Zo gebruik je de nieuwe status in WhatsApp op iPhone en Android

Door: Rens Blom | 19 april 2017 10:31

How To

Sinds februari is het mogelijk om een status in te stellen op WhatsApp. Net als Snapchat en Instagram kunnen gebruikers foto’s en video’s plaatsen die na 24 uur verdwijnen. Ook kun je instellen dat alleen bepaalde personen je status kunnen zien. Hier leggen we uit hoe de nieuwe status in WhatsApp werkt.

01 Maak een status

Naast het kopje Chats zie je in WhatsApp vanaf nu ook Status staan. Door hierop te tikken, kun je je eigen status zien en die van je contacten. De statussen zijn opgedeeld in recente updates en bekeken updates, waardoor je gelijk kunt zien wiens status je al hebt gezien. Om een status te plaatsen tik je op Mijn status.

Vervolgens maak je een foto of video die je wil plaatsen, of je kiest een afbeelding, video of GIF uit je galerij. Door na het plaatsen te tikken op Mijn status, kun je zien welke content je hebt geplaatst. Onderin het scherm zie je een icoontje van een oog, dat geeft aan hoeveel contactpersonen je status hebben bekeken.

02 Een status toevoegen

Als je al een status hebt, kun je ook nog een status toevoegen. Daarvoor tik je op het ronde icoon met het plusje erin. Dit icoontje vind je op iPhone rechts bovenin, op Android staat de knop naast de zoekknop.

03 Creatieve extra’s

In Android en iOS is het mogelijk om je Status op te leuken voor je hem naar je contacten stuurt. Dat kan met stickers, tekeningen en tekst, wat al langer mogelijk is in afbeeldingen in normale WhatsApp-gesprekken. Je voorziet je Status van wat creativiteit door na het selecteren van een afbeelding, video of gif rechtsboven op één van de opties te drukken. WhatsApp biedt veel stickers aan, maar je kunt ook in allerlei kleuren iets tekenen. Of plaats wat tekst op je beeld. Dat kan door elkaar heen, en het is ook mogelijk om onder in het scherm nog een onderschrift toe te voegen.

04 Bekijk een Status

Jij hebt een Status gemaakt, maar anderen doen dat ook. Tijd om ze te bekijken. Als iemand een nieuwe Status heeft, zie je een rond stipje op de startpagina van de WhatsApp-app. Ga naar het Status-tabblad, waar onder Mijn status het kopje Recente statusupdates staat. 

Daar vind je nieuwe statussen van contactpersonen, waarbij de cirkel rondom de afbeelding aangeeft uit hoeveel media de Status bestaat. Klik erop om iemands Status te bekijken en veeg naar links om naar de Status van een ander te gaan. Na 24 uur verdwijnt de Status en kun je hem niet meer zien. 

05 Jouw Status-cijfers

Je kunt ook reageren op een Status, door via de Beantwoorden-knop een bericht achter te laten. Dat zie je terug in je WhatsApp-gesprek met de persoon. Mensen kunnen je Status trouwens niet stiekem bekijken. Je ziet te allen tijde welke contactpersonen jouw Status bekeken hebben, en wanneer ze dat deden. Als je daar benieuwd naar bent, ga je naar de Status-pagina en tik je op je eigen Status. Onder in het scherm staat een oog-symbool, tik daarop en WhatsApp toont wie jouw Status gezien heeft.

06 Privacy-opties

Als je om welke reden dan ook je WhatsApp Status niet met al je contacten wilt delen, kun je bepaalde mensen uitsluiten. Ga daarvoor naar de het tabblad Status in de app, klik op Privacy en je ziet drie opties. Als Mijn contacten aangevinkt is, krijgen al je contacten je status te zien. Bij Mijn contacten behalve kun je personen aangeven die hem niet mogen zien, maar het is ook mogelijk dat je de Status naar slechts een paar contacten wil sturen. Gebruik daarvoor de Alleen delen met en kies de mensen die je Status mogen zien.

2 Reactie(s) op: Zo gebruik je de nieuwe status in WhatsApp op iPhone en Android

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 februari 2017 17:08 probeertehelpen
  Je zult je maar vergissen waar een ander niets mee te maken heeft. Voor mij hoeft het dus niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 februari 2017 16:54 Jorrit
  Jammer dat Snapchat (alweer) wordt nageaapt. WhatsApp is eigendom van Facebook, net als Instagram. Insta kreeg opeens een verhaal-functie. Nu krijgt WhatsApp ook weer zoiets. Kortom: Facebook is gewoon jaloers, en probeert met dit soort kopieergedrag populairder te worden. Gewoon jammer, Facebook!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.