Zo geef je een groep bestanden snel dezelfde naam op Windows 10

Door: Wesley Akkerman | 17 februari 2021 11:49

How To

Wanneer je veel bestanden op Windows 10 voor een groot deel dezelfde naam wil meegeven, dan kun je dat stuk voor stuk regelen natuurlijk. Maar dergelijke taken kunnen ook een stuk sneller uitgevoerd worden; dat leggen we in dit artikel uit.

Werken met de muis werkt doorgaans prima. Maar als iets z’n waarde bewezen heeft, dan zijn dat wel de knoppen op het toetsenbord. Niet alleen vanwege de vele knoppencombinaties die het leven gemakkelijker kunnen maken, ook gewoon vanwege de snelheid waarmee je kunt werken. Zo kun je bijvoorbeeld heel snel de naam van een groep bestanden op Windows 10 aanpassen.

Je kunt bijvoorbeeld elk bestand per stuk gaan aanpassen. Je selecteert zo’n bestand met je rechtermuisknop, klikt de optie voor naam aanpassen aan, verandert de naam en gaat door naar de volgende. Eventueel kopieer je de naam en plak je hem in het tekstveld van de andere bestanden, maar dat lijkt ineens een flinke omweg met de andere, gemakkelijk beschikbare optie.

Veel namen tegelijkertijd aanpassen op Windows 10

Het gemakkelijkste is om de bestanden die je een andere naam wil meegeven, in een nieuwe map plaatst. Open de Verkenner (Start+ E) en zoek de bestanden of map op. Heb je alles bij elkaar? Dan kun je nog eventueel bij Beeld (bovenin) het overzicht aanpassen. Wanneer je kiest voor Lijst of Details dan kun je waarschijnlijk veel sneller en efficiënter te werk gaan, maar dat is aan jou.

Selecteer nu alle bestanden met Ctrl + A. Druk vervolgens op de knop Naam wijzigen. Die knop vind je onder Start (wederom bovenin) en anders doe je dat met de rechtermuisknop. Geef het bestand de naam die je wil. Voor dit artikel hebben we voor de naam Voorbeeld gekozen, maar dat bepaal je natuurlijk zelf. Wanneer je klaar bent met het hernoemen van dat bestand, druk dan op Enter.

Als het goed is hebben alle bestanden, die je net geselecteerd hebt, nu dezelfde naam. Maar achter de naam staat ook een getal. Dat getal staat tussen haakjes, zoals Voorbeeld (1), Voorbeeld (2), et cetera. Op deze manier maakt Windows 10 nog steeds onderscheid tussen de bestanden met dezelfde naam. Mocht je onverhoopt een fout gemaakt hebben, dan kun je op Ctrl + Z drukken, dan ga je een stap terug. In dit geval krijgen alle bestanden weer de oude naam.

0 Reactie(s) op: Zo geef je een groep bestanden snel dezelfde naam op Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.