Zo installeer je Google Lens (Android en iOS)

Door: Rens Blom | 16 mei 2020 10:18

Google Lens logo
How To

Met Google Lens maak je de camera van je smartphone of tablet veel slimmer, met dank aan de intelligentie van Google. Richt de camera op een object en je krijgt een schat aan informatie te zien. Google Lens installeren op Android en iOS doe je zo.

Google Lens is een app die de camera van je smartphone of tablet gebruikt om informatie te geven bij wat er in beeld komt. Richt je je camera op een schilderij dan raadpleegt Lens de servers van Google om binnen een seconde te achterhalen welk schilderij het is. Je krijgt onder meer informatie over de schilder en het verhaal achter het kunstwerk. Mik je de camera op een bloem die je niet kent dan probeert Lens je te vertellen welk soort het is en waar je ‘m in de buurt kan kopen. Dit zijn slechts twee voorbeelden, want Lens kan nog veel meer. Denk aan het vertalen van menukaarten, het kopiëren van tekst en het scannen van boeken en streepjescodes. Lees hier meer over de mogelijkheden van Google Lens.

Google Lens installeren op Android

Op het merendeel van de moderne Android-smartphones en -tablets is Google Lens standaard ingebouwd in de camera-app. Je herkent de functie aan het Lens-icoontje (zie de afbeelding bovenaan dit bericht) in de camera-app. Door erop te klikken, start je Lens en richt je de camera op het object of dier waar je informatie over wil krijgen. Wacht even en de resultaten verschijnen in beeld.

Op Android kan je Lens ook gebruiken via de Google Foto’s-App. Open de app, kies een foto en tik op het Lens-icoontje. Als Lens extra informatie weet, zie je die binnen twee seconden op je beeld.

Lens werkt ook via de Google Assistent, de spraakassistent die je oproept door ‘Hey Google’ te zeggen of de startknop van je toestel een paar seconden in te drukken. Klik nu op het Lens-icoontje en de camera-app start, zodat de Lens-functie ‘ziet’ wat jij ziet.

De Google Lens-app installeren is vaak dus niet nodig. In de Play Store-appwinkel kan je Google Lens opzoeken om te weten te komen of de app is geïnstalleerd op jouw toestel. Zo niet, dan kan je dit nog doen. Op sommige (oudere) apparaten kan Lens niet geïnstalleerd worden.

Installeer Lens op iOS

Als je een iPhone, iPad of iPod gebruikt, kan je Google Lens niet als losse app installeren. Het is ook niet mogelijk om Lens via de camera-app of Google Assistent-app te gebruiken. Dit heeft met beperkingen van iOS te maken.

Je kan de Lens-functie wel gebruiken binnen de Google-app, maar alleen als de taal van de app is ingesteld op Engels. Open de Google-app op je iOS-toestel, tik in de zoekbalk op het icoontje van Google Lens en klik indien gevraagd op het inschakelen van de camera. Tik nu op het onderwerp op je scherm of selecteer de tekst op je scherm en kies nu een resultaat of gebruik de zoekknop.

Het is ook mogelijk om Google Lens te gebruiken binnen de Google Foto’s-app. Start de Foto’s-app, kies een foto en tik op het Lens-icoontje. Als Lens extra informatie kan weergeven, verschijnt die nu in beeld. Dit gebeurt onder meer bij schilderijen, planten, dieren, bekendere gebouwen en boeken.

0 Reactie(s) op: Zo installeer je Google Lens (Android en iOS)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.