Zo haal je meer uit de Play Store-app

Door: Gertjan Groen | 16 april 2021 12:28

How To

In de Play Store vind je gratis en betaalde apps en games voor Android. Maar benut je wel alle mogelijkheden? Zo kun je via de gezinsbibliotheek heel veel materiaal delen met gezinsleden zonder extra kosten. En sinds het najaar van 2020 heeft Google het Play Pass-abonnement met toegang tot honderden apps en games, die daarna vrij zijn van advertenties of in-app aankopen.

De Play Store-app van Google geeft toegang tot een enorm aanbod van gratis en betaalde apps en games voor Android en ander materiaal zoals films of boeken. Opvallend is dat steeds meer ‘premium’ apps overstappen van een eenmalige aanschafsprijs naar een abonnement. De Play Store zelf kent sinds kort óók een abonnement, onder de naam Google Play Pass. Via dit abonnement kun je honderden geselecteerde games en apps gebruiken die daarna vrij zijn van advertenties en in-app aankopen. Los daarvan kun je binnen Google Play ook veel materiaal delen binnen de zogenoemde gezinsbibliotheek, nu zonder extra kosten. In dit artikel lees je hoe je al deze mogelijkheden benut en wat de meerwaarde is.

1 Play Pass

Het Play Pass-abonnement van Google werd in het najaar van 2020 ook in Nederland en België geïntroduceerd en lijkt een antwoord op de dienst Arcade van Apple. Met Arcade kun je via een abonnement talloze kwaliteitsgames spelen op iPhone, iPad of Apple TV. Play Pass werkt ongeveer hetzelfde maar dan voor Android, en geeft toegang tot enkele honderden games maar ook uiteenlopende apps. Het is geschikt voor elk apparaat met Android 4.4 of hoger. 

Voor nieuwe gebruikers is er een kosteloze proefperiode, wat ook ideaal is om alleen wat games of apps uit te proberen. Informatie over het Google Play Pass-abonnement vind je in de Google Play-app. Open hiervoor het menu en ga naar Abonnementen. Hier kun je een abonnement aanschaffen of beheren. De kosten voor het abonnement bedragen 4,99 euro per maand of 29,99 euro per jaar. Een jaarabonnement is daarmee de helft voordeliger. Het abonnement mag je delen met maximaal vijf andere gezinsleden wat het wellicht wat aantrekkelijker maakt.

Via de Play Store-app kun je het Play Pass-abonnement afsluiten.

2 Aanbod doorbladeren

Play Pass biedt een selectie van enkele honderden apps en games. Om door het aanbod te bladeren kun je gewoon de Google Play-app gebruiken. Hiervoor ga je naar het tabblad Play Pass. Het overzicht is speels maar komt daardoor ook wat rommelig en versnipperd over. De handigste overzichten zijn wat ons betreft gewoon die per categorie, beschikbaar voor zowel games als apps.

Er is een belangrijk verschil tussen Play Pass van Google en Apple Arcade. Bij Apple Arcade zijn alleen games opgenomen die bovendien niet buiten de abonnementsdienst verkrijgbaar zijn. In Play Pass zijn zowel apps als games opgenomen, maar die zijn ook allemaal los verkrijgbaar in de Play Store. Of het abonnement de moeite waard is, wordt daarmee vooral een centenkwestie. Voor games en apps die je al eens eerder hebt gekocht, zal Play Pass in ieder geval geen meerwaarde bieden.

3 Aanbod games

Los verkeersproblemen op met het verslavende Mini Metro.

Wie door het aanbod van Play Pass bladert zal snel zien dat games de overhand hebben. De kwaliteit is erg wisselend. De betere games vertegenwoordigen een waarde van zo’n 5 tot 10 euro als je ze los zou kopen. Er staan ook veel games tussen die normaal al gratis zijn maar wel advertenties laten zien, waarbij Play Pass dus alleen het voordeel geeft dat ze nu advertentievrij zijn. 

Voor fans van puzzelgames kunnen we Monument Valley 1 en Bridge Constructor Portal van harte aanbevelen. Er zijn ook diverse van de pc bekende titels waarin je je behoorlijk kunt verliezen. Zo hebben bijvoorbeeld Stardew Valley en Terraria hun weg naar Android gevonden en die maken ook deel uit van Play Pass. Verder kun je bijvoorbeeld verkeersproblemen oplossen met de verslavende minimalistische games Mini Metro en Traffix. Zoek je een specifieke titel, dan zijn je kansen bescheiden: van de populairste Android-games is maar een klein gedeelte in Play Pass opgenomen.

4 Aanbod apps

Het is wat zoeken, maar er zijn wel degelijk goede apps in het Play Pass-abonnement opgenomen. Zo maakt Unified Remote (normaal 4,99 euro) deel uit van het abonnement. Net als het populaire Moon+ Reader Pro voor het lezen van e-books, de fotobewerker Photo Studio Pro, Diaro voor het bijhouden van een dagboek en de automatiseringstool Tasker. Op de betere apps bespaar je zo’n 5 euro op de aanschafprijs of op de in-app aankopen. Dit laatste maakt het overigens wel soms lastig om te zien wat je nu echt bespaart. 

Al met al vinden we Play Pass voor apps nog niet echt de moeite waard. Je bent vrijwel altijd goedkoper uit als je je meest geliefde apps los aanschaft. Je zit dan niet vast aan een abonnement. Zodra een abonnement stopt profiteer je niet meer van de voordelen, ook niet voor apps die je al had geïnstalleerd, tenzij je die apps (of de in-app aankopen) al eens los hebt gekocht zonder Play Pass. Het kan zelfs gebeuren dat een ontwikkelaar een app of game terugtrekt uit Play Pass. Bij gratis apps of games kun je dan weer advertenties te zien krijgen. En een betaalde game of app mag je nog wel enige tijd gebruiken, maar daarna moet je deze afzonderlijk kopen buiten Play Pass om, als je er langer gebruik van wilt maken.

5 Gezinsbibliotheek

Los van een Play Pass-abonnement kun je veel kwaliteitsapps voor Android evenals games en films toevoegen aan een zogenoemde gezinsbibliotheek. Daarna mag ieder gezinslid het materiaal zonder extra kosten gebruiken. Heel veel materiaal komt hiervoor in aanmerking. Veel kwalitatieve apps hoef je daardoor maar één keer te betalen waarna het hele gezin ze kan gebruiken. 

Bekende voorbeelden zijn Nova Launcher Prime, Tasker, Topo GPS Nederland en tinyCam Monitor Pro. Voor het aanmelden open je het menu van de Play Store-app. Ga dan naar Account, Gezin en kies Aanmelden voor gezinsbibliotheek. Indien nodig maak je hierna eerst een gezinsgroep aan. Geschikte aankopen kunnen automatisch worden toegevoegd aan de gezinsbibliotheek, maar je kunt het ook handmatig doen na aanschaf.

Via de Gezinsbibliotheek kun je materiaal delen met het gezin.

0 Reactie(s) op: Zo haal je meer uit de Play Store-app

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.