Zo download je video's van YouTube

Door: redactie-computertotaal | 03 september 2021 16:06

How To

Inhoudsopgave

 1. Tip 01: Via een website
 2. Tip 02: Browser-extensie
 3. Tip 03: MP3Studio
 4. Tip 04: Windows-programma
 5. Tip 05: Clip Converter
 6. Tip 06: KeepVid
 7. Tip 07: YTD Downloader
 8. Tip 08: 4K Video Downloader
 9. Tip 09: OS X-programma
 10. Tip 10: Softorino Converter
 11. Tip 11: Op smartphone of tablet

YouTube blijft een populaire dienst om video's te bekijken. Hoewel je filmpjes kunt toevoegen aan een favorietenlijst, kun je ze niet downloaden. Gelukkig zijn er wel wat tools en websites van derde partijen, waarmee dit wel mogelijk wordt.

Tip 01: Via een website

Dat er veel behoefte is aan het kunnen downloaden van YouTube-video's ontdek je wanneer je het intypt in Google. Tientallen, zo niet honderden pagina's die de mogelijkheid bieden om een video te downloaden. Maar welke kun je nu het beste gebruiken? Tja, eigenlijk zijn ze allemaal prima, dus is het net zo makkelijk om een Nederlandstalige website te nemen.

Het werkt erg eenvoudig: je kopieert de URL van de video die je wilt downloaden, surft vervolgens naar www.downloadvanyoutube.nl en plakt de url in het tekstveld dat je daar ziet. Vervolgens klik je op Downloaden. In het venster dat daarna verschijnt, geef je aan op wat voor resolutie en als wat voor bestandstype je de video wilt downloaden. Klik vervolgens op Ga verder en de video zal worden voorbereid. Klik je daarna op Start download, dan wordt de video daadwerkelijk opgeslagen op je harde schijf.

Het is heel eenvoudig om een YouTube-video te downloaden via een website.

Het mag niet

Dat YouTube liever niet wil dat je filmpjes van de site downloadt, is zelfs te zacht uitgedrukt, want volgens de gebruiksvoorwaarden van YouTube mág het helemaal niet. De voorwaarden melden expliciet: "Dergelijke Content mag - zonder de voorafgaande schriftelijke instemming van YouTube [...] niet worden gedownload, gekopieerd, verveelvoudigd, verspreid, verzonden, uitgezonden, vertoond, verkocht, in licentie worden gegeven of anderszins worden geëxploiteerd." Nu hoef je voor dat downloaden (voor eigen gebruik) niet zo bang te zijn, zolang je de filmpjes maar niet opnieuw uploadt naar YouTube (of een andere site) of verder verspreidt.

Tip 02: Browser-extensie

Het downloaden via een website gaat op zich prima, maar betekent wel dat je eerst naar YouTube moet, de url moet kopiëren en die vervolgens in de site moet plakken. Kan dat niet sneller en eenvoudiger? Dat kan zeker, maar daarvoor zul je wel eerst een browser-extensie moeten installeren. Een videodownloader hebben we daar bewust niet in opgenomen, omdat we die hier al behandelen. Een goede extensie voor Firefox is Easy Youtube Video Downloader Express. De naam verklapt precies wat de extensie doet: het voegt namelijk een knop toe onder de video, waarmee je met één klik de video kunt downloaden. Voor Chrome bestaat deze extensie helaas niet, omdat Google (vanwege z'n eigen regels) een dergelijke extensie niet toestaat. 

Ook gebeurt het regelmatig dat dergelijke Firefox-browserextensies worden verwijderd. Op het moment van schrijven lijkt het wel mogelijk om de extensie Easy Youtube Video Downloader Express te downloaden voor je Firefox-browser. Met deze tool kun je gemakkelijk en snel YouTube-video's downloaden in veel verschillende bestandsformaten en resoluties.  

Met deze extensie download je met één klik de video van je keuze.

Tip 03: MP3Studio

Heerlijk rustig zo zonder advertenties, en nog veiliger ook, want je kunt dus niet per ongeluk op een linkje klikken waar eigenlijk troep achter zit. MP3Studio (het voormalige Flv2mp3) biedt een downloadtool voor Windows aan, handig als je vaak filmpjes of liedjes downloadt. Hiermee kun je ook van Dailymotion, Vimeo en SoundCloud downloaden.

Heb je meer video's die je niet zozeer om de beelden in het filmpje wil downloaden, maar juist om de muziek? Dan zijn er nog veel meer andere programma's die YouTube-video's specifiek omzetten naar mp3-bestanden.

Nadat de video geconverteerd is, kun je op de downloadknop klikken om de muziek of het filmpje binnen te halen.

Je eigen video's downloaden

YouTube wil weliswaar niet dat je video's van anderen downloadt, maar voor je eigen video's geldt dat natuurlijk niet, daar heb je gewoon recht op. Om een video te downloaden die je zelf hebt geüpload, ga je in YouTube naar Videobeheer, en klik je op het pijltje naar beneden naast Bewerken bij de video die je wilt downloaden. Daar zie je de optie Mp4 Downloaden. Je downloadt de video dan automatisch op de hoogste kwaliteit.

Tip 04: Windows-programma

Het is ook prima mogelijk om een programma te downloaden waarmee je YouTube-video's kunt downloaden. Het belangrijkste voordeel (ten opzichte van downloaden via een website) van veel van dit soort programma's, is dat je niet beperkt bent tot het downloaden van slechts één video per keer. Dat geeft niet als je drie video's wilt downloaden, maar als je probeert een hele serie video's van je favoriete YouTube-kanaal te downloaden, dan wordt het nogal irritant (en tijdrovend) als je telkens moet wachten tot je video gedownload is om de nieuwe URL erin te plakken.

Een goed voorbeeld van zo'n (gratis) programma is Free YouTube Download. Met dit programma kun je meer video's gelijktijdig downloaden. Dat kan door meerdere URL's in te voeren, maar je kunt met één druk op de knop ook complete kanalen downloaden. Dat laatste scheelt echt veel tijd én werk. Fijn is dat je ook andere bestandstypen kunt selecteren, zoals .wmv en .avi, waarbij je uiteraard controle hebt over de kwaliteit. Om een video te downloaden, kopieer je de url van YouTube (van de video of het kanaal) en klik je op Paste in het programma. Het downloaden zal direct beginnen.

Met Free YouTube Download download je met gemak een hele lijst video's in één keer.

Tip 05: Clip Converter

Op de site van Clip Converter download je onder meer van de diensten Direct Download, YouTube (HQ en HD), Google Video, Sevenload, MySpace, Dailymotion (HQ), Vimeo (HQ), Metacafe, MyVideo en Veoh. Gewoon het internetadres in het mediavak plakken en het gewenste formaat aanklikken. Filmmateriaal laat je rechtstreeks omzetten naar het mp4-, 3gp-, avi- of het mov-formaat. Bovendien kun je de muziek uit online clips laten trekken in mp3, m4a en aac. De site detecteert zelf de beste instellingen en als je het meteen goed wil doen, vul je de juiste tags in zodat je mediaspeler automatisch het nummer, het album en de artiest zal herkennen.

Wil je alleen de audio uit het filmpje halen, dan kun je meteen de juiste tags toevoegen.

Downloaden via VLC

VLC dankt zijn populariteit aan het feit dat deze mediaspeler vrijwel alle bestandsformaten aan kan. Als VLC het niet kan afspelen, dan lukt het wellicht nergens mee. Deze veelzijdige mediaspeler laat zich ook gebruiken om online filmpjes te bekijken en via een sluipweggetje kun je zelfs video downloaden. Om een video te streamen op de pc klik je op Media en kies je Netwerkstream openen. In het volgende venster plak je het internetadres van het YouTube-filmpje en klik je op Openen.

Om de video te downloaden, ga je in het menu Extra naar Codecinformatie. Bij Locatie lees je dan het internetadres waar VLC de video haalt. Kopieer deze link en plak hem in je internetbrowser. Open in de browser de video, daarna kun je de met de rechtermuisknop op de video klikken en de video opslaan zonder dat je langs YouTube hoeft.

Op de Mac gebruik je het menu Bestand en dan klik je op Netwerk openen om bij het vak te komen waar je de link van de video kunt plakken. De optie Codecinformatie vind je onder de knop Venster.

Met VLC bekijk je niet alleen streaming video, je kunt ook de rechtstreekse locatie vanhet bestand achterhalen.

Tip 06: KeepVid

Een van de oudste online diensten om filmpjes te downloaden is KeepVid, wat een prestatie op zich is. Google maakt het de online rippers immers niet makkelijk.  Behalve van YouTube biedt KeepVid ook downloadopties voor video’s van andere populaire diensten als Facebook, Instagram en TikTok. Deze werken ongeveer identiek aan de YouTube-downloader.

Klik voor het downloaden niet op de banner, want dan word je afgeleid naar de reclame, maar maak een selectie uit de verschillende mogelijkheden onderaan. Wil je meer weten over KeepVid? In dit artikel bespreken we de dienst wat uitgebreider.

KeepVid biedt een veilige downloadoptie.

Tip 07: YTD Downloader

Het programma YTD werkt niet alleen met YouTube, maar ondersteunt meer dan 60 andere videohosting-sites. Op www.ytddownloader.com zijn er versies voor zowel Windows, OS X, Android als iOS. Let bij het installeren van deze tool op dat je de vervelende Ask-toolbar en Ask-extensie niet mee-installeert. Met de gratis editie kun je aan de slag, maar als je bereid bent 18 euro per jaar te betalen, dan kun je verschillende downloads tegelijk verwerken, zal de reclame verdwijnen en maak je gebruik van de downloadversneller. Deze tool werkt met conversieprofielen waardoor YTD zelf de juiste opties kiest op basis van het toestel waarop je de video wil bekijken. YTD beschikt overigens over een eigen player, zodat je voor het schermvullend afspelen van het gedownloade materiaal het programma niet eens hoeft te verlaten.

Het aantal voorinstellingen is nog erg beperkt.

Tip 08: 4K Video Downloader

4K Video Downloader onderscheidt zich van de rest omdat het zich speciaal richt tot video's in 4K-formaat. De ultra-HD-kwaliteit van 3840 x 2140 pixels is voor heel wat gebruikers te hoog gegrepen en internet is vooralsnog dun bezaaid met 4K-materiaal. Wanneer je het internetadres in het url-vak plakt, kun je alvast een selectie maken uit de beschikbare kwaliteiten en telkens zie je hoe groot het downloadbestand zal worden. Met 4K Video Downloader haal je ook de playlists binnen die YouTube-gebruikers hebben aangelegd. Wanneer video voorzien is van ondertitels kun je die binnenhalen en converteren in een srt-bestand, of je geeft in de voorkeuren aan dat de ondertiteling in de video moet worden geïntegreerd. Dit programma komt zowel in een Windows-versie al in een OS X-tegenhanger.

Tip 09: OS X-programma

Ook voor de Mac zijn er goede programma's beschikbaar. De OS X-versie van ClipGrab is heel handig, want waar je bij veel programma's de URL moet intypen, kun je met ClipGrab gewoon zoeken op video's zoals je dat op de site van YouTube zelf zou doen. Zoek op de video die je wilt downloaden, klik op Download en voilà, het downloadproces is gestart. Dit gaat veel sneller dan het plakken van een URL. Extra voordeel is overigens dat het programma ook video's kan downloaden van sites als Vimeo, Collegehumor enzovoort, maar daarvoor moet je helaas wél de URL plakken.

ClipGrab heeft een ingebouwde zoekmachine, dat maakt het downloaden nog makkelijker.

Tip 10: Softorino Converter

Een bijzondere OS X-toepassing is Softorino YouTube Converter omdat het filmpjes van YouTube haalt, ze onmiddellijk stript van advertenties en dan rechtstreeks op iPhone of iPad plaatst die met de Mac verbonden is. Deze oplossing werkt ook met Facebook- en Instagram-video's. Met behulp van tabbladen geef je aan of je het filmpje of alleen het geluid wilt opslaan. De applicatie kost normaal 19,95 dollar, maar is al een hele tijd gratis beschikbaar.

Tip 11: Op smartphone of tablet

Het downloaden van een YouTube-video op je computer is eenvoudig, maar hoe zit dat met je smartphone of tablet? Het werkt iets omslachtiger, maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het wel mogelijk. Lees daarvoor ons andere artikel over het downloaden van YouTube-video's op je smartphone of tablet

Apps om van YouTube te downloaden worden door Apple en Google te pas en te onpas uit de Play Store en App Store gehaald. Vaak duiken er download-apps op, die dan binnen niet al te lange tijd weer worden verwijderd. De meeste apps werken op dezelfde manier: je krijgt een interface voorgeschoteld die lijkt op die van een browser. Daarin vul je de url van de video in, en het bestand wordt naar je iPhone gedownload. Ook op dit moment staan er dergelijke apps in de App Store, maar hoe goed die werken en hoe lang ze nog beschikbaar blijven, valt nog te bezien. Gewoon een kwestie van in de gaten houden, en een beetje geluk hebben.

Via Android is het beduidend makkelijker om video's te downloaden, maar de app daarvoor download je niet via de officiële Google Play Store (om dezelfde reden dat je geen extensie voor Chrome kunt downloaden: Google wil het niet). Wel kun je de app TubeMate YouTube Downloader als los apk-installatiebestand downloaden.

Let op: om een app buiten de Google Play Store te kunnen installeren, dien je in de Instellingen op het tabblad Beveiliging de optie Onbekende bronnen in te schakelen, anders wordt de download niet toegestaan. Houd er wel rekening mee dat die optie niet voor niets standaard is uitgeschakeld, blijf oppassen met welke apps je downloadt.

Om nu een video te downloaden, open je de YouTube-app, zoek je naar de video die je graag wilt downloaden en open je deze. Vervolgens druk je op het pictogram Delen en in het menu dat uitklapt selecteer je YouTube Downloader. Vervolgens kun je kiezen in wat voor kwaliteit je de video wilt downloaden en kan het downloaden beginnen.

Jouw internet kan sneller en stabieler. De standaardinstellingen van je router kun je zelf verbeteren. In de online cursus van onze Tech Academy -inclusief 180 pagina's dik boek- Thuisnetwerk Upgraden leer jij de pijnpunten binnen je netwerk te vinden én op te lossen.

28 Reactie(s) op: Zo download je video's van YouTube

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 mei 2015 10:27 darknessblade
  het enigste goede programma is free youtube downloader.
  vanwege dat die sites ook malefiede cookies kunnen instaleren op de pc waardoor er malware binnenkomt.

  met programma's is dit minder omdat je deze kan afbreken en wer opbouwen om funcite's te verwijderen (mogelijk met specifieke apps op android)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 augustus 2016 09:02 Jojdeo
  @darknessblade

  U kunt een YouTube-video's downloaden van deze online site. Het is zeer eenvoudig en volledig gratis.
  www.Videograbber.net
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 mei 2015 11:55 Jorispeterse
  Via cookies kan er geen malware worden geïnstalleerd.

  Programma's zijn inderdaad vaak het makkelijkst, ook bijvoorbeeld Freemake Video Downloader. Punt is wel dat je bij de installatie van de meeste downloaders op je tenen moet lopen om geen ellende mee te installeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 mei 2015 12:34 Kasander
  Ik gebruik al heel lang "Video DownloadHelper" onder Firefox. Ben er nog geen tegen gekomen met zulke gebruiksvriendelijkheid. En daarbij hoef je niet te gaan kl**ien met url's…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 mei 2015 15:27 Anoniem
  van clipconverter heb je ook handige extensie op chrome
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 mei 2015 16:43 Anoniem
  op android heb je ook clip converter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 mei 2015 15:53 Anoniem
  na conversie heb ik geen mogelijkheid om de file te downloaden: er komt niets op waarmee ik de file kan saven op mijn pc?????
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 mei 2015 18:10 Anoniem
  Ik gebruik peggo.co en ben daar zeer tevreden over. Free youtube download komt met veel rotzooi als je niet oppast.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 augustus 2015 04:53 Anoniem
  How to install an extension of this site http://youtubeconverter.me/ for Chrome?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 januari 2016 14:10 Anoniem
  Met firefox gewoon de Add-on Ant video installeren. Speel een video af, klik op het logo rechtsboven en de video wordt gedownload. Makkerlijker kan niet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 maart 2016 12:33 Anoniem
  heb het geprobeert en nu heb ik een virus

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 april 2016 14:51 Kasander
  Gast | 27 maart,
  Als je geen grapje maakt wil ik weten waar je dat virus opgehaald hebt. Dus URL en/of programma.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 april 2016 21:38 Anoniem
  De Android download doet niks!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 11:32 Anoniem
  zolang je de filmpjes maar niet opnieuw uploadt naar YouTube (of een andere site) of verder verspreidt…….staat hierboven, maar: er worden zoveel video;s overgebracht naar andere sites en wereldwijd doorgestuurd…..bijv. op google foto accounts hebben mensen dingen gedownload, bijv na de dood van david bowie zijn zijn songs via YouTube vertoond op deze site. dus dat mag niet en toch gebeurt het massaal…….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 april 2016 20:07 Anoniem
  Ik heb een video bewerkt op youtube, klopt het dat ik deze niet meer bewerkt van youtube kan afhalen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 april 2016 09:50 Anoniem
  siktir len
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 april 2016 11:50 Felix123
  In feite zijn er vele gratis tools die ons kunnen helpen downloaden van YouTube video's zodat we ze offline kunt bekijken. U vindt er een heleboel op Google te vinden. Ik vraag me af of YouTube deze functie zal toevoegen op de site of app. Maar voor nu, ze niet het plan te hebben en ik de neiging om video's downloaden van YouTube een gratis en eenvoudig hulpmiddel online - Videograbber. Niet alleen kan het ons helpen om YouTube-video's, playlist en het kanaal te downloaden, maar ook laat ons toe om Vimeo, Vevo, Dailymotion en nog veel meer video-site te downloaden. Behulpzaam en vriendelijk tool!
  http://videograbber.net/nl/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 mei 2016 19:50 Anoniem
  4K Video Downloader is de beste volgens mij. Gewoon link inzetten en als je het formaat op auto hebt staan begint ie onmiddellijk te downloaden. Zelf heb ik het hier op 360p wat goed genoeg is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 mei 2016 23:13 Anoniem
  voor clipconverter is er een extensie maar dan heb je tampermonkey nodig dan is er onder elke youtube video een mp3, mp4, … knop
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 mei 2016 09:22 ardsur
  Downloaden is mogelijk, maar je kunt ook een de gewenste video's in je eigen bibliotheek binnen Youtube zetten. Al jouw favoriten zijn dan makkelijk terug te zien, via youtube zonder je HD vol te zetten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.