Zo houdt u uw pc malwarevrij

Door: Edmond Varwijk | 23 mei 2011 16:19

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Beveiliging is een van de belangrijkste aspecten bij het gebruik van een computer. Beveiligingsmaatregelen kunnen efficiënt computergebruik echter in de weg staan, omdat uw pc er trager door wordt en u voort­durend bewust moet blijven van allerlei risico's. In dit artikel leggen we uit hoe u met zo min mogelijk hoofdpijn veilig kunt computeren.

1. Malware

Het is moeilijk om een uitputtende lijst samen te stellen met alle gevaren die uw computer bedreigen. De belangrijkste veroorzakers van ellende zijn virussen, trojans, rootkits en spyware. Een virus bestaat uit software die zich ongevraagd in een computer nestelt en computerbestanden beschadigt. Een trojaans paard (of trojan) lijkt op een virus, maar is vermomd als een legitiem programma. Een virus is ontwikkeld om onopgemerkt te blijven, terwijl een trojan zich voordoet als nuttige software terwijl er kwaadaardige activiteiten door worden ontplooid. Een rootkit is eigenlijk een ver doorontwikkeld virus. Anders dan een gewoon virus installeert een rootkit zich niet ergens op een 'gewone plek' op uw harde schijf. Deze malware nestelt zich in het besturingssysteem en brengt er veranderingen in aan, op een manier die ervoor zorgt dat hij zelf nagenoeg onvindbaar wordt. Spyware is software van een heel andere orde. Het betreft computerprogramma's die de gebruiker bespioneren en proberen om persoonlijke gebruikersinformatie op te vangen, bijvoorbeeld gebruikersnamen en wachtwoorden of een creditcardnummer. Dergelijke gegevens worden doorgespeeld aan cybercriminelen, die er misbruik van maken en zo uw geld verduisteren. Spyware is doorgaans verborgen in software waarvan de nietsvermoedende gebruiker denkt dat hij volstrekt legitiem is en een zinvolle functie heeft.

2. Antivirus

Antivirusprogramma's bieden de meest beperkte vorm van computerbeveiliging. Ze beschermen tegen virussen en andere kwaadaardige software die tegenwoordig onder de noemer 'malware' valt, zoals trojans, rootkits en spyware. Antimalware is eigenlijk een betere benaming voor wat over het algemeen nog steeds antivirus wordt genoemd. Hoe het ook wordt genoemd, het is in ieder geval een verplicht nummer om dergelijke software op uw computer te installeren. Computergebruik zonder beschermende software is eigenlijk niet meer mogelijk. Uit onderzoek blijkt dat een computer waar geen antivirussoftware op is geïnstalleerd bij normaal gebruik in minder dan een half uur wordt besmet.

Doordat er verschillende typen malware zijn, biedt bescherming tegen alleen virussen onvoldoende beveiliging.

3. Internet security

'Internet security' en 'internet security suite' zijn namen die worden gebruikt voor uitgebreide beveiligingsproducten. Vrijwel iedere leverancier van beveiligingssoftware biedt een uitgebreid pakket waarin behalve antivirus- of antimalwaresoftware onder andere een firewall en software tegen phishing is opgenomen. In sommige gevallen is er ook software voor ouderlijk toezicht in verwerkt. De samenstelling van deze 'suites' verschilt nogal. Om een goed overzicht van de mogelijkheden te krijgen, kunt u eens een test in een computertijdschrift of op een website bekijken.

Een internet security suite omvat veel meer dan louter antivirus- of antimalware-maatregelen.

4. Totaalpakket

Nadat vrijwel alle ontwikkelaars van beveiligingssoftware een internet security-product in hun aanbod hadden opgenomen, introduceerden enkele leveranciers een nog uitgebreider pakket. Producten als Norton 360, McAfee Total Protection, Panda Global Protection en G Data Total Care zijn hier voorbeelden van. De belangrijkste extra functie die deze producten bieden, is de mogelijkheid om een back-up te maken. Soms is dit onderdeel aangevuld met hulpfuncties voor systeemoptimalisatie en systeemonderhoud, maar de mogelijkheid tot bestandsherstel vormt toch de kern. Het gaat daarbij vrijwel zonder uitzondering om een online back-upvariant. Daarbij worden de bestanden via internet bewaard op een server van de makers van het product. Vaak is de geboden opslagruimte echter beperkt tot 1 of 2 GB en dat is maar zelden voldoende.

Een totaalpakket zoals Norton 360 biedt onder andere de mogelijkheid tot het maken van een online back-up.

5. Pakket of losse software?

Of u er goed aan doet om voor een suite of totaalpakket te kiezen, is niet eenvoudig aan te geven. Als u nog helemaal geen beveiligingsproducten op uw pc hebt geïnstalleerd, biedt een internet security suite veelal de beste prijs-kwaliteitverhouding. Functies zoals anti-phishing om u te beschermen tijdens het surfen en anti-spam om uw mailbox vrij te houden van onzinnige e-mails zijn erg prettig. U moet echter wel bedenken dat veel van dergelijke functies ook in een gratis variant worden aangeboden, en dat uw Gmail- of Hotmail-mailbox toch al worden gecontroleerd op spam. Bovendien zijn de extra functies in een suite lang niet altijd van de beste kwaliteit. Zeker de kleinere aanbieders van beveiligingssoftware kopen deze functies gewoon los in en integreren ze niet eens in de rest van hun pakket.

Panda biedt 'pc-toegang op afstand'. Het levert daar echter een gratis en niet-geïntegreerde versie van BeAnywhere voor mee.

0 Reactie(s) op: Zo houdt u uw pc malwarevrij

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.