Zo gebruik je Chromecast in de Files by Google app

Door: Wesley Akkerman | 21 oktober 2019 15:13

Google Chromecast
How To

De app Files by Google heeft onlangs een beta-update gekregen die Chromecast-ondersteuning toegevoegd heeft. Deze app heette oorspronkelijk Files Go en was onderdeel van een serie afgeslankte applicaties voor het minder zware besturingssysteem Android Go. Inmiddels is de app uitgegroeid tot een alles-in-één organisatieapplicatie en kun je niet alleen ruimte vrijmaken op je smartphone of tablet, maar ook foto’s en video’s bekijken en muziek afspelen.

Chromecast is een ingebouwde functie van veel apps en apparaten, zoals televisies en speakers. De technologie wordt ook wel eens Google Cast genoemd. Hoe je het ook noemt, met de technologie is het mogelijk content van het ene naar het andere apparaten te projecteren. Zo kun je bijvoorbeeld via Google Foto’s video’s en foto’s presenteren op het televisiescherm en kun je via apps van verschillende muziekstreamingdiensten, zoals Google Play Music en Spotify, muziek afspelen op internetspeakers. Zolang beide kanten van de verbinding over hetzelfde communicatieprotocol beschikken, is het maken van een verbinding mogelijk. Je hebt hier wel wifi voor nodig.

Files by Google met Chromecast-ondersteuning

Dat de app Files by Google nu dus in staat is foto’s en video’s te weergeven op een televisiescherm, is geen compleet nieuwe functie. Maar dat maakt hem natuurlijk niet minder handig. Want hoe minder apps je op je telefoon hebt, hoe beter – in het kader van privacy, maar ook in het kader van opslagruimtebeheer. Zeker op telefoons zonder veel interne opslagruimte, waar de app eigenlijk voor bedoeld is. Wanneer je de bèta-update binnenhaalt, dan zie je meteen het inmiddels bekende Cast-icoontje rechts bovenin in beeld staan. Wanneer je daarop tapt, dan kun je meteen beginnen met het casten van foto’s en video’s. Als je een video afspeelt, dan staat onderin het scherm van je smartphone hoe lang de video nog duurt. Ook kun je hier de content pauzeren.

Opvallend genoeg is dat muziek op moment van schrijven nog niet te casten is van telefoon naar tv. En dat terwijl Google juist heeft ingezet op het afspelen van lokale muziekbestanden sinds de update die hiervoor kwam. Het is niet duidelijk of dit een bewuste keuze geweest is van Google of dat er ondertussen nog achter de schermen gewerkt wordt aan de mogelijkheid. Het zou natuurlijk kunnen dat Google dit doet om gebruikers over te halen een andere muziekapplicatie te gebruiken hiervoor, zoals bijvoorbeeld YouTube Music of Google Play Music. Maar dat zou ergens wel een beetje vreemd zijn, omdat Files by Google een onvervalste alleskunner aan het worden is.

Mocht je geïnteresseerd zijn in de bètaversie van deze app, dan kun je je hier aanmelden voor het bètaprogramma.

0 Reactie(s) op: Zo gebruik je Chromecast in de Files by Google app

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.