Zo bouw je een eigen website in WordPress

Door: richard-veenstra | 01 december 2019 13:13

WordPress
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2:Thema’s
  3. Pagina 3: Plug-ins

Tip 18: Plug-ins

Om aan je website meer functionaliteit toe te voegen, kun je gebruik maken van plug-ins. Als je een betaald thema hebt geïnstalleerd is de kans groot dat deze een paar plug-ins nodig heeft om goed te kunnen draaien. In dit geval krijg je dan ook een melding in WordPress om deze plug-ins te installeren. Je vindt alle geïnstalleerde plug-ins als je aan de linkerkant op Plugins klikt. Een rood bolletje achter het menu-item betekent dat er updates voor bepaalde plug-ins beschikbaar zijn. Als je een geheel nieuwe plug-in wilt installeren dan kies je links voor Nieuwe plugin. Klik op Plugins zoeken en geef de naam op van een plug-in die je wilt installeren. Of klik op Populairste of Aanbevolen of te kijken of er interessante plug-ins worden aangeboden. Nadat je op Nu installeren hebt geklikt, moet je de plug-in activeren. De knop Nu installeren verandert in Activeren, klik erop en de plug-in draait op je site. Sommige plug-ins hebben eigen configuratieschermen om de plug-in naar jouw voorkeuren in te richten. Je kunt plug-ins overigens ook activeren en deactiveren als je op Plugins klikt en een overzicht van al je geïnstalleerde plug-ins ziet.

Tip 18 Er zijn updates voor vijf plug-ins beschikbaar.
We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een back-up te maken

Tip 19: Back-ups

Het is erg belangrijk om een backup te maken voordat je een nieuw thema of plug-in installeert. In principe zou alles goed moeten gaan en kun je een thema, wanneer je dit niet mooi vindt, eenvoudig weer verwijderen. Gaat er echter toch iets mis, bijvoorbeeld door onjuiste code of vanwege een ander probleem, dan ga je van een volledig werkende site naar een site die niets anders toont dan een foutcode. Nu is dat uiteindelijk meestal wel weer te fiksen, maar dan ben je uren verder en dat is zonde, aangezien een back-up in een paar minuten volledig teruggezet kan worden. De gratis plug-in UpdraftPlus kan je hierbij helpen. Er is ook een betaalde versie met meer mogelijkheden: UpdraftPlus Premium. Na installatie klik je op Instellingen / UpdraftPlus-backups en kun je bij Instellingen aangeven dat de plug-in de reservekopie opslaat bij een externe dienst zoals Dropbox of Google Drive. Klik op een optie en doorloop de stappen. Je maakt handmatig een reservekopie of stelt in dat UpdraftPlus dit automatisch bijvoorbeeld wekelijks doet. Dit kies je achter Planning bestandenbackup en Planning databasebackup. De back-up van je database is een klein bestand met informatie over je berichten en pagina’s. Je bestandenback-up kan echter erg groot zijn, bijvoorbeeld als je veel afbeeldingen, videobestanden of audiobestanden op je site hebt staan.

Tip 19 Laat UpdraftPlus back-ups naar je Dropbox-account kopiëren.

Tip 20: Betere beveiliging

Een andere handige plug-in is All In One WP Security. Hiermee scherm je je website af tegen aanvallen en kun je ervoor zorgen dat je site zo goed mogelijk beveiligd is. Als je de plug-in hebt geïnstalleerd, zie je een nieuw menu-item aan de linkerkant: WP Beveiliging. Klik erop en in het dashboard van de plug-in worden een aantal verbeteringssuggesties weergegeven. Je ziet ook hoe goed je site is beveiligd door middel van een veiligheidsmeter. Klik links op Gebruiker login om bijvoorbeeld een vinkje te zetten voor Vink dit aan als u inlogpogingen onmiddellijk wilt blokkeren met gebruikersnamen die niet bestaan op uw systeem. De vertalingen zijn af en toe erg krom, hier moet je even doorheen. Of je zet je gebruikerstaal in het Engels bij Gebruikers / Je profiel / Taal. Dit staat los van de websitetaal en verandert alleen jouw taal, niet die van andere gebruikers en bezoekers.

Tip 20 De noodzakelijkste maatregelen hebben we getroffen, onze site is vrij veilig voor aanvallen.

Tip 21: Contactformulier

Als je een contactformulier op je site wilt hebben, dan kun je eigenlijk niet om de plug-in Contact Form 7 heen. Na installatie vind je het menu-item Contact aan de linkerkant van je scherm. Maak een nieuw contactformulier aan door bovenin op Nieuwe toevoegen te klikken. Als eerste geef je je contactformulier een naam, daarna geef je eronder je gegevens zoals je emailadres en naam op. Dit doe je in de tekst tussen de vierkante haakjes. Als er bijvoorbeeld [email* your-email] staat, dan vul je jouw e-mailadres in op de plek van your-email. Haal de haakjes en de andere teksten niet weg, dit heeft de plug-in nodig om te kunnen functioneren. Klik op Opslaan en je ziet dat je contactformulier een code heeft gekregen, deze code kopieer je en plak je in een pagina om het contactformulier zichtbaar te maken.

Tip 21 Maak een contactformulier met de plug-in Contact Form 7.
Is Yoast SEO tevreden, dan zie je een groene smiley

Tip 22: Verbeter je seo

De laatste plug-in die we je niet willen onthouden, is Yoast SEO. Dit is een plug-in die je helpt bij het verbeteren van je titels, metatags en teksten bij berichten en pagina’s. Alles met het doel om beter gevonden te worden door zoekmachines. Yoast SEO voegt bij elk bericht of elke pagina een aantal functies toe. Zo kun je onder Snippet preview een tekst typen die een perfecte weergave geeft van de inhoud op je pagina. Is Yoast SEO tevreden, dan zie je een groene smiley voor Leesbaarheidsanalyse.

Tip 22 Yoast SEO is tevreden met de tekst die we hebben getypt.

0 Reactie(s) op: Zo bouw je een eigen website in WordPress

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.