Zo doe je dat: Windows 8 herstellen

Door: Robbert Brus | 11 februari 2014 12:02

Apps & Software

Ooit deden we een schone installatie vanaf diskettes, cd's en later dvd's. Soms werden we pas na uren wachten beloond met een schoon besturingssysteem. In Windows 8 werkt het veel eenvoudiger. Het besturingssysteem kan simpelweg worden teruggebracht naar de fabrieksinstellingen.

Eerst opruimen

Microsofts OS Windows 8 kan zichzelf aardig onderhouden, toch kan het systeem uiteindelijk traag worden door vervuiling. Probeer dan eerst de gebruikelijke onderhoudsprogramma's. Start Uitvoeren (Windows-toets+R) en typ appwiz.cpl. Druk op Enter en verwijder de programma's die je niet gebruikt.

Verwijder tijdelijke bestanden door in het venster Uitvoeren de opdracht cleanmgr.exe te geven. Probeer ook een aantal programma's, die laden tijdens het opstarten, uit te schakelen via Taakbeheer. Druk op Ctrl+Shift+Esc en open het tabblad Opstarten. Selecteer een programma en druk op Uitschakelen.

Windows beschikt over een aantal handige onderhoudsprogramma's.

De pc vernieuwen

Geeft de eerste stap geen oplossing, dan biedt Microsoft herstel in twee smaken. De eerste is de pc vernieuwen. Hiermee worden de bureaubladprogramma's verwijderd, maar blijven documenten en apps geïnstalleerd. Open het Charms-menu en klik op Instellingen / Pc-instellingen wijzigen.

Open de optie Bijwerken en herstellen en ga naar Systeemherstel. Kies onder Uw pc vernieuwen zonder dat invloed heeft op bestanden voor Aan de slag en Volgende. Plaats zo nodig de installatieschijf en klik op Vernieuwen. Na het herstel vind je op het bureaublad een document met de lijst van de verwijderde programma's.

Na het vernieuwen van de pc wordt er een document met alle verwijderde programma's opgeslagen.

Formatteren

De laatste optie is de pc terugzetten naar fabrieksinstellingen. Hier worden alle gegevens gewist en de pc helemaal naar de beginstaat teruggebracht. Ga naar Pc-instellingen wijzigen, open Bijwerken en herstellen en ga naar Systeemherstel. Kies onder Alles verwijderen en Windows opnieuw installeren voor Aan de slag. Plaats zo nodig de installatieschijf en ga door.

Je krijgt twee keuzes. In beide gevallen worden alle bestanden gewist, alleen bij de optie Alleen mijn bestanden verwijderen (een soort snelformatteren) is het mogelijk bestanden terug te halen via speciale herstelsoftware zoals Recuva. Maak een keuze en klik op Opnieuw instellen.

Kies voor de optie Het station volledig opschonen, als je niet wil dat anderen je gegevens kunnen terughalen.