Zo herstel je jouw Windows 10-wachtwoord

Door: Mark Gamble | 15 april 2022 15:19

How To

Inhoudsopgave

 1. Stap 1. Wachtwoord resetten
 2. Stap 2. E-mailadres opgeven
 3. Stap 3. Windows 10 zonder Microsoft-account
 4. Stap 4. Computer starten vanaf herstel-drive
 5. Stap 5. Extra commando's uitvoeren
 6. Stap 6. Opnieuw opstarten en inloggen
 7. Stap 7. Nieuw account aanmaken
 8. Stap 8. Wachtwoord andere account(s) aanpassen

Als je je Windows 10-wachtwoord vergeet, dan wordt het moeilijk om in te loggen op je computer. Hoe kun je je wachtwoord dan herstellen?

Sinds Windows 8 is het redelijk eenvoudig om weer in te loggen op het besturingssysteem voor het geval je je wachtwoord bent vergeten. Zeker als je bij Windows inlogt met een Microsoft-account, biedt het bedrijf voldoende opties om een reset van je wachtwoord te doen. Het voordeel daarbij is ook dat je (als je weer eenmaal toegang hebt tot Windows 10) je ook toegang krijgt tot alle andere Windows-accounts op je computer.

Stap 1. Wachtwoord resetten

Log je in bij Windows 10 met een Microsoft-account (eindigend op bijvoorbeeld @live.nl, @outlook.com of @hotmail.com) en je bent het wachtwoord vergeten, dan kun je die herstellen via de link https://account.live.com/password/reset

Op die pagina vul je eerst het e-mailadres in van het account die je opnieuw wilt instellen. In de stap daarna geef je aan of je een bericht wilt ontvangen op het telefoonnummer dat je hebt opgegeven bij het aanmaken op je account. Je moet dan de laatste vier cijfers van dat nummer bevestigen. Vul de code in die je ontvangt als sms.

Heb je geen telefoonnummer gekoppeld aan je account, dan moet je kiezen voor de optie Ik heb geen van deze gegevens. Je kunt je account dan herstellen aan de hand van een secundair e-mailadres dat je bij het aanmaken van je Microsoft-account hebt opgegeven.

Bij het aanmaken van een Microsoft-account heb je het secundaire adres al moeten opgeven en die geef je hier op bij het veld Geef een ander e-mailadres op dan het adres dat moet worden hersteld.

Stap 2. E-mailadres opgeven

Na het invoeren van het e-mailadres en de captcha, ontvang je vrijwel direct bericht met de code. Die code kun je vervolgens invoeren in het veld dat verschijnt op de pagina. Daarna kun je een nieuw wachtwoord aanmaken voor je Microsoft-account. Als dat eenmaal is gebeurd, kun je je met het nieuwe wachtwoord inloggen op je computer.

Stap 3. Windows 10 zonder Microsoft-account

De hierboven uitgelegde procedure voor het herstellen van de accountgegevens werkt alleen als je je aanmeldt met een Microsoft-account. Maar wat nu als je alleen een lokaal Windows 10-account gebruikt? Ook dan kun je je wachtwoord resetten, maar moet je wel een aantal extra stappen uitvoeren. Je moet Windows 10 dan om de tuin leiden.

Stap 4. Computer starten vanaf herstel-drive

Om je vergeten wachtwoord te herstellen van een lokaal Windows 10-account, moet je gebruik maken van de hersteloptie van Windows 10. Daar kun je een bootable Windows 10-dvd of usb-stick voor gebruiken. Als je die nog niet hebt, dan kun je die via de Microsoft Media Creation Tool. Die tool kun je op de site van Microsoft downloaden. Start vervolgens je computer op met de dvd of de usb-stick, doorgaans kun je dat doen door na het starten van je pc meteen op de F10-knop te drukken en vervolgens het bootable apparaat (dvd of usb-stick) te kiezen. Je computer start vervolgens op van die drive. Nadat het eerste scherm van de bootable drive verschijnt, druk je de volgende toetscombinatie in: Shift+F10. Er verschijnt nu een command-prompt op de x:-drive, zoals hieronder:

Nadat je bij het eerste scherm op shift+F10 hebt gedrukt, verschijnt er een command-prompt.

Stap 5. Extra commando's uitvoeren

Windows 10 is dermate beveiligd dat je niet zonder meer een wachtwoord kunt wijzigen. Toch zit er een gat in die beveiliging. Want als je een bepaald Windows-bestand verplaatst en hernoemt en vervolgens er een ander Windows-bestand voor in de plaats neerzet, kun je de beveiliging van Windows 10 omzeilen. Na het starten van de computer op de normale manier (dus zonder bootable station) kun je in het besturingssysteem komen, zonder dat je je hoeft aan te melden.

Nadat je met de toetscombinatie Shift+F10 vanuit de herstel-dvd of -usb-stick het command-venster hebt geopend, kun je met een tweetal commando's de beveiliging omzeilen. De tool utilman.exe wordt normaliter gebruikt om bij het inlogvenster een virtueel toetsenbord op het scherm weer te geven. Maar als je utilman.exe vervangt door cmd.exe, wordt het command-venster geopend, in plaats van utilman.exe.

Omdat voor elkaar te krijgen, voer je eerst het volgende commando uit:

move d:\windows\system32\utilman.exe d:\windows\system32\utilman.exe.bak

Hiermee wordt het bestand utilman.exe tijdelijk van een andere naam voorzien. Met het volgende commando ga je nu het uitvoerbare bestand voor de command-prompt kopiëren naar de plek waar eerst utilman.exe heeft gestaan en hernoem je die naar utilman.exe:

copy d:\windows\system32\cmd.exe d:\windows\system32\utilman.exe

Voer de twee hierboven beschreven opdrachten in, ieder gevolgd door een druk op de enter-toets.

Stap 6. Opnieuw opstarten en inloggen

Nadat je de bovenstaande commando's juist hebt uitgevoerd, kun je de computer opnieuw opstarten vanuit de command-prompt, dat kan met deze opdracht:

wpeutil reboot

Gevolgd door enter. De computer start nu opnieuw op. Als de computer helemaal opnieuw is opgestart en je op het inlogscherm ben aanbelandt, klik je rechts onderin op het Toegankelijkheids-logo. In plaats van de opties voor toegankelijkheid, wordt nu een commando-prompt geopend.

Via de knop Toegankelijkheid kun je nu een command-prompt starten.

Stap 7. Nieuw account aanmaken

Nu de command-prompt is geopend, heb je - nog voordat je bent ingelogd op het systeem - toegang tot diverse functies. Tot zover de geavanceerde beveiliging van Windows 10.

Om nu een nieuwe gebruiker aan te maken, maak je gebruik van het net-commando. Een standaard gebruiker voeg je toe met de volgende opdracht:

net user pietjepuk /add

Hiermee voeg je een gebruiker met de accountnaam pietjepuk toe aan Windows 10. De account is nu echter nog geen administrator-account, maar dat heb je wel nodig om de andere accounts in Windows 10 aan te passen, bijvoorbeeld als je ze wil voorzien van een nieuw wachtwoord. Met de volgende opdracht voeg je de account pietjepuk toe aan de groep administrators.

net localgroup administrators pietjepuk /add

Nu dat is gedaan kun je je computer opnieuw opstarten. De account pietjepuk verschijnt vervolgens op het aanmeldscherm en kun je deze aanklikken om direct in te loggen op je computer.

Het NET-commando kun je gebruiken om nieuwe accounts toe te voegen aan Windows 10.

Wachtwoord in Windows 11 herstellen

We richten ons in dit artikel vooral op het herstellen van je wachtwoord in Windows 10. Maar wellicht gebruik jij al de laatste versie van het besturingssysteem. Wil je je wachtwoord herstellen in Windows 11, dan zijn de stappen vergelijkbaar met de tips in dit artikel. Er zijn slechts kleine verschillen. In een ander artikel gaan we uitgebreider in op de mogelijkheden om je Windows 11-wachtwoord te herstellen

Stap 8. Wachtwoord andere account(s) aanpassen

Nu je bent ingelogd met het zojuist aangemaakte account, kun je de wachtwoorden van de andere accounts aanpassen, zodat je ze weer kunt gebruiken. 

Druk op te toetscombinatie WinToets+R, het scherm voor programma uitvoeren wordt geopend. Typ daar de volgende opdracht in: netplwiz, gevolgd door enter. Je belandt nu in het scherm waar je het wachtwoord kunt wijzigen. Selecteer het account waar je het wachtwoord voor wilt wijzigen, en klik vervolgens op de knop Wachtwoord opnieuw instellen. Nadat je dat hebt gedaan, kun je de computer weer opnieuw opstarten. Vervolgens is het weer mogelijk om in te loggen met het account waarvan je het wachtwoord was vergeten.

Stap 9. Herstel utilman.exe weer terug naar het origineel

In het eerste deel van dit artikel schreven we hoe je utilman.exe kunt veranderen in de opdracht-prompt. Als je alle stappen correct hebt uitgevoerd, en je wilt alles weer herstellen zoals het was, dan kun je utilman.exe weer herstellen in de oorspronkelijke staat. Gelukkig is daar een back-up van gemaakt. Open in Windows 10 een commandprompt via het startmenu met de opdracht cmd.exe.

Geef daar de volgende opdracht:
copy C:\Windows\system32\utilman.exe.bak C:\windows\system32\utilman.exe

Bevestig het overschrijven van het bestand met [JA] of [YES] en vervolgens is alles weer in ere hersteld.

Windows 11 is er

In dit artikel bespreken we hoe je je wachtwoord kunt herstellen in Windows 10, maar Windows 11 is er en wellicht ben jij al overstapt op het nieuwe besturingssysteem. Dan is de kans groot dat je meer over het nieuwe besturingssysteem wilt lezen. Gelukkig hebben we in dit artikel alles opgesomd wat je moet weten over Windows 11.

6 Reactie(s) op: Zo herstel je jouw Windows 10-wachtwoord

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 augustus 2017 15:56 tiebie
  Dit lijkt een prima artikel, alleen werkt het niet of ik krijg andere gegevens dan ik artikel.
  B.v bij locaal account herstellen krijg ik als ik dit artikel volg niet x:\drive. maar x:\Sources>
  Verder als je de eerste twee teksten moet ingeven doe je achter x:\ of wat!
  Ergens klopt dit artikel niet, weet alleen niet precies waar, kun je hier op reageeren a.u.b
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 november 2019 14:19 geborenengetogen
  @tiebie ik heb hetzelfde probleem
  Heeft u nog een oplossing gevonden uiteindelijk ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 maart 2020 16:58 Driesje4
  @tiebie
  Ik moest me CD\ naar de root gaan van de X-drive (= USB stick)
  Echter het bestand utilman.exe staat niet op de USB met Win 10.
  Wat nu?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 februari 2018 14:45 gjbosland
  Mooi artikel dat me erg geholpen heeft!
  Aan het einde wordt aangegeven om het wachtwoord te wijzigen via "lokale gebruikers en groepen", maar dat is in mijn versie van Windows 10 niet zichtbaar.

  Wat wel werkte is een snellere route:
  net user <accountnaam> *

  Als je bij <accountnaam> je bestaande gebruikersnaam invoert, krijg je direct de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord in te voeren!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 mei 2022 16:44 frans.van.muijen
  Heeft mij vandaag weer prima uit de brand geholpen! Let alleen wel op dat de drive letter NIET altijd D: hoeft te zijn. Was in mijn geval namelijk E:
  Voor de rest top artikel!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 mei 2022 05:03 alistasusan
  toen ik voelde dat mijn man me bedroog, stuurde ik vladimirhacks op instagram die me hielpen bij het inchecken in de telefoon van mijn man en ik was met succes in staat om de waarheid te zien, als vladimir niet was geweest, zou ik jarenlang gespeeld zijn, allemaal dankzij hem. Hij is ook goed in het herstellen van accounts en verwijderde berichten………..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.