Zo ga je aan de slag met Word Online

Door: Wesley Akkerman | 28 december 2021 15:20

How To

Ook een beetje moe van die mega-office suites met enorm veel functionaliteiten die je waarschijnlijk toch niet gebruikt? Probeer dan eens Word Online. Deze versie van Word hoef je niet op je computer te installeren en dat scheelt al snel wat schijfruimte. Tegelijk biedt Word Online toch veel opties en functionaliteiten.

De eerste stap die je neemt is de website van Microsoft te bezoeken waar je Word Online vindt. Het is zaak dat je inlogt met een Microsoft-account (zoals Hotmail, Live of Outlook). Mocht je nog geen account hebben, dan kun je die op die pagina aanmaken. Vul vervolgens je wachtwoord in en druk op de knop voor het inloggen. Nu kom je terecht op je persoonlijke landingspagina. Mocht je wat documenten in je OneDrive-map opgeslagen hebben, dan vind je die hier. Links vind je de verschillende online omgevingen van Office Online. Druk op het blauwe Word-icoontje.

Word Online gebruiken

Mocht je reeds bekend zijn met de interface van het reguliere Word-programma, dan voelt de online interface aan als een warm bad. Op het volgende scherm kun je namelijk een leeg document aanmaken, kiezen uit een bepaald sjabloon of een bestand openen die opgeslagen staat in OneDrive (OneDrive is de cloudopslagdienst van Microsoft). Voor het grootste deel van de interface geldt dat je nagenoeg dezelfde functies aantreft als in Word 2016.

Bovenin staat alle opties in het lint, zo noemt Microsoft de omgeving met alle bewerkopties. Je kunt kiezen uit de traditionele of vereenvoudigde weergave, net wat je prettig vindt. Dat doe je door helemaal rechts op het pijltje naar beneden te drukken en je keuze te bevestigen. Met de navigatieknoppen bovenin (met de titels Bestand, Start, Invoegen, et cetera) bepaal je de indeling van het lint. Verder kun je de naam het document aanpassen door op ‘Document – opgeslagen in Word’ te drukken. Voor de rest komen de opties bijna helemaal overeen met Word.

Alternatief

Vind je Word Online toch niet zo prettig werken, dan kun je ook voor een alternatief gaan. Google Docs komt waarschijnlijk nog het dichtst in de buurt als online tool om teksten te bewerken.  Het is eveneens een eenvoudige (maar vergis je ook weer niet in die eenvoud!) Office-suite waarvoor je geen bit op je computer of desnoods smart-tv hoeft te installeren. Het geheel draait gewoon in je browser en alles wordt veilig in de cloud bewaard. Wil je Google Docs uitproberen, dan hebben we in dit artikel wat tips voor je verzameld. 

Nieuw document aanmaken

Je maakt een nieuw document aan door op de eerste pagina, nadat je op Word geklikt hebt vanuit de persoonlijke ladingspagina, op de daarvoor bestemde knop drukt. Dat is de knop met het plusteken, met daaronder de tekst Nieuw leeg document. Na het opslaan vind je dat document in de lijst met recent opgeslagen documenten, zodat je er snel naartoe terug kunt gaan na een dag hard werken. Het is belangrijk dat je het document een duidelijke naam meegeeft, zodat je hem snel terugvindt. Dat doe je dus door op ‘Document – opgeslagen in Word’ te klikken.

Nu kun je beginnen met tikken en werken. Ook dat doe je op eenzelfde manier als in het reguliere programma. Met de verschillende contextuele functies bovenin pas je de opmaak van het bestand aan. We zeggen hier ‘contextueel’, omdat de mogelijkheden veranderen wanneer je dus een andere navigatieknop aanklikt. Ondertussen wordt het bestand automatisch voor je opgeslagen. Je hoeft dat opslaan niet handmatig te regelen. Wil je het document afsluiten, dan sluit je gewoon de tab waarin je werkt of je gaat terug naar je persoonlijke landingspagina. Ook dan wordt je werk opgeslagen.

Meer opties

Wil je alles uit Word halen en leren over de meest interessante functies van de tekstverwerker? Naast een uitgebreide online cursus, vind je op de website van Computer!Totaal nog veel meer artikelen over Word. Zo vertellen we je hoe je foto's kunt uitsnijden, een brochure maakt of welke uitbreidingen voor Word de moeite waard zijn. Op deze overzichtspagina zijn de artikelen terug te vinden. 

0 Reactie(s) op: Zo ga je aan de slag met Word Online

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.