Zo gebruik je de geluidsrecorder op Windows 10

Door: Wesley Akkerman | 04 augustus 2020 06:03

Geluidsrecorder
How To

Mocht je op zoek zijn naar een simpele app voor het opnemen van geluid (bijvoorbeeld voor je podcast, om te kijken of het wat voor je is), dan hoef je niet verder te kijken dan de geluidsrecorder van Windows 10. Dit is een gratis en vaak vooraf geïnstalleerde app, die je meteen kunt gebruiken wanneer je Windows op je systeem hebt staan.

Mocht je de app op de één of andere manier nog niet op je systeem hebben staan, klik dan hier om naar de Microsoft Store te gaan. Druk op de knop rechts om de winkelapplicatie op je computer te openen en druk vervolgens wederom rechts op de knop om de app te installeren.

Na het installeren en het openen van de geluidsrecorder, kom je al gauw tot de conclusie dat de app rechttoe-rechtaan is. Natuurlijk heb je hiervoor een microfoon nodig. Zorg er dus voor dat je die aangesloten hebt. Of als je een laptop gebruikt: dat de ingebouwde microfoon wel ingeschakeld is.

Geluidsrecorder

Geluidsrecorder Windows 10 gebruiken

Je begint met opnemen door op de grote microfoonknop onderin te drukken. Je kunt de opname ook beginnen met Ctrl + R (van record). Tijdens het opnemen kun je ondertussen een vlag toevoegen aan de opname, zodat je achteraf kunt zien dat je nog iets moet editten of toevoegen. De opname wordt niet gestopt, maar wanneer je op de vlag drukt dan word je meteen naar dat deel van de opname gebracht. Zo hoef je achteraf dus niet te zoeken.

Je kunt de pauzeknop gebruiken voor het pauzeren van de opname. Klinkt logisch, maar in dit geval wordt de opname niet gestopt en ga je dus ook niet verder in een ander bestand wanneer je de opname weer aanzet. Je neemt dus op in één bestand; maar je kunt alsnog een pauze inlassen. Wanneer je op de stopknop drukt, dan wordt de opname wel afgesloten en opgeslagen als een m4a-bestand in de map Documenten.

Geluidsrecorder

Het is overigens ook mogelijk opgenomen Windows-bestanden terug te luisteren en te bewerken in het programma. Je opent hiervoor de geluidsrecorder en kiest links in het menu het bestand uit dat je wil horen. Met de trimknop (onderin, tweede van links) kun je de track bewerken. Je selecteert dan een begin- en eindpunt om uit je recording te halen. Vervolgens kun je het bestand opslaan zoals het nu is door op de floppydisk te drukken. Kies hier de optie voor het opslaan van een kopie, zodat je altijd het originele bestand tot je beschikking hebt.

Ook is het mogelijk een audiobestand direct vanuit de app te delen met anderen. Dat doe je door de deelknop te gebruiken. Die vind je onderop, eerste van links.

1 Reactie(s) op: Zo gebruik je de geluidsrecorder op Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 augustus 2020 07:51 EvertRademaker
  De VoiceRecorder staat standaard in de AllApps.
  Maar geluid opname van de geluidskaart, die is weg.
  En dat is heel jammer!
  Vroeger had Windows soundrecorder.exe.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.