Zo gebruik je de Windows 10 Tijdlijn

Door: Wesley Akkerman | 01 juli 2019 17:31

How To

De Windows 10 Tijdlijn is een functie die antwoord kan geven op de vraag: waar was ik ook alweer mee bezig? Het is een optioneel hulpmiddel waarmee je webpagina’s en documenten kunt bijhouden waar je de afgelopen weken tot dertig aan gewerkt hebt.

Je opent de Windows 10 Tijdlijn door de knoppencombinatie Win + Tab in te drukken (Windows-toets plus Tab). Niet alleen krijg je dan een overzicht van je werkzaamheden te zien, ook kun je hier een virtueel bureaublad aanmaken. Zie het als een bureaublad binnen het bureaublad, waar je documenten, websites en meer kunt samenvoegen en snel kunt wisselen tussen specifieke mogelijkheden. Mocht het niet werken, ga dan naar Instellingen / Privacy / Activiteitsgeschiedenis. Daar moet je aanvinken dat je toestaat “dat Windows de activiteiten van deze pc verzamelt”. Wil je dat niet, dan moet je de functie uit vinken. Als het vierkantje blauw is en je een wit vinkje ziet staan, dan betekent dat dat de functie ingesteld is. Ook kun je je voorkeur voor de cloud hier opslaan.

Windows 10 tijdlijn
Ga eerst naar de Activiteitsgeschiedenis in de Windows 10 instellingen.

Zo werkt de Windows 10 Tijdlijn

Als je besluit gebruik te maken van de Windows 10 Tijdlijn, dan kun je in een oogopslag zien welke apps, webpagina’s en documenten je geopend hebt. Tevens vind je hier een overzicht van documenten waar je onlangs aan gewerkt hebt. Door die te presenteren, verwacht Microsoft dat je sneller aan de slag kan gaan met dingen waar je al aan gewerkt hebt. Het grote nadeel is dat de Tijdlijn vooralsnog alleen goed werkt met apps van Microsoft; je ziet je webpagina’s terug in Microsoft Edge en je bestanden uit het Office-pakket. Werk je veel met pdf-bestanden? Overweeg dan wat vaker de Edge-browser gebruiken om er meer uit te halen dan je nu doet.

Windows 10 Tijdlijn werkt op meerdere pc’s, maar alleen wanneer je toestaat dat Microsoft je gegevens meeneemt in de cloud. Wanneer je die gegevens niet online opslaat en je toch een specifiek document of foto probeert te openen, dan zal het niet lukken dat bestand te openen. De Tijdlijn is vooral handig voor de mensen die veel met dezelfde bestanden werken en niet heel hun bureaublad willen volgooien met snelkoppelingen. Het is een handig overzicht van je werkzaamheden en biedt mogelijkheden voor de mensen die wel eens op afstand werken – ze krijgen immers snel toegang tot hun projecten, bestanden en pagina’s waar eerder aan gewerkt is.

Verbeteringen voor Windows 10 Tijdlijn

Op papier is de Windows 10 Tijdlijn ontzettend prettig, maar we kunnen ons wel enkele verbeteringen voorstellen. Zo zou het fijn zijn als Microsoft ondersteuning voor meerdere applicaties toevoegt. Of om bepaalde groepen aan bestanden of apps in één keer te openen. Tot die tijd is het voor slechts een handjevol mensen een goede, optionele manier om snel door te gaan met het werk dat eerder is blijven liggen. Gelukkig is de Tijdlijn voor niemand momenteel verplicht.

Windows 10 tijdlijn

1 Reactie(s) op: Zo gebruik je de Windows 10 Tijdlijn

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 november 2019 10:46 anoniem2110
  Uit privacy overwegingen heb ik de complete tijdlijn uitgeschakeld in Windows 10 (1909)
  Ook de activiteiten die bijgehouden worden heb ik gewist, daarna komt er een "vinkje" achter je account te staan dat de activiteiten-inhoud gewist is.
  Het schuifje wat achter mijn account staat heb ik ook uitgezet.

  Gegevens naar de cloud servers van Microsoft sturen, als ik in Word of wat dan ook bezig ben ?
  sorry hoor, maar dat ga ik dus never-de-nooit-niet doen.
  (afgezien van het activeren van Windows na dan)

  Tegenwoordig komt de beveiliging en dus lekken van privacygevoelige informatie iets te vaak in de media aan bod. Natuurlijk is dit altijd al zo geweest en dat zal ook wel altijd zo blijven helaas.

  En aangezien niemand weet hoe goed de beveiliging van welke cloudserver dan ook is, of wie er op zo'n server mee kijkt, vind ik dat je dit soort instellingen beter zo veel mogelijk moet dicht timmeren !

  "voorkomen is beter dan genezen"

  Heel die Tijdlijn als ook ONEdrive (en zo nog meer van die "online" diensten) mogen ze wat mij betreft òf verwijderen uit Windows 10, òf op zijn minst de gebruiker VRAGEN of ze dit überhaupt wel willen installeren/gebruiken.
  En niet zoals dat tegenwoordig het geval is: aan gebruikers opdringen, net zoals die vele meegeleverde apps die allemaal te benoemen zijn onder 1 woord: BLOATWARE

  Deze apps kan je overigens allemaal verwijderen, zij het deels vanuit Windows 10 zelf, en anders allemaal via CCleaner !

  Maak een besturingssysteem, het woord zegt het eigenlijk zelf al…. een besturing voor je systeem, en los daarvan kan er dan gevraagd worden wát een gebruiker nog meer wil installeren of gebruiken binnen die besturing, zo zou het geweldig zijn.

  Nu zorg ik dat eerst de beveiliging en privacy in orde zijn:
  *Privacy indammen Windows settings
  *goede firewall installeren
  *goede antivirus installeren
  *goede malware scanner installeren
  *goede VPN installeren
  *bloatware apps verwijderen uit Windows 10
  *startmenu livetiles verwijderen (metro scherm dus)
  en ga zo nog maar even door, voordat ik verder ga werken met Windows 10.

  "De omgekeerde wereld"

  Van bovengenoemde punten kan je de meeste veiligheid instellingen zien op mijn YouTube kanaal: CSW

  Hieronder de algemene link van mijn kanaal, waar ook een chronologische playlist te vinden is over de diverse Windows instellingen om zo juist af te rekenen of af te wijken van de standaard instellingen van Wndows 10

  link:
  https://www.youtube.com/channel/UCUgwqgloHmdN9yjHO7yy8VQ

  En toch vind ik naast deze kritieke noot Windows 10 een fantastisch besturingssysteem en draait 1909 eindelijk (met een schone installatie vanaf USB-stick) als een zonnetje en zonder problemen.

  Maar voordat je zover bent…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.