Zo kun je een Instagram-foto opslaan

Door: Stefanie Katzenbauer | 09 februari 2022 13:13

How To

Als je een mooie foto ziet op Instagram, dan wil je die misschien wel downloaden. Helaas biedt het social media-platform deze optie niet standaard aan. Via een omweg kun je foto's echter alsnog downloaden.

In dit artikel richten we ons puur op het downloaden van Instagram-foto's of -verhalen, maar het zal ook op andere platformen voorkomen dat je content wil downloaden terwijl dit standaard niet kan. Denk bijvoorbeeld aan het downloaden van video's op YouTube. Net als bij Instagram kun je via een omweg de video's alsnog downloaden

Terug naar Instagram: er zijn verschillende apps die je kunt gebruiken om foto’s van andere accounts op Instagram op te slaan. Je eigen foto’s kun je automatisch laten opslaan zodra je ze op Instagram post. Ga hiervoor naar je profiel en selecteer de drie streepjes rechtsboven. Selecteer instellingen onder ‘oorspronkelijke berichten’ kun je de opties aanvinken om geplaatste foto’s en video’s op je apparaat op te slaan.

Opslaan met Quicksave for Instagram

Een app die ervoor zorgt dat je foto’s van iemands profiel kan downloaden, is Quicksave (Android/iOS). Om een foto op te slaan start je de app op, en zet je het schuifje van ‘auto download service’ aan. Linksonder zie je het Instagramicoontje staan. Als je Instagram via de Quicksave app opent ben je klaar om foto’s van Instagram te downloaden.

Kies de foto die je wil downloaden en selecteer de drie puntjes rechts naast de foto. Hiermee open je het menu. Kies voor Link kopiëren en de app zal er automatisch voor zorgen dat de foto in je galerij wordt opgeslagen.

De andere apps die je voor dit doel kan downloaden werken volgens hetzelfde principe. Kies dus een app die jij zelf het makkelijkst vindt werken. Hiervoor hoef je in de Playstore of Appstore alleen maar te zoeken op ‘save Instagram’.

Opslaan via je computer

Om Instagram-foto’s op te slaan via je computer, kun je 4K Strogram gebruiken. Dit is een app die je kunt downloaden voor Windows, macOS en Linux. Upload je een foto of video naar Instagram, dan haalt het programma het mediabestand automatisch binnen. Een voorwaarde voor deze functie is wel dat je een eigen gebruikersnaam en wachtwoord opgeeft binnen de instellingen. Bepaal verder ook hoe vaak de software moet speuren naar updates. Standaard gebeurt dat ieder uur. Voor zo’n 14 euro bestaat er ook een betaalde versie van dit programma. Je gebruikt 4K Stogram hiermee op drie computers je kunt dan automatisch foto’s downloaden van personen die je volgt.

Strogram biedt ook de optie om verhalen te downloaden. Ook is het mogelijk om een back-up te maken van jouw Instagram-profiel. De app is gratis te downloaden.

Legaal?

In principe is het vanuit privacyoverwegingen, maar ook vanuit copyright bezien, niet de bedoeling om massaal foto's van andere gebruikers te downloaden. Als je de foto's puur voor eigen gebruik van een profiel haalt wordt dat een (iets) ander verhaal, maar toch loont het om eerst toestemming van de fotograaf te vragen voordat je zijn foto downloadt.

3 Reactie(s) op: Zo kun je een Instagram-foto opslaan

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 oktober 2018 14:08 mrkuik
  Om de 'Omslagfoto' van twitter te downloaden is ook een trucje.
  Als je met je rechtermuisknop op de foto klikt, zul je zien dat er geen opslaan optie bij staat. Kies voor ‘pagina-info bekijken'.
  In het venster dat opent ga je in het menu naar 'Media' en zoek je het adres dat eindigt op '1500 x 500' met daarachter 'afbeelding'.
  Als je daar op klikt kun je die regen kopiëren en plakken in een nieuw tabblad. Druk op enter en je krijgt de 'Omslagfoto' die je kunt opslaan.
  Ik werk nog met W7. Ik weet niet of dit met W10 of de Mac ook zo werkt.
  Succes🍀
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2019 15:43 HccNet
  Ik citeer hier:
  "Kies de foto die je wil downloaden en selecteer de drie puntjes rechts naast de foto. Hiermee open je het menu. Kies voor ‘Link kopiëren’ en de app zal er automatisch voor zorgen dat de foto in je galerij wordt opgeslagen."
  ….
  Het spijt me, maar dat is pertinent niet waar.
  Er wordt een link opgeslagen naar de originele locatie van het profiel met rechthebbende eigenaar. Om duplicaten te voorkomen, wordt alleen de link opgeslagen. NIET DE FOTO ZELF! Als de goto eigenaar de bron weg haalt, is jou link met kopie, automatisch ook weg.
  Wat hier staat, is dus gelogen.
  Of, keihard niet waar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 oktober 2020 17:21 outlaw99
  Als je de foto via het programma "opslaat" dan kun je in het vervolg je foto ook weer delen op je eigen facebook-account bijvoorbeeld… dan kun je hem daar opslaan als bijvoorbeeld jpg en heb je het exemplaar zelf. Werkt goed… voor mij een blijvertje.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.