Zo haal je verwijderde bestanden terug in Windows

Door: lincoln-spector | 27 juni 2014 08:00

How To

Stel, je bent ineens een heleboel bestanden kwijt. Misschien wel je complete fotoarchief! Dan slaat de paniek natuurlijk al snel toe. Gelukkig zijn er verschillende manieren om verloren bestanden terug te halen in Windows. Wij laten hier zien hoe je te werk moet gaan.

Verloren bestanden kunnen doorgaans makkelijk hersteld worden - als je het verlies snel genoeg opmerkt. Maar elke keer dat je iets naar de harde schijf schrijft wordt de kans kleiner dat je met succes je bestanden terug kunt halen. Dus gebruik de computer zo min mogelijk totdat de bestanden hersteld zijn of je de hoop hebt opgegeven. Lees ook: Zo bescherm je bestanden tegen onbevoegden.

Probeer de volgende oplossingen, in deze volgorde:

Controleer de Prullenbak

Windows slaat "verwijderde" bestanden hier op als veiligheidsmaatregel. Je kunt het icoon vinden in de linkerbovenhoek van je scherm. Als je de bestanden hier vindt, selecteer ze, klik er met de rechtermuisknop op, en kies Restore.

Gebruik je back-up

Als je regelmatig je harde schijf back-upt - of op zijn minst je bibliotheken - zijn je bestanden daar waarschijnlijk bewaard. Ik weet niet welk back-up-programma je gebruikt, dus ik kan je niet precies vertellen hoe je naar de bestanden moet zoeken en ze kunt herstellen. Over het algemeen is het een redelijk intuïtief proces.

En als je geen back-ups maakt is het misschien tijd om er een gewoonte van te maken. Het zal je nu niet helpen, maar misschien de volgende keer wel.

Probeer bestandsherstelsoftware

Zelfs een bestand dat niet meer in de Prullenbak staat, kan nog wel gewoon bestaan. Windows overschrijft de nullen en enen niet totdat een ander bestand de schijfruimte nodig heeft. Daarom zei ik dat je je PC zo min mogelijk moet gebruiken.

Er zijn verschillende goede bestandsherstelprogramma's beschikbaar. Ik raad Recuva Portable aan. Het is eenvoudig te gebruiken en heeft een goede reputatie. En soms laat het je de afbeeldingen zien die het kan herstellen. (Ik heb het programma ook afbeeldingen zien herstellen die het niet van tevoren kon weergeven.) Het is bovendien gratis.

En aangezien het portable is, wat betekent dat je het niet hoeft te installeren, kun je het op je PC gebruiken zonder dat je naar de harde schijf hoeft te schrijven. Download het programma op een andere computer, en unzip het naar een map op een flashdrive. Plug deze vervolgens in de PC met de verloren bestanden, en draai het vanaf de drive.

Huur een professional in

Dit is een laatste redmiddel, als niets hierboven werkt. Er zijn veel datahersteldiensten beschikbaar, en aangezien je schijf nog gewoon werkt, heb je waarschijnlijk niet één van de hele dure nodig. Ik heb zelf nooit een dergelijke dienst gebruikt, dus ik kan geen bepaald bedrijf aanraden. Vraag vrienden om aanbevelingen, of zoek iemand in de buurt.

6 Reactie(s) op: Zo haal je verwijderde bestanden terug in Windows

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 mei 2015 13:39 Anoniem
  jammer
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 juni 2015 08:22 Anoniem
  Ik gooide per abuis in windows 8 in de mail waarbij ik dacht de prullenbak te legen in een paar seconden 2000 email in diverse mappen van de computer en hoop dat ik dit nog kan herstellen, mijn vrouw zegt nog blijf er lekker af als je er geen verstand van heb, misschien heeft ze wel gelijk want ik ben nu echt de sjaak met dit probleem
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 oktober 2015 17:23 Anoniem
  windows 10 opnieuw geinstalleerd, helaas was windows live toen ook vertrokken. opnieuw gedownload en mij weer aangemeld bij mijn provider. e-mail werkt weer, echter, hoe krijg ik mijn archief terug ?
  hans
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2016 11:31 Anoniem
  Nou, ik hoop dat het werkt want ik ben denk ik als ik de upgrade zo doe dat ik echter de bestanden kwijt ben
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 maart 2016 09:43 JeaninePirro
  Goede optie is http://www.recovery-tool.com/data-recovery/filerecovery.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 mei 2016 11:56 jas7812
  Ben je zelf (sinds kort) over op Photorec voor het terughalen van verwijderde bestanden. Deze tool werkt via de command-line en je kunt hem ook gebruiken voor het herstellen van data van kapotte usb-sticks en schijven. http://downloadcentrum.com/computer-onderhoud/data-herstel/photorec-verwijderde-fotos-of-documenten-terughalen/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.