Zo doe je dat: Ongewenste zoekbalken als Snap.do verwijderen

© PXimport

Zo doe je dat: Ongewenste zoekbalken als Snap.do verwijderen

Geplaatst: 29 maart 2014 - 09:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:37

Redactie ID.nl

De malware Snap.do is een voorbeeld van een ongewenste zoekbalk die zichzelf instelt en andere zoekmachines uitschakelt. Niemand zit op deze agressieve malware te wachten, dus leggen wij je uit hoe je er vanaf komt.

Malware als Snap.do komt meestal op een computer terecht als je een ander programma installeert. Vaak kun je extra programma's installeren voordat je aan de installatie van jouw gekozen software begint. Deze zijn automatisch aangevinkt en moeten dus eerst uitgevinkt worden. Als je even niet oplet, dan klik je op installeren en zo wordt ook de malware Snap.do op je pc gezet. Wij helpen je ervan af.

1. Kun je handmatig verwijderen?

Controleer of je de malware handmatig kunt verwijderen. Druk op het Windows-icoon en klik op Configuratiescherm in het menu dat wordt geopend. Kijk onder de noemer

Programma's en kies voor Een programma verwijderen. Kijk in de lijst of je Snap.do tegenkomt. Deze kan vermeld staan als Snap.do of Resoft Smartbar. Is dit het geval, druk dan eenmalig op de naam en kies Verwijderen. Klik vervolgens Ja om de de-installatie af te ronden.

 

© PXimport

In je configuratiescherm kun je software verwijderen.

2. Antimalwareprogramma's

Staat het programma er niet tussen, dan kan de schadelijke software samen met andere ongewenste programma's verwijderd worden. Er zijn antimalwareprogramma's als Spyhunter en Hitman Pro die de troep op je computer opsporen en verwijderen. Hiervoor hoef je enkel naar de site te gaan en de gratis versie te downloaden.

3. Herstel je zoekmachine

Op welke manier je het ook hebt aangepakt, waarschijnlijk moet je de instellingen voor de zoekmachines herstellen. Dit werkt bij elke webbrowser anders. Stapsgewijs leggen wij je uit hoe je dit doet bij Internet Explorer, Firefox en Chrome. Na afloop kun je weer je favoriete zoekbalk instellen op je computer.

4. Internet Explorer

Open Internet Explorer en zoek rechts bovenin naar de zoekbalk. Hiernaast staat en pijltje, daar moet je op klikken. Kies de optie Zoekmachines beheren. Werk je nog met Internet Explorer 7, kies dan Zoekstandaard wijzigen. Klik de ongewenste zoekmachines aan en druk vervolgens op Verwijderen.. Deze knop vind je rechts onderin van het pop-up-scherm. Als je alle ongewenste zoekmachines hebt verwijderd, dan is je browser hersteld.

 

© PXimport

In no-time ben je van vervelende zoekmachines af.

5. Mozilla Firefox

Als Mozilla Firefox nog niet als vanouds werkt, open dan de browser en vul about:config in op de url-balk. Typ nu Keyword.url in het zoekveld aan de bovenkant van de pagina. Vul nu browser.search.selectengine in. Druk nogmaals op de rechtermuisknop en herstel het veld opnieuw. Vul als laatste stap browser.newtab.url in bij het zoekveld en reset het veld. Dit zorgt ervoor dat de zoekpagina niet telkens laadt wanneer je een tabblad opent. Nu zal ook Firefox weer probleemloos moeten werken.

 

© PXimport

Firefox vraagt een zeer technische aanpak.

6. Google Chrome

Open je browser en klik op het pictogram met drie horizontale strepen. Deze vind je rechts bovenin. Klik hierop en ga vervolgens naar Instellingen. Ongeveer halverwege de pagina staat Zoeken. Hieronder staat aan de linkerkant aangegeven welke zoekmachine je gebuikt en aan de rechterkant zie je Zoekmachines beheren. Als je hierop drukt zie je op de pagina een overzicht van alle zoekmachines die je hebt.

 

© PXimport

Stel je favoriete zoekmachine in op Google Chrome.

Verwijder de ongewenste zoekmachines door eerst op de naam van de zoekmachine te drukken, gevolgd door een klik op het kruisje dat er nu achterstaat. Doe dit met alle zoekmachines die je wilt verwijderen en druk op klaar. Vink nu bij Instellingen bij Bij opstarten de optie de pagina nieuw tabblad openen aan. Sluit de browser en open deze opnieuw en het probleem is verholpen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten