Zo gebruik je veilig locatiegebaseerde apps

Door: evi-maquoi | 02 augustus 2016 07:03

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tip 07: Vrijgezel in de buurt?

Een populair app voor vrijgezellen is Tinder (iOS en Android). Met deze dating-app ga je op zoek naar mensen in de buurt. Om een account aan te maken, heb je een Facebook-profiel en een mobiel telefoonnummer nodig. Nadat je je Tinder-profiel hebt aangemaakt, kun je via Instellingen / Instellingen voor ontdekkingen een Zoekafstand instellen, bijvoorbeeld 25 kilometer. Vervolgens schotelt de app je foto's voor van Tinder-gebruikers uit de leeftijdscategorie die jij hebt ingesteld in een straal van 25 kilometer rondom je huidige positie. Met één tik geef je aan of de persoon in kwestie 'hot or not' is. Is er een match? Dan kunnen jullie beginnen te chatten en eventueel in het echt afspreken.

Tip 08: Kortingen en acties

Heel wat shopping-apps maken eveneens gebruik van je locatie. Ketens kunnen je op die manier doorverwijzen naar de dichtstbijzijnde fysieke winkel in de buurt. Korting-apps zoals Groupon (iOS en Android) of Social Deal (iOS en Android) sorteren de promoties op basis van afstand. Het is zelfs mogelijk om ze op een kaart te bekijken. Moet je deze apps toegang verlenen tot je huidige locatie? Natuurlijk niet. Je kunt de app ook gebruiken zonder ingeschakelde locatieservices. Je zal dan enkel zelf op zoek moeten gaan naar de promoties bij jou in de buurt.

Tip 09: Restaurant of hotel?

Er bestaan tientallen goede apps om een restaurant of hotel in de buurt te zoeken. Eén ding hebben ze gemeen: ze vragen je tijdens de installatie allemaal om je locatie te mogen gebruiken. Waarom? Om de dichtstbijzijnde hotspots te kunnen opsommen. Neem nu Tripadvisor (iOS en Android). Via Nu in de buurt krijg je een overzicht van restaurants, activiteiten en hotels in jouw omgeving. Druk je op een specifieke gelegenheid? Dan krijg je onder andere foto's, recensies van andere gebruikers en desgewenst zelfs een routebeschrijving. Je kunt ook op een kaart zoeken of filteren op opties als Nu open, Type keuken of Afstand. Wil je optimaal gebruik maken van apps zoals TripAdvisor, Booking.com, Yelp of Hotel Tonight, dan schakel je dus beter de locatieservices in. Erg handig op doorreis of op je vakantiebestemming.

Tip 10: Zoek mijn smartphone

Niks zo vervelend als een zoekgeraakte of gestolen smartphone. Gelukkig bestaat er een mogelijkheid om je apparaat te traceren. Let wel, dit werkt uitsluitend als het apparaat ingeschakeld is. Een smartphone met lege batterij of een uitgeschakeld toestel vind je helaas niet meer terug. Om een iOS-apparaat te traceren, moet je de standaard-app Zoek mijn iPhone instellen. Het volstaat om in te loggen met je iCloud-account.

Vervolgens krijg je een overzicht van alle toestellen die aan dat account gekoppeld staan. Hun locaties kun je op de kaart zien. Als je je iPhone kwijt bent, kun je dezelfde functies zien door op de browser van je computer naar www.icloud.com te surfen en in te loggen. Is je apparaat gevonden? Dan krijg je de batterijstatus te zien en krijg je drie mogelijkheden. Speel geluid af gebruik je als het apparaat in de buurt is. Met Verloren modus kun je een telefoonnummer en boodschap op je startscherm zetten zodat de eerlijke vinder je kan bereiken. Is je toestel echt gestolen? Dan wil je niet dat kwaadwilligen aan je data kunnen en kies je maar beter voor Wis iPhone.

Voor Android-gebruikers is er de vergelijkbare toepassing Android Apparaatbeheer. Je surft simpelweg hiernaartoe en logt in met je Google-account. Zodra het apparaat gelokaliseerd is, krijg je de opties Bellen, Vergrendelen of Wissen.

Tip 10 Met ingeschakelde locatieservices is de kans veel groter om een verloren of gestolen smartphone te lokaliseren.

Tip 11: Loop- en fietsroutes

Ook sport-apps maken meestal gebruik van je locatie. Neem nu RunKeeper (iOS en Android). Zodra je een activiteit start, meet de app niet enkel je snelheid en tijd, maar hij trackt ook je route. Via Instellingen / Instellingen Activiteiten geef je aan wie je fiets- of hardlooproutes mag zien. Wij raden aan om Kaarten zichtbaar voor in te stellen op Alleen ik of Vrienden, maar zeker niet voor iedereen. Als jij regelmatig op hetzelfde tijdstip gaat lopen, kunnen onbekenden perfect achterhalen wanneer jij weg bent. Met een RunKeeper Pro-abonnement gaat de app nog een stapje verder. Vrienden en familieleden kunnen je training of wedstrijd dan live volgen vanop hun computer of smartphone. Nagenoeg dezelfde functies zijn ook beschikbaar via Strava (iOS en Android), Runtastic (iOS en Android) en Endomondo (iOS en Android).

Tip 12: Zoek vrienden

Met verschillende vrienden afspreken in een stad of op een festivalterrein is niet altijd even gemakkelijk. Tenzij je er een handige tool voor gebruikt. Voor iOS-gebruikers is er bijvoorbeeld de standaardapplicatie Zoek mijn vrienden. Hiermee kun je locaties uitwisselen of meldingen instellen wanneer iemand vertrekt of arriveert op een bepaalde plek. Handig, maar je laat natuurlijk je vrienden met Android-apparaat in de steek. Glympse is een beter alternatief. Deze gratis app werkt zowel op iOS- als Android-apparaten. Je kunt je locatie in realtime delen met vrienden of familieleden voor een vooraf ingestelde tijdsduur, bijvoorbeeld 15 minuten. Zodra de timer verloopt, is je locatie niet meer zichtbaar. Een andere troef is dat je geen account nodig hebt en je een Glympse-locatie dus ook kunt delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of e-mail. In noodsituaties zou dat weleens erg handig kunnen zijn.

2 Reactie(s) op: Zo gebruik je veilig locatiegebaseerde apps

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 augustus 2016 09:23 MarkS90
  Ik verbaas mij iedere keer weer over een grote hoeveelheid domme apps die ontwikkeld worden. Tinder, restaurant, "waar is mijn tent". De mens wordt steeds dommer en heeft geen fantasie meer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 augustus 2016 19:49 Anoniem
  precies! Leef (Leve) de digi bits :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.