Zo ga je aan de slag met Word Online

Door: Wesley Akkerman | 23 april 2021 09:05

How To

Microsoft Word Online is een online versie van de krachtige tekstverwerker Microsoft Word. Je kunt bijna alles doen met Word Online wat je ook met het gewone programma kunt doen. Verder is de interface toegankelijk, waardoor je de online tekstverwerker zo in gebruik neemt. Maar hoe ga je precies te werk? Zo ga je aan de slag met Word Online.

De eerste stap die je neemt is de website van Microsoft te bezoeken waar je Word Online vindt. Het is zaak dat je inlogt met een Microsoft-account (zoals Hotmail, Live of Outlook). Mocht je nog geen account hebben, dan kun je die op die pagina aanmaken. Vul vervolgens je wachtwoord in en druk op de knop voor het inloggen. Nu kom je terecht op je persoonlijke landingspagina. Mocht je wat documenten in je OneDrive-map opgeslagen hebben, dan vind je die hier. Links vind je de verschillende online omgevingen van Office Online. Druk op het blauwe Word-icoontje.

Word Online gebruiken

Mocht je reeds bekend zijn met de interface van het reguliere Word-programma, dan voelt de online interface aan als een warm bad. Op het volgende scherm kun je namelijk een leeg document aanmaken, kiezen uit een bepaald sjabloon of een bestand openen die opgeslagen staat in OneDrive (OneDrive is de cloudopslagdienst van Microsoft). Voor het grootste deel van de interface geldt dat je nagenoeg dezelfde functies aantreft als in Word 2016.

Bovenin staat alle opties in het lint, zo noemt Microsoft de omgeving met alle bewerkopties. Je kunt kiezen uit de traditionele of vereenvoudigde weergave, net wat je prettig vindt. Dat doe je door helemaal rechts op het pijltje naar beneden te drukken en je keuze te bevestigen. Met de navigatieknoppen bovenin (met de titels Bestand, Start, Invoegen, et cetera) bepaal je de indeling van het lint. Verder kun je de naam het document aanpassen door op ‘Document – opgeslagen in Word’ te drukken. Voor de rest komen de opties bijna helemaal overeen met Word.

Nieuw document aanmaken

Je maakt een nieuw document aan door op de eerste pagina, nadat je op Word geklikt hebt vanuit de persoonlijke ladingspagina, op de daarvoor bestemde knop drukt. Dat is de knop met het plusteken, met daaronder de tekst Nieuw leeg document. Na het opslaan vind je dat document in de lijst met recent opgeslagen documenten, zodat je er snel naartoe terug kunt gaan na een dag hard werken. Het is belangrijk dat je het document een duidelijke naam meegeeft, zodat je hem snel terugvindt. Dat doe je dus door op ‘Document – opgeslagen in Word’ te klikken.

Nu kun je beginnen met tikken en werken. Ook dat doe je op eenzelfde manier als in het reguliere programma. Met de verschillende contextuele functies bovenin pas je de opmaak van het bestand aan. We zeggen hier ‘contextueel’, omdat de mogelijkheden veranderen wanneer je dus een andere navigatieknop aanklikt. Ondertussen wordt het bestand automatisch voor je opgeslagen. Je hoeft dat opslaan niet handmatig te regelen. Wil je het document afsluiten, dan sluit je gewoon de tab waarin je werkt of je gaat terug naar je persoonlijke landingspagina. Ook dan wordt je werk opgeslagen.

0 Reactie(s) op: Zo ga je aan de slag met Word Online

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.