Zo frankeer je een brief met de PostNL-app

Door: Laura Kempenaar | 04 oktober 2019 06:27

PostNL
Apps & Software

Even snel een kaartje sturen om iemand te feliciteren met de geboorte van zijn baby, of omdat je toch niet in staat bent naar iemand toe te komen voor zijn verjaardag. We sturen met zijn allen aanzienlijk minder brieven sinds iedereen alle communicatie zo’n beetje heeft verplaatst naar e-mail en messaging, maar er zijn nog steeds momenten waarop een handgeschreven boodschap meerwaarde biedt. Gelukkig hoef je daarvoor geen postzegels in huis te hebben, want je kunt brieven frankeren in de PostNL-app.

Goed om te weten is dat je met het frankeren in de PostNL-app, niet per se een printer nodig hebt. Zeker als je slechts een brief wilt frankeren die je zelf in de brievenbus kunt gooien, dan heb je alleen een pen nodig om de postzegel aan te brengen. Frankeer je namelijk via de app, dan krijg je een Postzegelcode. PostNL omschrijft het zelf het beste: het is de postzegel die je gewoon opschrijft.

De Postzegelcode

Dat betekent gelukkig niet dat je direct moet gaan oefenen met het tekenen van de koning, of prachtige molens uit de iconen-serie. Een Postzegelcode bestaat uit drie regels met elk drie karakters. Denk daarbij aan hoofdletters en cijfers, die als het ware in een soort vierkantje op de rechterbovenhoek van je envelop kunnen worden geschreven. Doe dit wel met een zwarte of blauwe pen, anders kan het systeem problemen krijgen om de code te lezen.

Je kunt met een Postzegelcode voor een lagere prijs dan een postzegel (namelijk 83 cent) een brief versturen. Dat kan tot 2 kilogram in Nederland en wereldwijd, waarbij uiteraard de prijs van de postzegel stijgt naarmate het gewicht van je poststuk meer wordt. Je kunt een Postzegelcode in minder dan een minuut bestellen en ontvangen, want je krijgt hem na betaling direct in de app. Het fijne is dat je er in de app voor kunt kiezen om de code op gebruikt te zetten, zodat je zeker weet dat je geen codes ongebruikt overhoudt, mocht je veelvuldig post versturen. Let wel: de code is slechts vijf dagen geldig.

Het genereren van een Postzegelcode wordt gedaan via de PostNL-app (Android en iOS). Zo frankeer je stap-voor-stap een brief met de PostNL-app:

 • Installeer de PostNL-app gratis op je telefoon om je postzegel aan te schaffen.
 • Tik onderaan het scherm op versturen en selecteer brief.
 • Tik op Postzegelcode kopen en selecteer hoeveel poststukken met welk gewicht je wil versturen. Tik op Reken af.
 • Check je bestelling, ga akkoord met de Algemene Voorwaarden en tik op Kies bank.
 • Vervolgens kun je je bestelling met iDEAL betalen. Daarna word je automatisch doorgestuurd naar de lijst met Postzegelcodes.
 • Schrijf op elk poststuk de unieke code op de rechterbovenhoek, gooi het poststuk in de brievenbus en geef in de app aan dat je de code hebt gebruikt.
Post NL
Post NL
Post NL

Dankzij Postzegelcode hoef je geen postzegels meer in je rommellaatje in de keuken te bewaren en je hebt heel snel heel specifieke frankering voor jouw poststuk. Twijfel je trouwens over het gewicht, dan kun je bijvoorbeeld een keukenweegschaal gebruiken om je poststuk te wegen.

PostNL-app

De app van het grootste postbedrijf van Nederland is ook te gebruiken voor het verzenden van pakketten. Dit kan goedkoper dan wanneer je het bij een PostNL-punt laat frankeren. Hiervoor heb je ook geen printer nodig, want je laat bij het PostNL-punt de code scannen die in de app wordt gegenereerd na je betaling. Het nadeel is wel dat -omdat het een pakket is- je nog wel langs zo’n punt moet gaan.

3 Reactie(s) op: Zo frankeer je een brief met de PostNL-app

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 oktober 2019 11:42 chrislaarman
  Laura, hartelijk dank! Dit kwartje was bij mij nog niet gevallen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 oktober 2019 13:39 Pinnokkio21
  Dat is inderdaad vééél gemakkelijker, slechts een stuk of 8 stappen (afhankelijk van je telmethode) i.p.v. 2 (Ga naar de la waar je je postzegels bewaard (NIET de keukenla!), plak de zegel op de brief.
  Het grote voordeel van de 'oude' methode is dat hij veel moderner is dan je zou denken. Bij de appmethode moet je namelijk schrijven. Dat is niet alleen hopeloos ouderwets, maar wie nog wat dat is?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 oktober 2019 14:16 MeMe
  Het is eigenlijk alleen 'makkelijker' als je vergeten bent postzegels te kopen en die brief vandaag op de bus moet maar geen tijd hebt om naar een verkooppunt te gaan.. dus dat!.. een iets lagere prijs zou ook een reden kunnen zijn, maar verder zie ik niet veel voordelen maar wel meer handelingen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.