10 dingen die Google kan behalve zoeken

Door: Martin Gijzemijter | 05 april 2017 09:55

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Dat Google de meest gebruikte (en beste) zoekmachine ter wereld is, dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Dat je met behulp van symbolen je zoekopdrachten enorm kunt verfijnen, dat wist je waarschijnlijk ook al. Maar wist je ook dat Google tientallen handige extra functies heeft ingebouwd die je heel wat werk kunnen besparen? Dergelijke functies voorkomen dat je een aparte app of programma moet openen, door je in de zoekresultaten direct te geven wat je nodig hebt. We lichten tien van dit soort ingebouwde functies uit.

Tip 01: Rekenen

Laten we beginnen bij de basis: de rekenmachine. Dit is een functie die Google al jaren ingebouwd heeft. Het is even eenvoudig als handig. Als je tijdens het internetten even iets wilt uitrekenen (bijvoorbeeld om te bepalen hoe groot een meubelstuk is dat je wilt bestellen), hoef je de browser niet uit. Normaliter zou je op zoek gaan naar een rekenmachine, de Rekenmachine van Windows openen, of de rekenmachine van je smartphone erbij pakken. Niet nodig, Google kan het prima voor je uitrekenen. Typ simpelweg je rekensommetje in het zoekveld in (op de manier waarop je dat ook in Excel zou doen, dus bijvoorbeeld met gebruik van * voor maal en / voor delen) en druk op Enter. Er verschijnt direct een rekenmachine, met daarin het antwoord. Je hoeft je overigens niet te beperken tot eenvoudige sommetjes, de rekenmachine is zeer uitgebreid. Wel is het zo dat als je om specifieke dingen vraagt, zoals de wortel van 64, je dat in het Engels moet doen.

Tip 01 Je hebt helemaal geen rekenmachine nodig, je hebt namelijk een superkrachtige rekenmachine in je browser.

Tip 02: Converteren

Naast rekenen, kan Google ook prima voor je converteren. Wil je weten hoeveel 50 kilometer in miles is, of hoe je centimeters omrekent in inches? Eenvoudig. Het converteren werkt ook voor valuta, en dat is met name erg handig omdat het resultaat direct berekend wordt aan de hand van de op dat moment geldende koers. Om te berekenen hoeveel dollars je krijgt voor tien euro – om maar een voorbeeld te noemen – typ je in het zoekveld 10 euro in dollar. Het juiste bedrag wordt direct getoond als zoekresultaat. Op die manier kun je bijna alles converteren dat je kunt bedenken, hetgeen ook niet zo vreemd is, want Google heeft die data gewoon ter beschikking.

Tip 02 Google heeft een ingebouwde converter voor vrijwel alles dat je kunt bedenken.
Je kunt bijna alles converteren wat je maar kunt bedenken vanuit de zoekbalk

Tip 03: Vertaalmachine

Wanneer je iets moet vertalen naar een andere taal, dan is Google Translate daar een uitstekende tool voor. Wat extra fijn is, is dat Google de vertaalmachine heeft ingebouwd in de zoekmachine. Oftewel, als je ergens een woord tegenkomt op Google dat je niet kent, en je wilt weten wat het betekent in het Nederlands, dan typ je simpelweg vertaal *woord* van *brontaal* naar Nederlands. Als je iets vanuit het Nederlands naar bijvoorbeeld het Engels wilt vertalen, dan hoef je de brontaal er niet eens bij te noemen, en typ je gewoon vertaal *woord* naar *Engels*.

Tip 03 Je hoeft Google niet te verlaten om een vertaalopdracht uit te voeren.

Tip 04: Visuele vertaalmachine

Het is natuurlijk fantastisch dat je in Google woorden en zinnen in kunt typen die vervolgens worden omgezet in de buitenlandse versie, maar daar heb je niet altijd wat aan. Wanneer je bijvoorbeeld ergens een Chinees symbool tegenkomt, en je hebt werkelijk geen idee wat het betekent, dan kun je in Google typen wat je wilt, maar het antwoord ga je natuurlijk nooit vinden. Gelukkig heeft Google daar dus ook een oplossing voor, al zul je daarvoor stiekem wél even een uitstapje moeten maken naar de vertaalmachine (maar we vinden dit zó leuk dat we een oogje toeknijpen). Ga hiernaartoe en kies Chinees als brontaal en Nederlands als doeltaal. Klik nu onderin op het pijltje naar beneden en klik op Chinees (vereenvoudigd, China) – Schrijven. Er verschijnt nu een extra venster, waarin je niets kunt typen, maar wel kunt tekenen. Het enige wat je nu nog moet doen, is het onbekende symbool natekenen in het vlak, en Google Translate zal er de juiste vertaling bij zoeken.

Tip 04 Sommige talen kun je simpelweg niet gewoon typen, Google laat ze je ook tekenen.

Tip 05: Weersvoorspelling

Lekker aan het internetten maar moet je plotseling nog even de deur uit? Je kijkt naar buiten, maar de lucht ziet er nogal bewolkt uit. Gaat het regenen? Nu kun je natuurlijk surfen naar buienradar of een weer-app op je smartphone openen, maar waarom zou je? Je hoeft Google namelijk helemaal niet te verlaten. Typ simpelweg: weer met daarachter de plaatsnaam, en je zult direct in de resultaten zien wat het weer op dit moment is, evenals de komende uren (en dagen), inclusief de temperatuur, neerslagkans, luchtvochtigheid enzovoort. Overigens kun je ook nog specifieker zoeken door in te voeren voor welke dag je een weersverwachting wilt (bijvoorbeeld, morgen, overmorgen enzovoort).

Tip 05 Moet je even snel de weersvoorspelling weten? Daarvoor hoef je niet naar een weersite.

0 Reactie(s) op: 10 dingen die Google kan behalve zoeken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.