Zo blijf je Windows XP ook in 2014 gebruiken

Door: redactie-computertotaal | 07 oktober 2013 13:16

How To

In juli 2014 zal Microsoft de ondersteuning voor Windows XP Service Pack 3 stopzetten. Hier leggen we uit wat dat betekent, en hoe je Windows XP toch nog relatief veilig kunt blijven draaien nadat Microsoft de ondersteuning beëindigt.

De beëindiging van de ondersteuning voor Windows XP betekent dat Microsoft niet langer beveiligingsupdates voor het besturingssysteem zal produceren of bugs zal repareren. Het betekent ook dat je geen (gratis of betaalde) hulp of technische ondersteuning meer kunt krijgen.

XP is een gerijpt OS

Met zijn twaalf jaar is XP een gerijpt besturingssysteem, maar dat betekent niet dat het tegen toekomstige aanvallen beschermd is. Exploits die in nieuwere versies van Windows gevonden worden, zullen waarschijnlijk getest worden om te zien of ze gebruikt kunnen worden om Windows XP aan te vallen, en als dat lukt hoef je niet op de hulp van Microsoft te rekenen om het probleem op te lossen. Er kunnen andere manieren zijn om zo'n exploit te voorkomen, maar dan zal je afhankelijk zijn van derden om ze te vinden.

Bovendien is het goed mogelijk dat er mensen zijn die ontdekte exploits hebben achtergehouden zodat ze die kunnen gebruiken zodra Microsoft geen updates meer produceert - zodat deze nog niet gebruikte kwetsbaarheden nooit gerepareerd worden.

Het einde van de ondersteuning van XP betekent niet dat de activeringsservers uitgezet zullen worden, dus het opnieuw installeren van het besturingssysteem zou altijd mogelijk moeten blijven. Het kan ook dat Microsoft na het einde van de ondersteuning de eis om XP te activeren op een gegeven moment zal uitschakelen.

Maar we adviseren om een volledige image back-up te maken van alle pc's waarop je een schone herinstallatie van Windows XP wilt kunnen uitvoeren. Dit is sneller dan alles opnieuw installeren, en alle benodigde updates worden dan ook al geïnstalleerd zonder dat je ze opnieuw hoeft te downloaden.

De eerstvolgende keer dat je een schone herinstallatie uitvoert, installeer alle beschikbare service packs en updates, en maak een image (ook wel "ghosting" genoemd) met behulp van software zoals Acronis True Image. Maak er een voor elke pc.

Slipstream installatie cd

Het einde van de ondersteuning van Windows XP betekent niet dat Windows Update ineens niet meer zal werken. Het betekent alleen dat er geen nieuwe updates meer zullen verschijnen. Maar Microsoft kan er natuurlijk altijd voor kiezen om ze op een bepaald moment alsnog te verwijderen.

Als je liever geen image van je harde schijf maakt, kun je een zogenoemde 'slipstream' installatie cd voor XP maken met daarop SP3 en alle resterende updates die gepubliceerd zijn tot het einde van de ondersteuning. Hierdoor hoef je niet na de installatie van SP3 alle updates opnieuw te downloaden elke keer dat je XP opnieuw installeert.

Een eenvoudige manier om dit te doen is met nLite. Dit is een grafisch hulpprogramma waarmee je je eigen Windows XP installatie cd kunt maken met service packs en updates naar keuze, zodat ze - wanneer je jouw installatieschijf gebruikt - al voorgeïnstalleerd zijn. Je kunt ook je eigen selectie van extra drivers en applicaties toevoegen als je nog meer tijd wilt besparen.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCAdvisor.co.uk, geschreven door Paul Monckton. De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

21 Reactie(s) op: Zo blijf je Windows XP ook in 2014 gebruiken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 oktober 2013 14:15 Anoniem
  Wat ik mis in dit artikel is het risico wat je loopt bij exploits. Een exploit kan zo simpel zijn als onderdeel worden van een botnet of het afvangen van inloggegevens over internet. 90% van de gebruikers heeft dit totaal niet door.

  Om dan maar te stellen dat je XP kunt blijven gebruiken als je maar een backup hebt, is op zijn zachtst gezegd naïef en misschien zelfs wel misleidend. Wil je het veilig houden; gebruik dan gewoon geen XP meer, punt.

  Dat geven jullie zelf ook aan in dit artikel: http://computertotaal.nl/apps-software/moet-je-windows-xp-blijven-gebruiken-50926
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 oktober 2013 15:54 Anoniem
  Ach ja, weet je wat het is Ger, het huidige ComputerTotaal is behoorlijk gefocused op traffic. Want meer bezoekers = meer inkomsten. Dat ze daarbij de computergebruiker niet tot dienst zijn, en zelfs oude meuk (lees XP) blijven promoten, blijkt ook wel uit dit artikel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 oktober 2013 20:23 Anoniem
  Op de oude pc Ubuntu installeren. Voor de meeste software zijn gratis Linux alternatieven beschikbaar. Voor de applicaties die niet voor Lunix bestaan kan je dan XP in een virtuele machine draaien. Die virtuele machine dan géén internet toegang geven. Zo kan de oude computer nog jaren mee. Daar kunnen jullie toch een mooi artikel van maken? Wat jullie hier voorstellen is niet zinnig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 oktober 2013 08:13 Anoniem
  Even totaal vergetend dat er mensen zijn die geen enkele interesse hebben in de nieuwere OS met interface zoals microsof denkt dat het moet. Dit heeft niets te maken met de veiligheid, maar met de interaktie, en hoe het eruit ziet.

  Ik ga niet voorbij aan exploits, maar ook de moderne OS'en hebben hier last van. Een OS is net zo veilig als de gebruiker die er gebruik van maakt. Een goede firewall, een goed antivirus pakket, een modem met goede beveiliging, en je bent al een HEEEEEL eind.

  Iedere keer verwijzen naar exploits en gevaar is dezelfde paranoia als in de luchtvaart werd/word toegepast. Als je dan veilig wilt zijn, ga dan in een glazen kastje van gorilla glas zitten met je eigen zuurstof voorziening, etc. Je begrijpt hopelijk wat ik bedoel.

  Dit is geen afzeiken, maar in mijn ogen moet er ook eens gekeken worden naar meningen die afwijken van wat microsof denkt wat moet, of naar meningen van mensen die tevreden zijn met wat XP hen bied.

  Veiligheid is belangrijk, maar je moet er niet paranoia over worden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 oktober 2013 08:21 Anoniem
  Hmmmmm, kan ik me enigszins in vinden. Ook ik ben niet echt gelukkig met de huidige bling bling, en ikke ikke instellingen. De houding van "mijn mening is de enige", en alles wat nieuw is is beter.

  Dit komt echter van iemand die nog steeds gelukkig is met windows 2000 op z'n dagelijkse PC, en voor een aantal andere PC's alleen is overgegaan op XP omdat de video/foto software niet meer word ondersteund onder windows 2000. Voor wie het ook een frustratie is dat voor de huidige Haswell PC's XP niet meer word ondersteund, maar dat is een Intel probleem.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 oktober 2013 08:51 Anoniem
  Je hoeft ook niet met microsoft mee te gaan hoor. ;)
  Ik gebruik gewoon Linux Mint. Werkt prima en heeft een *iets* stijlere leercurve dan Windows XP (met name aan het begin om alles even in te stellen) maar zeker niet stijler dan pak 'm beet Windows 8. En dan ben je _wel_ veilig.

  Van paranoia is echt geen sprake. Het is gewoon een reëel gevaar dat je bankgegevens gejat worden, je onderdeel wordt van een botnet etc. Dat is nu al met ongeveer eenderde van de computers het geval, en dat zal alleen maar meer worden als er geen ondersteuning meer is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 oktober 2013 08:12 Anoniem
  Helaas moet je soms wel bij Windows XP blijven omdat de verbinding met je werk niet vlekkeloos verloopt als je op 7 draait en met XP wel. Liever terug naar XP dan naar 8 is het motto waar we het maar op houden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 oktober 2013 13:41 Anoniem
  @Ger, Toevallig, ik ben ook al enige tijd met Linux Mint + xfce bezig als vervanging voor windows 2000/xp. Echter, de foto/video aplikaties die ik nu gebruik, en waar ik dus vertrouwd mee ben, zijn windows gebaseerd. Dat is ook een beetje het anker wat me bij windows houd. Ja, er is wine, maar daar schijnt ook niet alles op te draaien. Ook de hoeveelheid beschikbaar voor windows, en helaas de slechte ervaringen met die-hard linux gebruikers als beginner met linux wanneer ik weer eens iets niet snap.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2013 10:49 Anoniem
  Mooi, vooral de reacties. Laatst kreeg ik een xlsx of docx of zoiets opgestuurd wat ik niet kon openen in mijn oude Office (op win XP). En dan was ik natuurlijk weer de sukkel. Ik heb gewoon geen behoefte aan een nieuwe systeem en nieuw pakker met toeters en bellen als je toch 90% er van niet nodig hebt, en het oude precies doet wat ik van een computer en office pakket verwacht. Geen zin om geld te besteden als het niet nodig is. Gelukkig was er nog Google Docs waar ik de shit mee kon bekijken. Ik ga XP missen en dankzij de reacties ga ik Mint proberen en me even vastbijten in de leercurve…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2013 11:52 Tweedeleedee
  Dit soort discussie's én het artikel dat hier aanleiding voor gaf kom je bij elke nieuwe Windows versie tegen! Wil je niet kwetsbaar zijn? Gebruik dan geen computer of ga gewoon het internet niet op. Óf gebruik een exotisch OS waar geen exploits voor gemaakt zijn omdat dat niet interessant is.
  Microsoft werkt volgens een verdienmodel en is in die zin onbetrouwbaar wat de continuïteit betreft. Intussen voorziet Microsoft ons wel al sinds jaar en dag van een OS dat over de hele wereld met alle 3rd party hardware succesvol draait. Zaken als kwaadwillenden die malware schrijven dwingen aan de ene kant Microsoft om steeds nieuwe Windows versies uit te brengen, gaandeweg proberen ze ook het nwe OS aantrekkelijker, veiliger, beter te gebruken te maken maar vergeten regelmatig daarbij de wens van de gebruiker in acht te nemen. Wil je XP blijven gebruiken? Gewoon doen maar reken niet op Microsoft om dingen als update-servers in de lucht te houden. Zodra daar het rendement voor verdwenen is gaat de stekker er uit. Misschien net als die mooie Sky Drive en Windows 365, je kunt nu al voorspellen dat dat stopt zodra Microsoft onvoldoende winst behaalt. Daarnaast geeft Office 365 natuurlijk onwaarschijnlijk veel macht aan Microsoft als ze het leeuwendeel van de documenten van de gebruikers gaan hosten samen met de te gebruiken software. Microsoft is Amerikaans en valt onder de Amerikaanse (antiterreur) wet. Dat is iets dat je nooit moet vergeten!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2013 13:13 Anoniem
  Met deze stop, stopt ook de ondersteuning van derde partijen. Software, en hardware gaat gewoon niet meer werken met XP. Drivers zijn er niet meer.

  Dus naast veiligheid, is het volgens mij niet handig om met XP te blijven werken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2013 14:05 Anoniem
  Ach, aan alles komt een eind, dus maak je niet druk.
  Ik werk nu met Windows7, en da's ook prima.
  W8 hoeft voor mij niet, teveel rommel.
  Met 7 kom ik mijn pensioentijd wel door.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2013 15:13 Anoniem
  Wat een slecht artikel of de titel is misleidend.
  De titel doet vermoeden dat er oplossingen zijn om Windows te blijven gebruiken nadat de ondersteuning is gestopt. Maar in het artikel wordt alleen maar ingegaan op hoe je de updates kan behouden of je installatie kan behouden voor het geval je die nog een keer nodig hebt.

  Ik ben zelf van mening dat je Windows XP na die tijd niet meer moet gebruiken als de computer aan het internet is aangesloten.
  Dat is hetzelfde als je voordeur open laten staan als je boodschappen gaat doen. Het is een open deur voor de cirmineel, en dus geen vraag van OF het fout gaat, maar WANNEER.
  Sterker nog, als je na de ondersteuning je PC nog blijft gebruiken is de kans groot dat je onderdeel wordt van een bot netwerk en draag je dus (bewust want je weet dat de ondersteuning is afgelopen) bij aan de criminaliteit die wordt uitgevoerd met het bot netwerk. http://nl.wikipedia.org/wiki/Botnet

  Wat er OOK in het artikel had moeten staan:
  1: Als je privé/bank gegevens je heilig zijn moet je oppassen met internet
  2: Als je dan ook nog een verouderd besturingssysteem gaat gebruiken…. tja… Do I need to say more…(open deur)
  3: Misschien kan je de pc nog upgraden naar Windows 7 (die licenties worden nog verkocht), maar draai wel eerst de upgrade advisor voordat je deze aanschaft. http://www.microsoft.com/nl-nl/download/details.aspx?id=20
  4: Geen zin om geld uit te geven, doe wat andere mensen hieronder ook hebben gedaan, stap over op b.v. Ubuntu of Mint. Ubuntu kan je zelfs installeren vanuit Windows waarna je bij het opstarten de keuze krijgt of je naar Ubuntu wilt gaan of naar Windows. Vind je Ubuntu niets? dan kan je deze eenvoudig verwijderen door deze te deïnstalleren via Windows. http://www.ubuntu.com/download/desktop/windows-installer
  5: Een pc is gemaakt om maar 3-5 jaar mee te gaan, dus het is niet gek of raar dat Windows XP zijn beste tijd heeft gehad, nieuwe hardware draait over het algemeen beter op een nieuw besturingssysteem.
  6: Behandel je PC eens wat meer als een gebruiksvoorwerp dan een heilig apparaat dat het eeuwige leven heeft. De wereld veranderd, probeer eens iets nieuws.
  7: Sta er eens bij stil hoe vaak je jou computer gebruikt (24/7, dagelijks, weekelijks) en hoeveel het voor je betekend om dit apparaat te hebben en hoeveel het je op levert (zou je zonder kunnen?). Bedenk dan hetzelfde voor je auto en hoeveel je daar aan uitgeeft.

  Is nieuwe altijd beter? NEE (Windows ME/Vista/8 zijn in mijn ogen geen goede vervangers van hun voorgangers.
  Was ik blij met XP: JA, maar dit systeem heeft zijn beste tijd gewoon gehad, prima voor oudere PC's zolang er ondersteuning is, maar daarna is het over.
  Was ik blij met Vista? NEE, wat traag systeem was dat.
  Ben ik blij met 7? JA, super, de beste vervanger voor Windows als je nog één van de eerder genoemde draait en niet wil overstappen op b.v. Linux.
  Ben ik blij met 8? NEE, Ik snap waar ze heen willen, maar het is te veel tablet minded en weer zo een tussen versie zoals elke keer, ik wacht wel weer op Windows 9.

  Wat vind ik van Linux? Voor de meeste mensen niet gebruiksvriendelijk genoeg om er veel mee te kunnen doen, maar voor de doorsnee gebruiker voldoende. Internetten, mailen, tekstverwerken, facebook , foto's bewerken, kortom het kan genoeg. Wil je meer dan moet je helaas soms de terminal nog gebruiken (als ze ervoor kunnen zorgen dat dit niet meer nodig is kan het Windows makkelijk vervangen)
  Is Apple dan geen goede optie? Mensen die nu nog XP gebruiken hebben over het algemeen een oude computer en willen het liefst zo min mogelijk geld uitgeven aan een snellere/betere computer, begin dan vooral niet aan een Apple want die moet je vergelijken met het dure segment Windows computers dat te koop is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2013 15:49 Anoniem
  geplaatst door gast: "Een OS is net zo veilig als de gebruiker die er gebruik van maakt. Een goede firewall, een goed antivirus pakket, een modem met goede beveiliging, en je bent al een HEEEEEL eind"
  Ik ben het 100% met je eens. Ik maak al ruim 14 jaar gebruik van de computer met internet. Begon met Windows 98 dat ik vervangen heb door XP omdat het OS te vaak vast liep. Nu draai ik al jaren met XP en een dualboot met win7 daarnaast. XP blijft mij favoriet omdat het een stuk soepeler loopt. Ik update XP en W7 zelden behalve als het moet omdat een onderdeel dat dan nodig heeft anders het niet meer werkt. Ik update zo weinig omdat het te vaak problemen geeft met andere software, en je OS wordt ook steeds trager. Op XP heb ik net zo zelden exploits als op W7. En als er dan toch wat op zit slaat de beveiliging software alarm. Ik zweer dan ook bij een verantwoord surfgedrag en goede beveiliging software en niet bij een zogenaamd veilig OS.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2013 17:18 janxy
  De in mijn optiek beste website om te leren werken met Linux is 'Computertip' :

  https://sites.google.com/site/computertip/

  Wanneer je het dan nog niet snap, moet je inderdaad Windows blijven gebruiken … of je computer wegdoen, want dan ben je gewoon te dom voor zo'n ding.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2013 22:14 Anoniem
  Ik heb XP opnieuw geïnstalleerd . Helaas lukt het mij niet meer op de updates te installeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 oktober 2013 16:10 Anoniem
  Gast, ben jij soms verkoper van Windows 8 ? Al jouw geleuter is klinklare onzin.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 oktober 2013 19:57 Anoniem
  Werk al jaren met een desktop PC met out of the box SP3 (tinyXP) met nul updates, geen virus scanner en alleen de firewall. De router staat ook goed dicht. Draai af en toe eens ClamWin portable of Spybot S&D maar nog nooit 1 virus of probleem gehad. Ik durf te beweren dat een PC zonder updates stabieler is en beter draait dan met al die rommel. Kijk eens in je Windows folder wat een bende het is. Tegenwoordig is het risico dat er iets niet meer werkt na een update groter dan het risico van de exploit zonder update hahaha En dat geneuzel over "verouderd" besturings systeem. Ik kom pc's met W95 & W98 tegen en die doen het ook nog steeds. Alleen maar marketing van meneer Micro$choft… d'r is altijd nog Linux dat ook prima werkt, zelfs oudere versies heb ik nog draaien en die crashen ook niet….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 november 2013 17:30 Anoniem
  Als windows xp niet meer word ondersteund, en minder word gebruikt dan is het ook minder aantrekkelijk voor nieuwe virussen , windows 7 zal dan over een tijdje gevaarlijker worden dan xp.
  ik maak zelf nog gebruik van windows xp 64bit sp2 en die ondersteuning is al verdwenen en dit systeem is minder kwetsbaar voor virussen alleen de drivers zijn soms wat moeilijker te vinden maar het draait stabiel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 januari 2014 19:51 Anoniem
  van wie kan ik windows 8 krijgen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.