Zo bouw je een eigen website in WordPress

Door: richard-veenstra | 01 december 2019 13:13

WordPress
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2:Thema’s
  3. Pagina 3: Plug-ins

Je kunt op allerlei mogelijke manieren een website bouwen, met het gratis platform WordPress is dit het eenvoudigst. Voordat je aan de slag kunt met het content management systeem moet je wel even een domeinnaam reserveren en een goede hostingprovider zoeken.

Tip 01: Keuze hostingprovider

Een website begint met een hostingprovider. Je hebt serverruimte nodig waar je je website plaatst en een bedrijf moet de koppeling tussen je domeinnaam en je website maken. Dit is wat een hostingprovider allemaal voor je regelt. Naast dat je een bedrijf moet zoeken dat dit goed en voordelig aanbiedt, is het aan te raden om een hostingprovider te kiezen met een snelle en goede support. Het is namelijk zo dat websites af en toe niet goed functioneren, dat er bij updates iets fout kan gaan of dat je op andere gebieden hulp nodig hebt. Als je een webwinkel of andere commerciële website hebt, dan kost elke minuut downtime geld en daarom doe je er verstandig aan om je goed te informeren naar de ondersteuningsmogelijkheden van een provider. Gebruik een website als www.hostingwijzer.nl of www.hostingvergelijker.nl om te kijken wat anderen van bepaalde hostingproviders vinden.

Tip 01 Lees reviews van andere gebruikers om te zien hoe tevreden zij zijn met een hostingprovider.
Een bedrijf moet de koppeling tussen je domeinnaam en je website maken

Tip 02: Domeinnaam

Bij het afsluiten van een contract heb je te maken met twee dingen: de webruimte en de domeinnaam. In veel gevallen koop je de twee dingen samen, maar het is bij vrijwel alle bedrijven mogelijk om deze twee dingen los te bestellen. Zo kun je je domein vastleggen bij de ene provider en de hosting afnemen bij een andere provider. Een domeinnaam is puur het webadres van je website, bijvoorbeeld tipsentrucs.nl. Domeinnamen kun je verhuizen van de ene naar de andere provider. Als je ontevreden bent met je huidige provider, maar wel je url wilt behouden, dan moet je bij je huidige provider een verhuiscode aanvragen. Een domeinnaam betaal je vaak per jaar. De kosten bedragen meestal zo’n 10 tot 20 euro voor een .com- of .nl-adres, maar ‘speciale’ toplevel-domeinextensies zoals .auto, .cars of .makeup zijn vaak veel duurder.

Tip 02 De domeinextensie .makeup kost bij sommige providers vele duizenden euro’s per jaar.

Tip 03: Webruimte

Als je een goede provider hebt gevonden, dan is het tijd om uit te zoeken welk hostingpakket bij je past. Bij de meeste providers is de service en snelheid van hun pakketten identiek, maar zit het verschil in de webruimte die je tot je beschikking hebt. Een klein blog heeft vrijwel nooit meer nodig dan één of twee gigabyte, maar als je video’s en andere grote bestanden op de webruimte wilt opslaan, dan heb je uiteraard meer nodig. Heb je meer dan vijf mailadressen nodig, dan kan het ook zijn dat een basispakket niet voldoende is. Met een premiumpakket heb je vaak de mogelijkheid om meerdere subdomeinen aan te maken. Over het algemeen worden de serverruimte-prijzen per maand aangegeven, maar betaal je per jaar of per meerdere jaren. Kijk even goed hoe lang je aan een contract vast zit.

Tip 03 Voor een simpele site heb je niet heel veel webruimte nodig.
Doorgaans worden domeinprijzen per jaar en hostingprijzen per maand aangegeven

Tip 04: Cms-ondersteuning

Een ander belangrijk punt betreft de opties die een hostingprovider je biedt. In de meeste gevallen gebruik je een cms (content management systeem), om je website te bouwen. Bekende voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld WordPress, Joomla en Drupal. Met de eerste gaan we verderop in dit artikel aan de slag. Het is handig als een provider ondersteuning biedt voor bijvoorbeeld WordPress. Sommige providers kunnen met één klik een cms op je site installeren. Vaak heb je op deze manier ook handige opties om gemakkelijk een reservekopie van je site te maken.

Tip 04 Sommige providers bieden slimme installatiehulpen aan voor bijvoorbeeld WordPress.

Tip 05: Ssl

Let op dat een pakket ondersteuning biedt voor ssl (secure sockets layer). Dit is een encryptieprotocol voor websites. Je herkent een ssl-website aan het bekende groene slotje in de adresbalk van je browser en aan het feit dat het webadres met https begint. De EU verwacht van iedereen met een website dat hij of zij zich aan de wet van de bescherming van persoonsgegevens houdt en een ssl-certificaat is een belangrijke stap om een veilige website aan te bieden. Vrijwel alle providers bieden tegenwoordig standaard een ssl-certificaat aan als je een contract afsluit. Een ssl-certificaat wordt door sommige providers ook als losse optie aangeboden, meestal kost dit 10 tot 15 euro per jaar.

Tip 05 Je herkent een beveiligde site aan het slotje in de adresbalk.

Tip 06: WP installeren

Als je een provider met één-klik-installatie hebt gekozen, dan kun je na het aanmelden bij je provider heel simpel WordPress (of kortweg WP) installeren. Hoe dit precies werkt, verschilt per provider. Biedt je provider geen simpele installatie, dan moet je het zelf doen. Dat is geen probleem als je de juiste stappen volgt. Je hebt allereerst toegang nodig tot je webruimte via ftp (file transfer protocol). Met een ftp-programma als FileZilla kun je de WordPress-bestanden vanaf je computer naar de webruimte kopiëren.

Alle data zoals blogberichten, pagina’s en site-instellingen worden in een database opgeslagen. Deze database is meestal van het type MySQL of MariaDB (een MySQL-variant). Die database moet je creëren vóórdat je WordPress installeert. Hoe dit werkt verschilt per provider, maar je provider heeft waarschijnlijk goede documentatie over hoe je dit moet doen. Voor de installatie van WordPress moet je in elk geval beschikken over de naam van de database, de naam van de databasegebruiker en het wachtwoord van de databasegebruiker. Deze gegevens moet je namelijk in een bestandje invullen en via ftp uploaden naar je webruimte.

Providers gebruiken vaak beheersystemen zoals Plesk waarmee je zelf databases kunt creëren en bewerken, e-mailadressen kunt aanmaken en back-ups van je website kunt maken. Plesk is gebruiksvriendelijk en ziet er gelikt uit. Bij goedkope hostingproviders wordt echter meestal geen Plesk aangeboden, maar vind je doorgaans cPanel, DirectAdmin of een eigen systeem.

Tip 06 Providers gebruiken beheersystemen als Plesk. Hiermee kun je zelf onder andere databases aanmaken.
Met beheersystemen als Plesk kun je voor een groot deel zelf je hostingaccount beheren

Tip 07: Config.php wijzigen

Het bestandje waar je de data in moet vullen, heet config.php. Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je hier. Je vindt het bestand in het zip-bestand met alle WordPress-installatiebestanden, dat je hier kunt downloaden. Het is heel belangrijk dat je het php-bestand opent en bewerkt met een tekstverwerker die geen opmaak aan het bestand toevoegt. Gebruik dus geen Microsoft Word, maar open het bestand met Kladblok. Sla het bestand weer op als php-bestand en upload de complete WordPress-map inclusief het bewerkte php-bestand naar je webruimte via je ftp-programma.

Tip 07 Gebruik Kladblok om het php-bestand te bewerken en op te slaan.

Tip 08: Script uitvoeren

Als je alle bestanden via je ftp-programma naar je webruimte hebt geüpload, dan is het tijd om het installatiescript van WordPress uit te voeren. Nadat je alle bestanden uit het WordPress-zipbestand naar de root van je webruimte hebt gesleept, ga je in je browser naar www.domeinnaam.nl/wp-admin/install (waarbij je in plaats van “domeinnaam.nl” je eigen domeinnaam gebruikt. Als WordPress je config.php-bestand om één of andere reden niet kan vinden, dan heb je hier nog een keer de mogelijkheid om je databasegegevens in te vullen. Je moet nu een gebruikersnaam en een wachtwoord voor WordPress creëren. Standaard is je gebruikersnaam admin, maar we raden je met klem aan om dit te veranderen in iets beters. WordPress-sites zijn namelijk vaak het doelwit van hackaanvallen en ‘admin’ is de eerste gebruikersnaam die een hacker zal proberen. Gebruik ook niet de naam van je website of van jezelf, iets totaal irrelevants met rare karakters heeft de voorkeur. Je wachtwoord moet ook sterk zijn, gebruik bijvoorbeeld een wachtwoordgenerator. WordPress geeft aan of een wachtwoord sterk is door een groene balk met het woord Strong onder het veld weer te geven. Achter Sitetitel kun je de naam van je website aangeven, maar dit kun je ook later vanuit WordPress veranderen. Achter Je e-mailadres geef je je e-mailadres aan, het is slim om een vinkje te zetten voor Blokkeer zoekmachines om deze site te indexeren. Je kunt dit later wijzigen als je site helemaal klaar is. Klik op WordPress installeren om door te gaan. De installatie zal een paar minuten duren. Hierna log je in op WordPress met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Tip 08 Het overzichtelijke WordPress-installatiescherm.
Als WordPress je config.php-bestand niet kan vinden, dan kun je nog een keer je gegevens invullen

Tip 09: Wegwijs in WP

Je wordt verwelkomd door het WP Dashboard. Gefeliciteerd, je hebt alle installatiestappen doorlopen! Bovenin zie je of er updates voor WordPress beschikbaar zijn of dat er andere updates voor jouw thema’s (de WordPress-term voor templates) of plug-ins klaar staan om geïnstalleerd te worden. Aan de linkerkant vind je alle menu-opties. Hier kun je pagina’s toevoegen, (blog)berichten schrijven of de vormgeving van je site veranderen. De vormgeving van een site verander je het beste door middel van een thema (in het Engels ‘theme’), hier gaan we op de volgende pagina’s uitgebreid op in. Voordat je een thema installeert, is het slim om even een paar instellingen te wijzigen. Ga naar Instellingen en klik op Algemeen. Hier kun je de taal van WordPress wijzigen evenals de Datumnotatie en Tijdnotatie. Als je site helemaal klaar is en geïndexeerd mag worden door Google en Bing, dan vind je deze optie bij Instellingen / Lezen / Zoekmachine zichtbaarheid.

Tip 09 Er zijn updates beschikbaar voor een geïnstalleerd thema.

0 Reactie(s) op: Zo bouw je een eigen website in WordPress

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.