Zo doe je dat: Ongewenste zoekbalken als Snap.do verwijderen

Door: andre-kies andre-kies | 29 maart 2014 11:00

Apps & Software

De malware Snap.do is een voorbeeld van een ongewenste zoekbalk die zichzelf instelt en andere zoekmachines uitschakelt. Niemand zit op deze agressieve malware te wachten, dus leggen wij je uit hoe je er vanaf komt.

Malware als Snap.do komt meestal op een computer terecht als je een ander programma installeert. Vaak kun je extra programma's installeren voordat je aan de installatie van jouw gekozen software begint. Deze zijn automatisch aangevinkt en moeten dus eerst uitgevinkt worden. Als je even niet oplet, dan klik je op installeren en zo wordt ook de malware Snap.do op je pc gezet. Wij helpen je ervan af.

1. Kun je handmatig verwijderen?

Controleer of je de malware handmatig kunt verwijderen. Druk op het Windows-icoon en klik op Configuratiescherm in het menu dat wordt geopend. Kijk onder de noemer

Programma's en kies voor Een programma verwijderen. Kijk in de lijst of je Snap.do tegenkomt. Deze kan vermeld staan als Snap.do of Resoft Smartbar. Is dit het geval, druk dan eenmalig op de naam en kies Verwijderen. Klik vervolgens Ja om de de-installatie af te ronden.

In je configuratiescherm kun je software verwijderen.

2. Antimalwareprogramma's

Staat het programma er niet tussen, dan kan de schadelijke software samen met andere ongewenste programma's verwijderd worden. Er zijn antimalwareprogramma's als Spyhunter en Hitman Pro die de troep op je computer opsporen en verwijderen. Hiervoor hoef je enkel naar de site te gaan en de gratis versie te downloaden.

3. Herstel je zoekmachine

Op welke manier je het ook hebt aangepakt, waarschijnlijk moet je de instellingen voor de zoekmachines herstellen. Dit werkt bij elke webbrowser anders. Stapsgewijs leggen wij je uit hoe je dit doet bij Internet Explorer, Firefox en Chrome. Na afloop kun je weer je favoriete zoekbalk instellen op je computer.

4. Internet Explorer

Open Internet Explorer en zoek rechts bovenin naar de zoekbalk. Hiernaast staat en pijltje, daar moet je op klikken. Kies de optie Zoekmachines beheren. Werk je nog met Internet Explorer 7, kies dan Zoekstandaard wijzigen. Klik de ongewenste zoekmachines aan en druk vervolgens op Verwijderen.. Deze knop vind je rechts onderin van het pop-up-scherm. Als je alle ongewenste zoekmachines hebt verwijderd, dan is je browser hersteld.

In no-time ben je van vervelende zoekmachines af.

5. Mozilla Firefox

Als Mozilla Firefox nog niet als vanouds werkt, open dan de browser en vul about:config in op de url-balk. Typ nu Keyword.url in het zoekveld aan de bovenkant van de pagina. Vul nu browser.search.selectengine in. Druk nogmaals op de rechtermuisknop en herstel het veld opnieuw. Vul als laatste stap browser.newtab.url in bij het zoekveld en reset het veld. Dit zorgt ervoor dat de zoekpagina niet telkens laadt wanneer je een tabblad opent. Nu zal ook Firefox weer probleemloos moeten werken.

Firefox vraagt een zeer technische aanpak.

6. Google Chrome

Open je browser en klik op het pictogram met drie horizontale strepen. Deze vind je rechts bovenin. Klik hierop en ga vervolgens naar Instellingen. Ongeveer halverwege de pagina staat Zoeken. Hieronder staat aan de linkerkant aangegeven welke zoekmachine je gebuikt en aan de rechterkant zie je Zoekmachines beheren. Als je hierop drukt zie je op de pagina een overzicht van alle zoekmachines die je hebt.

Stel je favoriete zoekmachine in op Google Chrome.

Verwijder de ongewenste zoekmachines door eerst op de naam van de zoekmachine te drukken, gevolgd door een klik op het kruisje dat er nu achterstaat. Doe dit met alle zoekmachines die je wilt verwijderen en druk op klaar. Vink nu bij Instellingen bij Bij opstarten de optie de pagina nieuw tabblad openen aan. Sluit de browser en open deze opnieuw en het probleem is verholpen.

8 Reactie(s) op: Zo doe je dat: Ongewenste zoekbalken als Snap.do verwijderen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 maart 2014 13:01 MarkS90
  André schrijft het al: opletten waar de vinkjes staan en waar ze niet horen te staan. Maar het blijft fout gaan met een aantal gebruikers.
  Toch zie ik deze tip als volgt: je rijdt met je fiets door glas en de band raakt lek. André helpt hier met plakken (dank je wel) en vertelt ook nog even dat je niet meer door het glas moet fietsen. Want daar gaat het natuurlijk om: opletten is het devies.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 maart 2014 12:50 Anoniem
  hoe staat de nederlandse wetgeving in dezen, met cookies wordt wel actie ondernoemen en tegen dit soort meuk niet

  Iemand?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 april 2014 17:13 Oscar
  Dergelijke zoekbalken komen vooral binnen door het downloaden van apps vanaf de site Softronic, die site zelf is wel oké, ze hebben vele handige apps, maar proberen vooral tijdens het downloaden of installeren van die apps, nog andere software zoals snap.do dat automatisch staat aangevinkt mee te laten liften, met de download. Door niet te overhaast met downloaden te beginnen, maar zorgvuldig de automatisch aangevinkte items, te controleren en eventueel uit te vinken. Voorkom je ongewenste installatie van dergelijke zoekbalken. En wat de wetgeving politiek betreft, die is zóóóó stroperig. Die zogenaamde cookie wet, die is aangenomen, nou daar waren ze zo'n vier of vijf regeringsformaties/ kabinetten geleden aan begonnen. Om de boel op papier te krijgen. ..dus… 'Kan wel effe dure" Die ambtenaren in de Den Haag zijn niet zo snel.
  Dus als het effe kan, effe goed oplette.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 april 2014 09:43 Anoniem
  Een belangrijke en lastig te vinden manier waarop malware zoekbalken worden geïnstalleerd is via aan aanpassing aan de snelkoppeling. Je denkt alles verwijderd te hebben, maar de volgende keer dat je een internetsessie opstart staat de zoekbalk er weer en is een andere startpagina voorgezet. In de snelkoppeling is een opstartinstructie gezet.
  Oplossing: de snelkoppeling verwijderen en een nieuwe snelkoppeling maken.
  Soms kan je de malware alleen verwijderen in Chrome-Instellingen-extensies door op het prullenbakje te kliken.
  Nog een truc is het installeren van het malwareprogramma in appdata. Dan komt de extensie gewoon terug na klikken op het prullenbakje. Daar wordt het niet gevonden door programma's en onderdelen of bv Revo uninstaller. Je kan dit in Chrome zien door te klikken op de drie streepjes (instellingen). Ga naar "Extra-Extensies". Klik het vinkje voor "Ontwikkelaarsmodus" aan en je ziet de alfanumerieke string van de plek waar de extensie staat. Die kan je dan handmatig in appdata verwijderen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 april 2014 19:53 Anoniem
  Spyhunter is helemaal niet free! Nadat Spyhunter 2 uur mijn computer had doorzocht en wat ongerechtigheden was tegengekomen kon Spyhunter ze alleen verwijderen tegen betaling van 30 euro!
  Dat wordt niet aan het begin gezegd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 april 2014 19:35 Anoniem
  Google naar 'adwcleaner', probleem opgelost.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 mei 2014 17:59 RCJB
  Er wordt vaak gesuggereerd dat men niet goed oplet bij af/aanvinken van optie alvorens te beginnen met installaties. Ik heb via Tips & Trucs het programma BatteryCare geïnstalleerd op twee notebooks waarbij ik niets kon aanvinken. De installatie liep in een keer door en na een uur was het raak. Snap.do en meer dan 1800 mal/spyware-bestanden op mijn notebook aangetroffen. McAfee sliep vrolijk verder. De ellende werd met diverse freeware ontdekt en verwijderd. In de afgelopen twee weken heeft McAfee nog niets ontdekt, terwijl het overduidelijk is dat er problemen zijn op mijn notebooks. Zou het misschien bij wet geregeld moeten worden dat internet providers of webbrowsers vooraf moeten scannen op dergelijke ellende?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 oktober 2014 14:18 Anoniem
  Er staat dat je in internet explorer eenvoudig de zoekmachines kunt verwijderen.
  Ik krijg inderdaad een aantal zoekmachines op mn scherm en de meeste daarvan kan ik verwijderen maar achter default-search staat standaardinvoegtoepassing en als ik dan op de rechtermuisknop druk komt er geen verwijderlinkje. wat nu? en onder werkbalken en uitbreidingen staat aztec media met daaronder linkey; idem dito; alles kan verwijderd maar net die niet die van de pc afmoeten. wat nu????
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.