Zo bouw je een eigen partnerwebsite in WordPress

Door: Maikel Dijkhuizen | 29 februari 2020 16:57

WordPress
How To

Coolblue is toch die bekende webwinkel waar veel mensen hun zuurverdiende centen uitgeven? Klopt helemaal! Je kunt daarentegen óók geld verdienen met Coolblue. Zodra je producten op een eigen website promoot, ontvang je hiervoor een vergoeding. Dat bedrag kan uiteindelijk behoorlijk oplopen. Hoe bouw je een succesvolle partnerwebsite met WordPress?

Tip 01: Affiliate marketing

Voordat je een complete website uit de grond stampt, leggen we eerst de werking van het partnerprogramma van Voolblue uit. De bedoeling is kortgezegd dat bezoekers via jouw website op www.coolblue.nl terechtkomen. Zodra een bezoeker iets bij de webwinkel koopt, ontvang jij als partner een percentage van de order als financiële beloning. Het doorverwijzen gebeurt door middel van hyperlinks. Deze vorm van internetmarketing heet in vakjargon affilliate marketing. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het verkochte product. Voor een reiskoffer bedraagt de commissie bijvoorbeeld tien procent, terwijl je voor een spiegelreflexcamera slechts één procent provisie ontvangt. Benieuwd naar de beloningspercentages van alle producten? Ga naar www.coolblue.nl/affiliate en klik op Bekijk commissies van alle producten.

Probeer een originele invalshoek te bedenken voor een partnerwebsite. Dat kan bijvoorbeeld een weblog over persoonlijke verzorging of een reviewsite met klusspullen zijn. Belangrijk is dat de website voldoende potentie heeft om veel bezoekers te trekken. Bestaan er al talloze websites over het beoogde onderwerp, dan is het lastig om met je website hoog in Google te komen. Werp dus even een blik op de concurrentie. Kies verder altijd een onderwerp dat je persoonlijke interesse heeft. Het bouwen van een succesvolle partnersite vereist namelijk een lange adem.

Categorieën
Tip 01 Bekijk welke categorieën een hoge commissie opleveren.

Tip 02: Domein en hosting

Heb je een goede invalshoek voor de partnerwebsite bedacht? Dan is het registreren van een geschikte domeinnaam de volgende stap. Een sterke url dekt de lading van je website. Als je je richt op de Nederlandse markt, ligt een domeinnaam met .nl-extensie voor de hand. Surf naar www.sidn.nl en probeer in het invoerveld je verzinsels uit. Het bedenken van een passende domeinnaam blijkt in de praktijk nog een hele uitdaging; veel webadressen zijn tenslotte al bezet. Is er een naam vrij die je graag als webadres wilt gebruiken? Klik op Registreer nu om verschillende hostingproviders te tonen. Via Toon meer registars verschijnen er nog meer aanbieders.

Een hostingprovider stelt tegen betaling een webserver beschikbaar waarop je de partnerwebsite kunt publiceren. Hierdoor is het webadres voor bezoekers altijd bereikbaar. Voor een domeinnaam inclusief hosting betaal je bij de meeste aanbieders jaarlijks een paar tientjes. Als voorbeeld voor dit artikel besluiten we het domein www.hoofdtelefoonexpert.nl bij Hosting2Go te registeren. Hierop promoten we hoofdtelefoons die bezoekers bij Coolblue kunnen bestellen.

SIDN
Tip 02 Controleer bij SIDN of een domeinnaam nog vrij is.

Tip 03: WordPress

WordPress is zowel voor beginners als gevorderden uitstekend gereedschap om een fraaie website te bouwen. Programmeerkennis heb je niet nodig. Zodra je een domeinnaam en hostingpakket hebt gekozen, ontvang je van de hostingprovider inloggegevens voor een online beheerpaneel. Dit beheerpaneel noemt de aanbieder bijvoorbeeld control panel of hostingmanager.

Gunstig is dat nagenoeg alle hostingproviders een automatische installatie van WordPress ondersteunen. Dat scheelt behoorlijk wat werk. Je hoeft namelijk geen installatiebestanden naar een ftp-server te verzenden of handmatig een database aan te maken. Bekijk in het beheerpaneel van je hostingprovider vanuit welk menudeel je WordPress kunt installeren. Klanten van Hosting2Go gaan bijvoorbeeld naar Webapps / App installeren, waarna ze onderaan achter WordPress kiezen voor Installeren. Belangrijk is dat je als locatie de hoofdmap van de webserver invult. Bedenk verder een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze gegevens gebruik je in het vervolg om bij WordPress in te loggen. Rond de installatie van WordPress op de webserver af.

Wordpress
Tip 03 Binnen enkele minuten installeer je WordPress vanuit het online beheerpaneel van de hostingprovider.
Voor WordPress heb je geen programmeerkennis nodig

Tip 04: Dashboard openen

Zodra WordPress op de webserver is geïnstalleerd, ga je de website vormgeven. Surf naar www.jouwwebsite.nl/wp-admin, waarna je inlogt met de gebruikersnaam en het wachtwoord. Het dashboard van jouw WordPress-site verschijnt in beeld. Snuffel vrijblijvend even rond en maak kennis met de gebruikersomgeving. Allereerst neem je een aantal essentiële zaken door. De kans is groot dat je via het automatische script van de hostingprovider niet de recentste versie van WordPress hebt geïnstalleerd. Dat is veiligheidshalve wel nodig. Klik aan de linkerkant van het menu onder Dashboard op Updates. Is er een nieuwe versie, klik dan op de blauwe knop Nu bijwerken. Nuttig om te weten is dat je op deze plek ook updates van geïnstalleerde plug-ins en thema’s kunt installeren, al is dat van latere zorg.

Navigeer naar Instellingen / Algemeen en vul een passende ondertitel in. Bedenk goed wat je hier invult, want deze ondertitel is in de zoekresultaten van Google zichtbaar en is meestal ook zichtbaar in de header van je site. Kies verder de juiste tijdzone en de gewenste datum- en tijdnotatie. Bewaar de instellingen tot slot via Wijzigingen opslaan.

Wordpress dashboard
Tip 04 Gebruik om veiligheidsredenen altijd de laatste versie van WordPress.

Logo ontwerpen

Een goede website heeft áltijd een herkenbaar logo. Je kunt natuurlijk zelf wat knutselen in een grafisch programma als Paint of GIMP, maar dat kost doorgaans veel tijd. Voor een snel ontwerp is de webdienst LogoMakr een prima alternatief. Surf naar www.logomakr.com en bekijk eventueel het introductiefilmpje. Een logo heeft meestal een beeldmerk, zoals in ons voorbeeld een hoofdtelefoon voor de website www.hoofdtelefoonexpert.nl. De catalogus van LogoMakr telt ruim één miljoen plaatjes, dus er zit vast wel iets bruikbaars tussen. Gebruik wel Engelse zoektermen.

Nadat je een geschikt beeldmerk hebt gevonden, typ je de naam van de website. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld sierlijke letters met een opvallend kleurtje. Ben je tevreden? Klik rechtsboven op Save logo (pictogram met diskette). Als je het logo in een hoge resolutie wilt opslaan, vraagt LogoMakr een bijdrage van 19 dollar (ongeveer 17 euro). Dat is handig wanneer je het logo op groot formaat wilt gebruiken, bijvoorbeeld op een t-shirt of poster. Voor online gebruik is een hoge resolutie niet per se nodig. Klik in dat geval onderaan op no thanks, Download Low Resolution file. Sla het bestand ten slotte op.

Free logo maker
Voor het maken van eenvoudige logo’s voldoet LogoMakr prima.

Tip 05: Thema kiezen

Als je de huidige website bezoekt, oogt de gebruikersomgeving erg kaal. Het standaardthema van WordPress is nog actief. Door een ander thema aan te wijzen, wijzig je in één klap de indeling, kleuren en navigatiestructuur. Overigens kun je het design later naar eigen smaak aanpassen. Navigeer binnen het dashboard naar Weergave / Thema’s en kies Nieuwe toevoegen. WordPress heeft allerlei fraaie thema’s in huis. Die kun je gratis gebruiken. Heb je iets moois op het oog? Zweef met de muisaanwijzer boven het thema en klik op Voorbeeld. Wanneer de nieuwe stijl je bevalt, bevestig je met Installeren. Via Activeren is het kersverse design direct zichtbaar op jouw website.

Thema kiezen
Tip 05 Probeer verschillende WordPress-thema’s uit en maak een keuze.
Met een thema wijzig je in één klap de indeling, kleuren en menu’s van jouw website

Tip 06: Extern thema

Een nadeel van de standaard WordPress-thema’s is dat websitebeheerders ze op grote schaal gebruiken. Wens je liever een unieker ontwerp met meer mogelijkheden, dan kun je als alternatief een betaald thema overwegen. Een professioneel team houdt het design up-to-date, zodat je zeker weet dat je website een lange houdbaarheid heeft. De website ziet er vaak ook gelikter uit.

Voor gebruik op www.hoofdtelefoonexpert.nl besluiten we in ons voorbeeld om het ‘Extra’-thema van Elegant Themes te installeren. Deze stijl is namelijk geoptimaliseerd voor het verwerken van reviewscores van geteste producten. Ideaal dus voor ons streven om Coolblue-hoofdtelefoons te promoten. Voor een jaarbedrag van 89 dollar (ca. € 80,-) hebben klanten onbeperkt toegang tot een catalogus van honderden professionele thema’s. Naast Elegant Themes bestaan er nog veel meer goede vindplaatsen, een andere bekende site is bijvoorbeeld ThemeForest.

Heb je eenmaal een geschikt thema gevonden, dan bewaar je hiervan een zip-bestand op de computer. Navigeer binnen het WordPress-dashboard naar Weergave / Thema’s en klik bovenaan op Nieuwe toevoegen. Kies aan de bovenzijde voor Thema uploaden en selecteer via Bestand kiezen het lokaal opgeslagen zip-bestand. Je klikt vervolgens op Nu installeren. Via Activeren is het nieuwbakken thema meteen zichtbaar op de website.

Extern thema
Tip 06 Met het juiste betaalde thema geef je de website een professionele uitstraling.

Tip 07: Thema aanpassen

Als je een goed thema hebt gekozen, begint de vormgeving van je website waarschijnlijk al ergens op de lijken. Je zet de kleuren, het lettertype, het logo en allerlei andere opmaakinstellingen eenvoudig naar je hand. Ga in WordPress naar Weergave / Customizer en neem naar eigen inzicht alle instellingen door.

Wijzigingen verschijnen direct in beeld en worden pas opgeslagen als jij het aangeeft. Zo kun je alles eerst als preview bekijken zonder dat de site daadwerkelijk wordt aangepast. Neem hiervoor even de tijd, want er zijn nogal wat opties aanpasbaar. Wellicht weet je niet van iedere optie de betekenis, maar dat is geen ramp. Probeer het gewoon even uit. Op een later moment pas je de vormgeving zo nodig nog aan. Gebruik de pictogrammen linksonder en bekijk hoe de website er op een smartphone, tablet of reguliere monitor uitziet.

Tevreden? Klik linksboven op Publiceren. Met het kruisje keer je weer terug naar het dashboard. Uitgebreide (betaalde) thema’s voegen in WordPress doorgaans een eigen menu-onderdeel toe. Hier pas je nog allerlei geavanceerde opmaakfuncties aan, waardoor je de vormgeving tot in detail kunt wijzigen.

Customizer
Tip 07 Verander met de zogeheten Customizer de standaardopmaak van het geïnstalleerde thema.

Thema-updates

Vanzelfsprekend wil je verse updates van je thema direct installeren. Een betaald thema vereist hiervoor veelal een api-sleutel. Die kun je bij de aanbieder van het professionele design opvragen. Heb je bijvoorbeeld een account bij Elegant Themes , dan vind je deze sleutel via Account / Account details / Api keys. Kopieer de code naar het juiste invoerveld van de thema-instellingen binnen WordPress en sla de wijzigingen op.

api-sleutel
Voor updates van een betaald thema gebruik je een geldige api-sleutel in WordPress.

Tip 08: Aanmelden Coolblue

De website is gebouwd, dus nu kan het promotiewerk voor Coolblue beginnen. Dat doe je door online artikelen te publiceren. Voordat je enthousiast teksten gaat typen, meld je je eerst aan bij het zogeheten affiliate-programma van Coolblue. Na goedkeuring kun je op je partnerwebsite de affiliate-links naar producten van de populaire webwinkel gaan toepassen. Je ontvangt geld wanneer bezoekers een link volgen en vervolgens producten bestellen.

Surf naar www.coolblue.nl/affiliate en klik op Registreren. Vul nu je persoonlijke gegevens in. Typ ook een gebruikersnaam en wachtwoord. Coolblue wil graag weten op welke manier je promotie maakt. Dat kan bijvoorbeeld een nieuwssite of blog zijn. Je dient ook een vakterrein op te geven. Onderaan vul je de url van de partnerwebsite in en typ je daarnaast een korte beschrijving. Heb je alle velden eerlijk ingevuld? Klik dan op Verzenden. Coolblue gaat je aanvraag op korte termijn beoordelen. Na goedkeuring ontvang je ter bevestiging een e-mail en heb je toegang tot het affiliate-programma. Coolblue handelt aanvragen meestal binnen enkele werkdagen af.

Aanmelden bij Coolblue
Tip 08 Meld je website via een online formulier aan als Coolblue-partner.
Ontvang geld als bezoekers via jouw partnerwebsite producten bestellen bij Coolblue

Tip 09: Partnerize

Coolblue werkt voor zijn affiliate-programma samen met Partnerize. Dit bedrijf houdt exact bij welke bezoekers er via jouw website op www.coolblue.nl terechtkomen en hoeveel geld ze in de webshop spenderen. Als Coolblue de aanvraag heeft goedgekeurd, log je in op de website van Partnerize. Linksboven kun je kiezen voor de Nederlandse taal als je wilt. Belangrijk is dat je weet hoe je zogeheten traceerlinks naar producten op Coolblue kunt maken.

Open in de browser een vers tabblad en zoek een product op www.coolblue.nl dat je op de eigen website wilt promoten. Kopieer bovenaan de url van deze productpagina. Vervolgens klik je binnen de accountpagina van Partnerize bovenaan op Tracking. Selecteer aan de linkerkant Coolblue NL en plak in het veld achter Deeplink de Coolblue-url. Bij Link voor tracking verschijnt er nu een zeer lang webadres. Deze url gebruik je voor promotiedoeleinden op je eigen website. Coolblue merkt aan deze link welke bezoekers er van jouw website afkomstig zijn. Geven zij geld uit in de webshop, dan volgt er een financiële beloning! In de volgende tip lees je hoe je een traceerlink in een artikel op je website gebruikt. Klik in Partnerize achter de traceerlink alvast op Kopiëren.

Partnerize
Tip 09 Creëer in Partnerize traceerlinks naar Coolblue-producten en gebruik deze url’s op je website.

Hoog komen in Google

Het succes van dit affiliate marketing-project valt of staat met de ranking in Google. Staat de website bij populaire trefwoorden hoog in de lijst met zoekmachineresultaten, dan ontvang je waarschijnlijk veel bezoekers. Helaas is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het realiseren van een goede ranking in Google is namelijk een vak apart. Over het algemeen helpt het wanneer andere websites naar jouw website linken. Zorg verder voor informatieve pagina’s en online artikelen waarin je focus-trefwoorden regelmatig terugkomen. De plug-in Yoast SEO stimuleert gebruikers om een WordPress-site te optimaliseren voor Google. Installeer deze uitbreiding via Plugins / Nieuwe plugin.

Yoast
Yoast SEO geeft met concrete verbeterpunten aan hoe je een nieuw bericht optimaliseert voor Google.

Tip 10: Nieuw bericht

Als je eenmaal weet hoe je traceerlinks naar Coolblue-producten kunt maken, gebruik je deze links eenvoudig in een nieuw bericht. Ga in WordPress naar Berichten / Nieuw bericht en bedenk een pakkende titel. Typ nu de rest van de tekst en gebruik naar eigen inzicht de opmaakfuncties in de knoppenbalk. Via het plusteken voeg je eventueel extra elementen aan het bericht toe, zoals een tussenkop, audiofragment, afbeelding of galerij.

Wil je een link naar een Coolblue-product maken? Selecteer een woord of zinsdeel en klik in de knoppenbalk op het pictogram met de paperclip. Plak binnen het invoerveld vervolgens de traceerlink die je in de vorige tip hebt aangemaakt. Je klikt daarna op het pijltje dat omlaag wijst en activeert de optie Openen in nieuwe tab. Bevestig met het pictogram Toepassen (pijltje naar links). De traceerlink is nu actief!

Neem nu alle opties van de rechterkolom door en koppel desgewenst categorieën en tags aan het bericht. Vergeet verder niet om een zogenaamde uitgelichte afbeelding aan te wijzen, want die komt bij de meeste thema’s op de hoofdpagina terecht. Tevreden? Klik rechtsboven op Publiceer.

Coolblue-link
Tip 10 Verwerk een Coolblue-link in een nieuw bericht.

Statische webpagina’s

Hierboven hebben we gewerkt met berichten, maar je kunt de traceerlinks ook op statische pagina’s gebruiken. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je achtergrondinformatie wilt publiceren waarvan de inhoud niet zo vaak verandert. Ga hiervoor naar Pagina’s / Nieuwe pagina. Het toevoegen van traceerlinks werkt hetzelfde als bij een nieuw bericht. Bij gebruik van meerdere webpagina’s pas je de navigatiestructuur van de partnerwebsite naar eigen inzicht aan. Ga in dat geval naar Weergave / Menu’s.

Statische webpagina
Statische webpagina’s zijn onder meer geschikt om de bezoeker achtergrondinformatie te geven.

1 Reactie(s) op: Zo bouw je een eigen partnerwebsite in WordPress

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 februari 2020 17:38 henkzelf
  Wat een timing om dit nu te plaatsen terwijl ze bij Cool Blue de stekker uit alle affiliate links hebben getrokken. Zonder enige waarschuwing werken de affiliate links niet meer en nieuwe aanmeldingen voor hun affiliate programma laten ze ook (onbeantwoord) links liggen tot er ooit weer betere tijden aanbreken.
  Dit is een mooi voorbeeld van paniekvoetbal, je veroorzaakt meer ellende dan dat je er voordeel van hebt…
  Wat mij nog het meest stoort is dat er NIKS gecommuniceerd wordt met hun trouw affiliate leden! 😤 RIP Coolblue affiliate! 😪
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.