Zo houd je je planten in de gaten met Adafruit IO

Door: koen-vervloesem | 18 augustus 2019 11:53

tuin gadgets
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Een Arduino, ESP8266 of Raspberry Pi zijn leuk om allerlei sensoren op aan te sluiten, maar hoe houd je die sensordata in het oog? Adafruit IO is een handig platform waarmee je eenvoudig sensordata van je apparaatjes naar de cloud stuurt, ze in een dashboard bekijkt en ze naar andere apparaatjes stuurt. In dit artikel sluiten we een vochtsensor aan op Adafruit IO om te weten wanneer je je kamerplant water moet geven.

01 Vochtsensor met een ESP8266

Als je weleens je planten vergeet water te geven, is het nuttig om een vochtsensor in de grond te steken om de plant in de gaten te houden (bijvoorbeeld de YL-69 of nog goedkoper via AliExpress). De sensordata lezen we uit met een ESP8266, een goedkoop microcontrollerbordje met wifi. Verbind één draadje van de vochtsensor met pin D1 op de ESP8266 en steek het andere draadje in een lege plaats op het experimenteerbordje. Verbind de plaats eronder met pin A0 en plaats daaronder een weerstand van 10 kΩ die je ook met GND verbindt. Je schakeling is nu klaar. Steek de twee pootjes van de vochtsensor in de grond.

02 Hoe werkt dit?

Hoe werkt dit nu precies? De vochtsensor bestaat uit twee elektrodes (de ‘pootjes’). Water geleidt elektriciteit, dus als je beide elektrodes in een pot met natte grond steekt, loopt er stroom van de ene naar de andere elektrode. De hoeveelheid stroom (en daarmee de spanning over de weerstand van 10 kΩ) hangt af van de geleidbaarheid van het materiaal tussen beide elektrodes, en in ons geval dus van de hoeveelheid water in de grond. Die spanning lezen we af op ingang A0, de analoge ingang van ons microcontrollerbordje.

Opletten met water!

Als je de plant water geeft, let dan op dat het water niet over de vochtsensor en de bedrading vloeit. Steek de schakeling in een waterdichte behuizing, zodat rondspetterende druppels tijdens het gieten geen problemen veroorzaken. En bouw de schakeling, die we in dit artikel als voorbeeld op een experimenteerbordje en met losse jumperdraden hebben uitgewerkt, het liefst in een definitievere vorm op: door de bedrading te solderen en de verbindingen mooi met isolatietape of krimpkousen te isoleren. Als je dit alles wat veel werk vindt, haal dan de schakeling telkens je water geeft even weg.

03 Arduino IDE

De hardware hebben we nu klaar, maar we hebben ook nog software nodig. Die schrijven we in Arduino IDE, die zowel op Windows, Linux als macOS werkt. Download de nieuwste versie (op het moment van schrijven versie 1.8.9). Voor Windows heb je de keuze tussen een exe- en een zip-bestand. De eerste is gemakkelijker omdat dit een installatieprogramma is dat onmiddellijk ook de juiste driver voor de usb-verbinding met je Arduino installeert. De standaardinstellingen van het installatieprogramma zijn oké. Start Arduino IDE daarna op, waarna die een lege voorbeeldschets opent waarin we onze code gaan schrijven.

04 Ondersteuning ESP8266

Arduino IDE is ontwikkeld voor Arduino-microcontrollerbordjes. Om de ESP8266 te ondersteunen, moet je nog enkele zaken configureren. Klik je in het menu Bestand op Voorkeuren, dan zie je onderaan een tekstveld Additionele Board Beheer URLs. Vul hier de url http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json in en bevestig met OK. Open dan het bordbeheer in het menu Hulpmiddelen / Board / Board Beheer… (sic). Arduino IDE laadt dan de url in die je zojuist hebt ingevoerd. Onderaan de lijst verschijnt de kern esp8266. Installeer deze kern om de ondersteuning toe te voegen.

05 Code voor de vochtsensor

Vul nu in de voorbeeldschets onze code van vochtsensor-serieel.ino in, die je hier vindt. In de functie setup stellen we pin D1 als uitgangspin in en in loop lezen we elke drie seconden de analoge ingang uit. Langdurig meten tussen de elektrodes van de vochtsensor veroorzaakt corrosie van de anode, daarom zetten we voor elke meting spanning op pin D1 en vlak na de meting weer geen spanning. Zo verlengen we de levensduur van de sensor. Sluit je ESP8266 nu aan, kies in het menu Hulpmiddelen / Board het juiste bordje, zorg dat de uploadsnelheid op 115200 staat en klik op het pijltje naar rechts om de code te compileren en naar het bordje te uploaden. Als dat gelukt is, krijg je in Hulpmiddelen / Seriële monitor elke seconde de uitgelezen waarde te zien. Zet wel de communicatiesnelheid eerst op 115200 baud.

06 Adafruit IO

Nu je bevestigd hebt dat je vochtsensor werkt, is het tijd om naar Adafruit IO te kijken, het platform van Adafruit om eenvoudig sensordata naar de cloud te sturen. Maak een gratis account aan met een klik op Get Started for Free (bovenaan rechts). Met dit gratis account kun je 30 datapunten per minuut verwerken, krijg je 30 dagen gratis opslag en heb je toegang tot 10 feeds en 5 dashboards. Voor de meeste hobbyprojecten is dat ruimschoots voldoende. Nadat je ingelogd bent, klik je bovenin het menu op IO en klik je links op View AIO Key. Laat deze pagina even open staan, want deze gegevens dien je dadelijk te kopiëren.

1 Reactie(s) op: Zo houd je je planten in de gaten met Adafruit IO

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 18 augustus 2019 12:46 Hans_Hekkenbouwer
    Je kunt zoveel tegenwoordig.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.