik je het in de laag aan en open je het Controls-paneel.

Tip 10 Het effectenarsenaal – ook in combinatie met maskers – blijkt nagenoeg onuitputtelijk.

© PXimport

Het effectenarsenaal is nagenoeg onuitputtelijk

-

Tip 11: Masker: animatie

Om het spotlight over je beelden te laten bewegen open je in de laag het item Masks en selecteer je Transform. Klik het rondje bij Position aan zodat het blauw kleurt: je hebt hiermee een keyframe gecreëerd.

Verplaats nu de afsleepknop bovenaan dit paneel wat naar rechts alwaar je op dezelfde manier een tweede keyframe creëert: dat doe je door op het cirkelknopje met het witte puntje (Toggle Keyframe(s)) te klikken. Voor dit tweede keyframe stel je een andere positie in, hetzij door op 0.0.0.0 bij Position te klikken en de x,y-coördinaten in te vullen, hetzij door het knopje Selection Tool naast het Viewer-venster in te drukken en het masker met de muis te verplaatsen. Op deze manier kun je nog extra keyframes creëren, telkens met een aangepaste positie. Het resultaat blijkt inderdaad een bewegend spotlight te zijn.

Tip 11 Met enige moeite (en met behulp van keyframes) creëer je ook maskeranimaties.

© PXimport

Tip 12: Export

Ben je tevreden met je videobewerkingen dan wordt het tijd om die in een definitieve vorm te gieten. Open het menu View en kies Export (sneltoets Ctrl+3). In het Project-paneel krijg duiken de verschillende tijdlijnen en composietshot-lagen op, vergezeld van een Export-knop. Via deze knoppen exporteer je ofwel de volledige inhoud (Contents) ofwel het fragment tussen de In- en Out-punten – deze punten kun je trouwens ook hier nog snel aanpassen door de tijdsindicaties aan te klikken. De gekozen clips belanden nu in het Queue-paneel.

Vanuit het Presets-paneel leg je het standaardformaat vast voor je videobestand, maar dit profiel kun je desgewenst ook per item nog aanpassen vanuit het Queue-paneel. Eigen profielen toevoegen doe je eenvoudigweg met het knopje New Preset (onderaan rechts).

Staat alles netjes in de wachtrij, dan zet je met de knop Start Exporting, helemaal onderaan, het arbeidsintensieve exportproces in gang. Je volgt de vorderingen in het Preview-paneel. Succes!

Tip 12 Je legt zelf het gewenste exportprofiel vast, per videoclip als het moet.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000