Zo houd je al je programma's up-to-date

Door: Robbin Ooijevaar | 20 maart 2014 08:30

Apps & Software

Verouderde programma's kunnen een bedreiging zijn voor de veiligheid van je computer. We bespreken drie oplossingen om dit tegen te gaan zodat je altijd over de meest recente programmaversie beschikt: handig centraal installeren!

01. Secunia PSI

Secunia PSI is een programma om je computer te onderzoeken op verouderde softwareversies. Download en installeer het programma. Direct nadat je Secunia PSI hebt opgestart, wordt je computer onderzocht. Afhankelijk van de instellingen die je gekozen hebt tijdens de installatie zal Secunia PSI verouderde versies automatisch bijwerken.

Hierna volgt een lijst met aangetroffen programma's en een score: 100% betekent dat alle essentiële software is bijgewerkt. Onder in beeld kun je bij Instelingen aangeven hoe je Secunia PSI wil gebruiken. Activeer hier indien gewenst de optie Uitvoeren bij opstarten. Bij Verwerken van updates kun je onder andere kiezen voor Downloaden of Bijwerken. Met deze laatste optie zal Secunia PSI nieuwe versies automatisch installeren.

02. FileHippo.com Update Checker

Daar waar Secunia PSI zich vooral richt op veiligheid van de belangrijkste applicaties, is FileHippo.com Update Checker net iets completer voor freeware. Download het hulpprogramma. Het programma pronkt niet met een risico-score, maar gaat snel op zoek naar de meest recente versies van programma's op je computer. Hierbij schuwt FileHippo.com Update Checker de bèta-versies niet.

Er wordt een controle uitgevoerd en je ziet nieuwe programmaversies in een overzicht. Het binnenhalen en installeren moet je zelf doen. FileHippo.com Update Checker heeft hiervoor wel een directe link in het overzicht. Het programma start automatisch op met Windows, dit kun je uitschakelen. Klik met de rechtermuisknop op het icoontje in het systeemvak. Kies Settings / Advanced en verwijder het vinkje bij Run Update Checker when Windows starts.

Gebruik Ninite om programma's sneller te installeren en daarna Secunia PSI en/of en FileHippo.com Update Checker om je programma's up-to-date te houden.

03. Ninite

Ninite helpt niet bij het binnenhalen van updates, maar bij het installeren van nieuwe programma's. Dit is handig als je nu al weet wat je wil installeren, bijvoorbeeld Adobe Reader, eMule, Dropbox en Java. Surf naar deze website en vink in het overzicht aan welke programma's je wil hebben. Klik op Get installer om de software in één keer binnen te halen.

Omdat Ninite zeer veel programma's ondersteunt, kun je veel tijd besparen bij de installatie van bijvoorbeeld een nieuwe computer. Je hoeft niet tig websites af om de downloads te vinden, een bezoekje aan Ninite is voldoende om je favoriete programma's te installeren.

5 Reactie(s) op: Zo houd je al je programma's up-to-date

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 maart 2014 12:55 Oscar
  Op zich wel goed, deze informatie, uit den treuren te blijven vermelden. Oké, voor de ' Ja-nou-weet-ik-het-allemaal-wel' ervaren doelgroep, zal deze informatie natuurlijk op z'n Haagse gezegd, zo langzamerhand wel "hun neus en oren uit komen.', en gemist kunnen worden als een kiespijn. Maar voor de (aller grootste) doelgroep, computergebruikers, die om welke reden dan ook, er totaal geen behoefte aan heeft, te (moeten/willen) weten wat nou een bios, of een RAM geheugen is. De mensen die gewoon zonder (technisch) gezeur aan de computer wil werken.
  .
  Voor die mensen die met een, op verwaarloosde software draaiende computer, hun bankzaakjes, en van alles en nog wat, via het internet regelen. Juist voor die mensen, is dergelijke informatie óó, zo, belangrijk, en kan het helaas niet vaak genoeg, worden verkondigd de software up-to-date te houden, Want het zijn vooral die computeraars, die zich blootstellen aan internetgevaren. En zich uiteindelijk als internet slachtoffer melden bij consumenten programma's zoals Tros Radar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 maart 2014 11:11 Anoniem
  Ik gebruik PSI al een aantal jaren. Nu heb ik mijn XP computer vervangen door een nieuwe met Windows 7 en daarop wordt PSI geblokkeerd omdat het beveiligingscertificaat onveilig zou zijn. Is hier een oplossing voor?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 maart 2014 09:59 Anoniem
  De software op je pc/laptop zo instellen dat bij verschijnen van nieuwe updates, die updates automatisch worden binnengehaald, Of op zoek gaan naar alternatieve programma's. Of kijk of er intussen een nieuwe update is verschenen van Secunia PSI.
  .
  Meestal, wanneer er een nieuwe update is verschenen, wordt het beveiligingscertificaat van de oude versie ingetrokken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 maart 2014 10:22 Oscar
  Volgens de site van Secunia PSI, was de laatste update verschenen op 13 december 2013, maar ja, ik weet niet welke criteria er worden aangehouden, als het gaat om uitreiken/of het (be) houden, van een (nieuw) veiligheidscertificaat, voor dergelijke software.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 maart 2014 09:43 Anoniem
  waarom gaat dat niet van zelf ?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.