Zo geef je een kleurtje aan zwart-wit foto’s

Door: dirk-schoofs | 13 augustus 2019 15:05

How To

Oude zwart-wit foto’s blijven hun charme behouden, maar er is een eenvoudige manier om ze toch een vleugje kleur te geven via de website Colourise. Vooral het gemak waarmee je deze ingreep uitvoert, maakt het aantrekkelijk om de techniek op enkele momentopnames van je familiegeschiedenis te proberen. Ondertussen heb je meteen een digitale kopie van de kwetsbare papieren versie, waarvan de kwaliteit met de jaren afneemt.

Stap 1: Scannen

Misschien heb je enkele leuke zwart-witfoto’s op de harde schijf van je computer staan, maar vooral in oude familiealbums bevindt zich een schat aan materiaal. Je moet dus op één of andere manier de papieren versie omzetten naar digitaal. Beschik je over een scanner dan ligt de oplossing voor de hand. Zeker zo handig is de gratis app PhotoScan van Google die speciaal werd ontworpen om oude foto’s te fotograferen. Er is een versie voor Android en iOS. Gebruik de app in een omgeving met weinig lichtweerkaatsing. De app poetst weliswaar zelf eventuele reflectie weg, maar hierdoor verliest de foto wel aan kwaliteit. Eerst zorg je dat het kader van de app netjes op de foto past en dan vraagt PhotoScan de camera op vier stippen in beeld te richten. Vanaf elke stip schiet de app een opname waarvan hij één foto samenstelt die hij netjes uitsnijdt en rechtzet.

Je richt de camera telkens op één van de vier punten.

Stap 2: Magie

Nadat je de foto op de harde schijf hebt gezet open je Colourise.sg. Klik op de rode knop Select photo en je laadt de zwart-witfoto in die je daarnet hebt klaargezet. Colourise doet er slechts enkele seconden over om de foto in te kleuren. In het midden van de foto verschijnt een verticale lijn die je naar links en rechts sleept om het resultaat met de oorspronkelijke foto te vergelijken. Colourise baseert zich in de eerste plaats op de huidtinten, daarna gokt het de andere tinten. Dat giswerk stoort niet, omdat toch niemand meer weet om welke kleuren het in het echt ging. Toch blijft het resultaat heel sterk, de planten krijgen groene kleuren en het zilverwerk ziet er prachtig uit.

Vergelijk de zwart-witversie met de kleurenversie.

Stap 3: Downloaden

Met de knop Download result haal je de gekleurde versie binnen, dat is een jpg-bestand dat de naam ‘colorized-image.jpg’ heeft gekregen. Het is ook mogelijk om de vergelijking binnen te halen. Dan klik je op Download comparison en dan krijg je zwart-witversie en de kleurenversie broederlijk naast elkaar in één fotobestand.

0 Reactie(s) op: Zo geef je een kleurtje aan zwart-wit foto’s

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.