Zo doe je dat: Een gif-animatie maken

© PXimport

Zo doe je dat: Een gif-animatie maken

Geplaatst: 18 maart 2014 - 06:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:57

Robbert Brus

Op bijna elke website vind je wel een geanimeerd gif-bestand, vaak in de vorm van een korte, geluidloze herhalende animatie. Het wordt nog steeds veel gebruikt, het is een handig alternatief voor een flashbanner. Het maken van een gif gaat heel eenvoudig met het programma GIMP.

01. Serie afbeeldingen gebruiken

Je kunt een serie afbeeldingen gemakkelijk omzetten naar een gif-animatie. Start het programma GIMP en klik op Bestand / Openen als lagen en selecteer alle afbeeldingen die je voor het gif-bestand wil gebruiken.

Afbeeldingen zijn vaak te groot, je lost dit op door ze te schalen. Ga naar Afbeelding / Afbeelding schalen, pas de breedte aan naar bijvoorbeeld 300 pixels en klik op Schalen. Ga naar Bestand / Export as, kies GIF-afbeelding onder Selecteer bestandstype en klik op Exporteren. Selecteer As animation en Blijven afspelen en klik op Exporteren.

 

© PXimport

Je kunt een serie afbeeldingen gebruiken, om een gif-animatie te maken.

02. Een videofragment naar gif

Om een gif te maken van een videofragment heb je GAP (Gimp Animation Package) nodig. Download deze add-on en installeer het in de installatiemap van GIMP. Start GIMP en ga naar Video / Split Video into Frames / Extract Videorange. Selecteer een .avi-bestand (het enige formaat dat ondersteund wordt), klik op Video Range en gebruik de schuifknop om het beginframe te vinden.

Geef het framenummer op bij From Frame en doe hetzelfde voor To Frame (einde gif). Selecteer Loop, zet Audiotrack op 0 en selecteer Create only one multilayer Image. Klik op Bestand / Export as, kies GIF-afbeelding als bestandstype en klik op Exporteren. Selecteer As animation en klik nogmaals op Exporteren.

 

© PXimport

Om een video naar gif te converteren heb je GAP (Gimp Animation Package) nodig.

03. Zelf een afbeelding maken

Je kunt ook zelf een animatie maken, door telkens een gedupliceerde laag aan te passen. Klik op Bestand / Nieuw, geef een Afbeeldingsgrootte op en klik op OK (of open een afbeelding). Teken of bewerk de eerste laag, klik met de rechtermuisknop op de laag en kies Laag dupliceren.

Klik op het oog voor de oude laag, selecteer de nieuwe laag en maak de volgende wijziging. Herhaal dit tot de animatie af is. Ga naar Bestand / Export as, selecteer GIF-afbeelding en klik op Exporteren. Selecteer As animation en Blijven afspelen en klik tot slot op Exporteren.

 

© PXimport

Maak zelf een animatie zoals een ouderwetse tekenfilm, door telkens een nieuwe laag te dupliceren en aan te passen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten