Zo gebruik je de PDF-lezer van Edge Chromium

Door: Wesley Akkerman | 14 april 2020 06:00

Logo Edge Chromium
How To

Omdat de Microsoft Edge Chromium-browser in de basis op Google Chrome lijkt en leunt op de basis van de oude Edge-browser, is het niet vreemd dat er nu een hoop functies samenkomen van beide browsers. Neem bijvoorbeeld de PDF-lezer, die standaard ingebakken zit. Middels dit artikel leggen we je uit hoe je de PDF-lezer in de nieuwe browser gebruiken kunt.

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe Microsoft Edge Chromium-browser voortaan als je PDF-bestanden opent, kun je op verschillende manieren te werk gaan. Heb je bijvoorbeeld nog geen standaardprogramma ingesteld voor die taak? Geen probleem. De eerstvolgende keer dat je zo’n bestand opent, krijg je de vraag met welk programma je dat wil doen. Kies dan Edge uit en zet een vinkje bij de optie om dit voortaan altijd te doen.

PDF-lezer in Edge Chromium.

PDF’s lezen in Edge Chromium

Als Windows 10-gebruiker kun je dit ook op een andere manier regelen. Handig voor wanneer je al een standaardprogramma ingesteld hebt. Ga daarvoor naar de instellingen van je Windows-apparaat (Startmenu en dan het tandwielicoontje). Kies vervolgens voor Apps en klik links in het menu op het kopje Standaard-apps. Helemaal onderaan deze pagina zie je de optie Standaard-apps per app instellen staan. Klik daarop. Klik in deze lijst op Microsoft Edge en vervolgens op de knop Beheren.

Nu krijg je twee lijsten te zien. Links zie je de bestandstypen, terwijl je rechts de programma’s ziet staan die nu dergelijke bestanden openen. De derde optie van boven is .pdf. Mogelijk staat daar nu een programma als Google Chrome of Adobe Acrobat Reader DC. Klik op de naam van het programma en kies vervolgens Microsoft Edge uit (uiteraard zegt Microsoft dat dit wordt aanbevolen door Windows 10, want tja, wij van wc-eend).

PDF-lezer in Edge Chromium.

Als dit gelukt is, dan ben je ook meteen klaar. Dan is de Microsoft Edge-browser voortaan je standaardprogramma als het om pdf-bestanden gaat. Dat kan voordelen hebben, maar ook nadelen. Geen enkel programma is zo uitgebreid als Acrobat Reader bijvoorbeeld. Moet je dus veel bewerkingen doen en je hebt dat programma, dan kun je het misschien beter zo laten. Maar als je snel .pdf-bestanden moet inzien en met simpele aantekeningen wil bewerken, dan kun je de Edge-browser van Microsoft overwegen.

Mocht je overigens de toolbar missen aan de bovenkant van het scherm, geen paniek. Die is bewust weggelaten, zodat je rustig kunt lezen. Zodra je met je muis naar de bovenkant van het scherm gaat, dan komt ‘ie tevoorschijn.

PDF-lezer in Edge Chromium.

0 Reactie(s) op: Zo gebruik je de PDF-lezer van Edge Chromium

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.