Zo ga je om met luidruchtige tabbladen

Door: Martin Gijzemijter | 19 maart 2019 06:20

Maak spraak- of muziekopnamen met de iOS 12 Dictafoon
How To

De komst van tabbladen in browsers is één van de dingen die browsen superefficiënt heeft gemaakt. Maar met elke website die je opent op een tabblad, is er ook een mogelijkheid dat er een video automatisch afspeelt op die pagina. Met als gevolg een kakofonie van willekeurige geluiden uit je boxjes. Gelukkig kun je het geluid van individuele tabbladen vrij eenvoudig uitschakelen.

Uitschakelen in Firefox

De meest gebruiksvriendelijke browser op dit gebied vinden we Firefox, omdat je een luidruchtig tabblad letterlijk met één muisklik de mond kunt snoeren. Wanneer je tabbladen open hebt in Firefox en eentje maakt er geluid, dan verschijnt er een pictogram van een luidspreker op dit tabblad. Het enige dat je hoeft te doen, is klikken op dit pictogram en het geluid wordt direct uitgeschakeld. Het pictogram verandert in een pictogram met een luidspreker met een streep daardoor om aan te geven dat er wel geluid is, maar dat het is gedempt. Wanneer er geen geluid meer te horen is, verdwijnt het pictogram volledig.

In Firefox is een klik op de luidspreker genoeg om het geluid uit te schakelen.

Uitschakelen in Chrome

Het uitschakelen van geluid van individuele tabbladen in Chrome is iets omslachtiger, maar nog altijd prima te doen. Ook hier zal een pictogram met een luidspreker verschijnen wanneer er een tabblad is dat geluid maakt. Om dit geluid uit te schakelen moet je met de rechtermuisknop op dit tabblad klikken en vervolgens kiezen voor Geluid van site dempen. Om de demping weer ongedaan te maken klik je wederom met je rechtermuisknop op het pictogram en daarna op Geluid van site dempen opheffen.

In Chrome is er net even een klik méér nodig.

Uitschakelen in Edge

We zijn absoluut geen Microsoft-haters, maar het blijft bijzonder om te zien hoe omslachtig het bedrijf sommige dingen maakt. Want ja, ook in Microsoft Edge verschijnt er een pictogram van een luidspreker wanneer een tabblad geluid maakt, maar uitschakelen is helaas (lang) niet zo eenvoudig als het klikken op dat pictogram. In plaats daarvan moet je rechtsklikken op het pictogram met de luidspreker in het systeemvak rechtsonder en vervolgens klikken op Volumemixer openen. Er verschijnt nu een venster waarin alle tabbladen die in Edge zijn geopend, worden getoond met een volumebalk erboven. Je kunt vervolgens klikken op het pictogram onderin, met het luidsprekertje om het tabblad de mond te snoeren. Deze methode is overigens ook bruikbaar voor Firefox en Chrome, maar gelukkig niet nodig.

Edge maakt het extreem omslachtig om het geluid van een tabblad uit te schakelen.

0 Reactie(s) op: Zo ga je om met luidruchtige tabbladen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.