Zo gebruik je de versiegeschiedenis van Dropbox

Door: Dirk Schoofs | 04 juli 2018 10:32

Dropbox logo
Apps & Software

In Office beschik je niet over de mogelijkheid om terug te keren naar een vroegere versie van een document. Als je een Office-bestand in Dropbox opslaat, kun je steeds wél terugschakelen naar een oudere versie. Op die manier maak je handig gebruik van de versiegeschiedenis van Dropbox.

Snapshots

Bij belangrijke projecten hebben sommige gebruikers de gewoonte om de verschillende versies op te slaan van het document waaraan ze werken, bijvoorbeeld rapport-v1.doc en daaronder rapport-v2.doc enzovoort. Deze paranoia-kopieën – kopieën die je maakt uit angst om iets te verliezen – kunnen behoorlijk in aantal oplopen. Wanneer je bijvoorbeeld werkt aan een Word-bestand (maar dat kan ook ieder ander bestand zijn), creëer je een extra veiligheid door het op te slaan in de Dropbox-map die gesynchroniseerd wordt. Je maakt dan ‘stiekem’ gelijk gebruik van de functie Versiegeschiedenis. Dankzij deze functionaliteit bewaart Dropbox snapshots van alle documenten.

Via de rechtermuisknop kun je de versiegeschiedenis openen.

Herstellen

Er zijn twee manieren om bij de versiegeschiedenis van een bestand te komen. Je kunt rechtsklikken op een bestand in de Dropbox-map op de harde schijf van je computer (via Verkenner of Finder). Vervolgens kies je de opdracht Versiegeschiedenis. Je kunt er ook komen via de webinterface van Dropbox: navigeer daarin naar het bedoelde bestand, klik op de drie puntjes aan de rechterkant naast het bestand en selecteer daar dezelfde opdracht. Het resultaat van de twee methodes is gelijk: je krijgt in een browservenster een lijst van verschillende versies die allemaal nog beschikbaar zijn. Om een oudere versie terug te halen, klik je op de knop Herstellen achter de versie die je op het oog hebt. Je kunt ook op de gewenste versie klikken en daarna op de knop Downloaden rechtsboven. Hierdoor haal je de geselecteerde oude versie binnen, maar wordt de nieuwe versie niet verwijderd. Je hebt dan dus de keuze met welk versie je verder gaat.

Je ziet telkens wanneer je het bestand hebt opgeslagen.

Hoelang

Hoelang Dropbox de verschillende versies bewaart, is afhankelijk van het abonnement dat je hebt. Voor een gratis abonnement (Basic) is dat 30 dagen. Ook een Plus-abonnement bewaart van 30 dagen de bewerkte versies. Heb je een duurder abonnement, Professional of Business, dan wordt een versiegeschiedenis van 120 dagen gegarandeerd. Deze functie heeft overigens géén invloed op het opslagquotum dat hoort bij je abonnement. Het is dus niet zo dat de beschikbare vrije opslagruimte afneemt doordat er meerdere versies van een document worden bewaard.

Hoelang Dropbox je kopieën bewaart, is afhankelijk van het type abonnement.

0 Reactie(s) op: Zo gebruik je de versiegeschiedenis van Dropbox

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.