Zo haal je echt alles van je bureaublad in Windows 8.1

Door: ian-paul | 01 oktober 2014 13:24

How To

Vraag tien pc-gebruikers naar de beste manier om het Windows bureaublad te gebruiken en je krijgt 11 antwoorden. Het bureaublad is gewoon een zeer persoonlijke aangelegenheid. Wil je na het opstarten van Windows 8.1 alleen een onaangeroerde achtergrond zien? Dan ga je als volgt te werk.

Dump bestanden en snelkoppelingen

Het eerste dat je moet doen is bestanden van je bureaublad verwijderen. Soms is dat lastig, want er zijn bestanden die niet onder een logische categorie vallen. Voor dat soort bestanden heb ik een map in Mijn Documenten staan met de naam "Rommel Lade". Daarin bewaar ik alles dat nergens anders hoort. Een dergelijke map kan voor jou ook een uitkomst zijn. Lees ook: In 3 stappen je pc weer schoon.

Dump vervolgens alle snelkoppelingen die op je bureaublad staan. Je hebt ze echt niet nodig. Apps die je snel moet kunnen openen kun je beter vastpinnen aan de taakbalk. Als je je desktop gebruikt om bladwijzers van websites op te slaan, leer dan om de bladwijzer werkbalk van je browser te gebruiken.

Verwijder de taakbalk

Het tweede dat we gaan doen is de taakbalk verbergen zodat deze alleen verschijnt wanneer je je muiscursor helemaal onderaan het scherm houdt. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Properties.

Onder het eerste tabblad genaamd Taskbar zet je een vinkje in het vakje bij Auto-hide the taskbar. Klik op Apply en op OK. Je taakbalk is nu verdwenen totdat je hem terugroept. Om dit te testen, houd de muiscursor helemaal onderaan het scherm en zie hoe de taakbalk weer verschijnt.

Gooi de prullenbak weg

Nu hebben we alleen nog de prullenbak en systeemiconen zoals je gebruikersmap, Netwerk, Deze Computer, enzovoorts. Er zijn twee manieren om deze te verwijderen, maar ik ga je de eenvoudigste laten zien. Als je de iets ingewikkeldere versie wilt zien, kijk dan naar Microsoft's hulppagina's.

Klik met de rechtermuisknop op je bureaublad en selecteer View > Show desktop icons. Heb je gezien hoe alles ineens verdwijnt? Goed zo, je bent klaar.

Je kunt deze truc eigenlijk gebruiken om alles te verbergen, waaronder je persoonlijke bestanden en in één klap een perfect schone desktop te krijgen, maar dat is niet erg georganiseerd. Als je het mij vraagt is het beter om de bestanden op je desktop eerst te organiseren.

Het probleem met deze truc is dat hij ook alle toekomstige bestanden die je misschien op je desktop opslaat verbergt. Maar mocht dat gebeuren, dan kun je de bestanden nog altijd benaderen door de desktop te bekijken in de Verkenner.

Nu heb je een prachtige schone desktop, maar hoe gooi je dingen weg? Klik met de rechtermuisknop op een bestand of map en selecteer Delete om het naar de prullenbak te verplaatsen.

Maar dat brengt een ander probleem met zich mee: Hoe maak je de prullenbak leeg? Je kunt nog steeds bij de prullenbak komen door de Verkenner te openen en Desktop onder Favorites in de linker navigatiekolom te selecteren. Vanaf daar kun je er zoals altijd met de rechtermuisknop op klikken en Empty Recycle Bin selecteren.

Een ander alternatief is te beperken hoeveel rommel je prullenbak kan bevatten. Klik met de rechtermuisknop op de Recycle Bin in het Explorer venster en selecteer Properties. Onder Settings for selected location zou je een keuzerondje met Custom Size moeten zien staan en een getal zoals 17292. Dat getal is in megabytes. Het betekent dat zodra de Recycle Bin 17.292 MB aan data (dat is 16,8GB!) bevat, de oudste bestanden automatisch verwijderd zullen worden om wat ruimte in je prullenbak over te houden.

Je kunt dat getal aanpassen, zodat bestanden sneller verwijderd worden en minder ruimte in beslag nemen. Als je bijvoorbeeld de prullenbak tot 2 GB wilt beperken, verander het getal dan in 2048.

Het nadeel van deze benadering is dat bestanden die groter dan 2GB zijn automatisch door Windows permanent verwijderd worden zonder dat ze eerst in de prullenbak terechtkomen. Dat kan een probleem zijn als je vaak bestanden per ongeluk weggooit en ze dus regelmatig in de prullenbak moet herstellen.

Als je echt een volledig lege desktop wilt, zul je er even aan moeten wennen omdat je moet aanpassen hoe je bestanden weggooit. Maar voor mensen die een zo schoon mogelijke desktop willen hebben is dat slechts een kleine opoffering.

0 Reactie(s) op: Zo haal je echt alles van je bureaublad in Windows 8.1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.