Zo download je video's van YouTube

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie | 11 januari 2017 10:01

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Iedere minuut wordt er meer dan 100 uur aan video op YouTube geplaatst. Het platform is verreweg de populairste plek voor het uploaden en bekijken van video. Dat willen ze graag zo houden, dus een mogelijkheid om video's te downloaden is er niet. Maar wat als je tóch een filmpje wilt bewaren? Met deze tips kun je alsnog video's van YouTube downloaden.

  Tip 01: Via een website

  Dat er veel behoefte is aan het kunnen downloaden van YouTube-video's ontdek je wanneer je het intypt in Google. Tientallen, zo niet honderden pagina's die de mogelijkheid bieden om een video te downloaden. Maar welke kun je nu het beste gebruiken? Tja, eigenlijk zijn ze allemaal prima, dus is het net zo makkelijk om een Nederlandstalige website te nemen.

  Het werkt erg eenvoudig: je kopieert de URL van de video die je wilt downloaden, surft vervolgens naar www.downloadvanyoutube.nl en plakt de url in het tekstveld dat je daar ziet. Vervolgens klik je op Downloaden. In het venster dat daarna verschijnt, geef je aan op wat voor resolutie en als wat voor bestandstype je de video wilt downloaden. Klik vervolgens op Ga verder en de video zal worden voorbereid. Klik je daarna op Start download, dan wordt de video daadwerkelijk opgeslagen op je harde schijf.

  Tip 01 Het is heel eenvoudig om een YouTube-video te downloaden via een website.

  Het mag niet

  Dat YouTube liever niet wil dat je filmpjes van de site downloadt, is zelfs te zacht uitgedrukt, want volgens de gebruiksvoorwaarden van YouTube mág het helemaal niet. De voorwaarden melden expliciet: "Dergelijke Content mag - zonder de voorafgaande schriftelijke instemming van YouTube [...] niet worden gedownload, gekopieerd, verveelvoudigd, verspreid, verzonden, uitgezonden, vertoond, verkocht, in licentie worden gegeven of anderszins worden geëxploiteerd." Nu hoef je voor dat downloaden (voor eigen gebruik) niet zo bang te zijn, zolang je de filmpjes maar niet opnieuw uploadt naar YouTube (of een andere site) of verder verspreidt.

  Tip 02: Alleen audio

  We gaan hier natuurlijk niet tien(tallen) websites opnoemen waarmee je video's kunt downloaden, maar een interessante extra dienst om te vermelden, is www.clipconverter.cc/nl. Deze website werkt in de basis hetzelfde als de website uit tip 1, met als verschil dat je wat meer opties hebt met betrekking tot het downloaden. Zo kun je op deze website namelijk voor kiezen om in plaats van de hele video, slechts de audio uit het filmpje op te slaan. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je graag de muziek wilt downloaden van een videoclip op YouTube. Uitgebreider dan de eerste website, maar daardoor ook iets ingewikkelder, dus als je echt even snel een videootje wilt downloaden, dan is de eerste site het meest overzichtelijk.

  Tip 02 Clipconverter is ook een downloadsite, maar met iets uitgebreidere opties.

  Tip 03: Browser-extensie

  Het downloaden via een website gaat op zich prima, maar betekent wel dat je eerst naar YouTube moet, de url moet kopiëren en die vervolgens in de site moet plakken. Kan dat niet sneller en eenvoudiger? Dat kan zeker, maar daarvoor zul je wel eerst een browser-extensie moeten installeren. Een videodownloader hebben we daar bewust niet in opgenomen, omdat we die hier al behandelen. Een goede extensie voor Firefox is 1-Click YouTube Video Download. De naam verklapt precies wat de extensie doet: het voegt namelijk een knop toe onder de video, waarmee je met één klik de video kunt downloaden. Voor Chrome bestaat deze extensie helaas niet, omdat Google (vanwege z'n eigen regels) een dergelijke extensie niet toestaat.

  Tip 03 Met deze extensie download je met één klik de video van je keuze.

  Je eigen video's downloaden

  YouTube wil weliswaar niet dat je video's van anderen downloadt, maar voor je eigen video's geldt dat natuurlijk niet, daar heb je gewoon recht op. Om een video te downloaden die je zelf hebt geüpload, ga je in YouTube naar Videobeheer, en klik je op het pijltje naar beneden naast Bewerken bij de video die je wilt downloaden. Daar zie je de optie Mp4 Downloaden. Je downloadt de video dan automatisch op de hoogste kwaliteit.

  Tip 04: Windows-programma

  Het is ook prima mogelijk om een programma te downloaden waarmee je YouTube-video's kunt downloaden. Het belangrijkste voordeel (ten opzichte van downloaden via een website) van veel van dit soort programma's, is dat je niet beperkt bent tot het downloaden van slechts één video per keer. Dat geeft niet als je drie video's wilt downloaden, maar als je probeert een hele serie video's van je favoriete YouTube-kanaal te downloaden, dan wordt het nogal irritant (en tijdrovend) als je telkens moet wachten tot je video gedownload is om de nieuwe URL erin te plakken.

  Een goed voorbeeld van zo'n (gratis) programma is Free YouTube Download. Met dit programma kun je meer video's gelijktijdig downloaden. Dat kan door meerdere URL's in te voeren, maar je kunt met één druk op de knop ook complete kanalen downloaden. Dat laatste scheelt echt veel tijd én werk. Fijn is dat je ook andere bestandstypen kunt selecteren, zoals .wmv en .avi, waarbij je uiteraard controle hebt over de kwaliteit. Om een video te downloaden, kopieer je de url van YouTube (van de video of het kanaal) en klik je op Paste in het programma. Het downloaden zal direct beginnen.

  Tip 04 Met Free YouTube Download download je met gemak een hele lijst video's in één keer.