Zo herstel je het zoekveld in Windows 10

Door: Ronald Smit | 11 november 2019 06:19

How To

Gebruikers van Windows 10 1903 worden 'getrakteerd' op een nogal nadrukkelijk aanwezig zoekveld naast de startknop. Niet alleen neemt het onnodig veel ruimte op de taakbalk in, het is ook irritant om alsmaar in beeld te zien. Terug met dat bescheiden vergrootglaasje dus!

De denkwijze van Microsoft betreffende ontwerpen van gebruikersinterfaces zijn vaak wat moeilijk te volgen. Neem nu dat toch wel heel erg prominent aanwezige zoekveld dat ineens continu op de taakbalk van Windows 10 staat. Vanaf Windows 10 versie 1903 is dat het geval, om precies te zijn. Het is een ruimtevreter van jewelste en komt ook nogal wat opdringerig over. Dat oude vergrootglaasje was zo gek nog niet! Gelukkig kun je daar met gezwinde spoed naar terugkeren. Klik daarvoor allereerst met de rechter muisknop op een leeg stukje taakbalk, en vervolgens - gewoon met links - in het geopende contextmenu op Taakbalkinstellingen. Om af te rekenen met het 'monsterlijke' zoekveld zet je de schakelaar onder Kleine taakbalkknoppen gebruiken aan. Hop: het zoekveld verdwijnt meteen! Extra voordeeltje: de pictogrammen op de taakbalk worden net iets kleiner, waardoor er meer op passen. Helaas is het niet mogelijk om én de grotere pictogrammen én geen zoekveld te realiseren. Het is of 't een of 't ander.

Via de schakelaar Kleine taakbalkknoppen gebruiken reken je af met het monumentale zoekveld in Windows 10 1903

Meer opties

Nu je dan toch bent aanbeland in het settings-venster van de taakbalk, is het de moeite waard ook de andere beschikbare opties eens te bekijken. Mogelijk zitten hier wat tweaks die je happy maken. Wil je bijvoorbeeld niet dat het contacten-pictogram alsmaar zichtbaar is (de poppetjes links van de systeemwerkbalk), dan zet je de schakelaar onder Contactpersonen op de taakbalk weergeven uit. Het scheelt weer een pictogram en zeker als je dit ding nooit gebruikt geldt: weg ermee. Hou het overzichtelijk en simpel. Mocht je geen behoefte hebben aan een taakbalk die continu in beeld staat, zet dan de schakelaar onder De taakbalk automatisch verbergen in bureaubladmodus eens aan. Je ziet nu dat de balk wegschuift. Pas als je je muis weer naar de (standaard) onderrand van het scherm beweegt verschijnt hij weer. Kan zo z'n charme hebben! Ook is het mogelijk om de taakbalk op een andere positie in beeld te plaatsen. Daarvoor maak je gebruik van de opties in het selectiemenu onder Locatie van taakbalk op het scherm. Voor gebruikers van meerdere monitoren zijn er ook nog wat praktische opties beschikbaar. Zo hoef je bijvoorbeeld niet op elk beeldscherm een taalbalk te laten zien, scheelt schermruimte en houdt de zaak overzichtelijk. Kortom: er valt best het een en ander te tweaken aan die taakbalk van Windows 10!

2 Reactie(s) op: Zo herstel je het zoekveld in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 november 2019 06:37 kakkerman
  je kan gewoon met een rechtsklik op de taakbalk naar zoeken - zoekpictogram weergeven of zoekvak weergeven kiezen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 november 2019 06:38 kakkerman
  je hoeft dus niet voor kleine taakbalkknoppen te kiezen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.