Zo installeer je Windows 10 nu al op je eigen pc

Door: Joris Peterse | 02 oktober 2014 08:46

How To

Microsoft heeft een dag na de introductie van Windows 10 een ontwikkelaarsversie van het besturingssysteem vrijgegeven. Hiermee kunnen ontwikkelaars aan de slag om alvast een eerste indruk te krijgen, en dit geeft jou ook de mogelijkheid om Windows 10 zelf eens uit te proberen!

De ontwikkelaarsversie is nog niet stabiel genoeg om standalone te gebruiken. Maar als je nog een oud pc'tje hebt staan, of je wilt het naast je gewone Windows-versie draaien, dan kun je gerust eens spelen met Windows 10.

01 Registeren als ontwikkelaar

Voordat je aan de slag kunt met de testversie van Windows 10, dien je jezelf als ontwikkelaar te registreren. Dit doe je door naar de website van het Windows Insider Program te gaan en op Begin hier te drukken. Op de Engelstalige site die verschijnt druk je vervolgens op Join now en op de volgende pagina log je in met je Microsoft-account (of je maakt een nieuwe aan). Nadat je bent aangemeld krijg je een felicitatiepagina: 'Congrats, you're now an insider'. Nu kun je echt aan de slag!

02 Downloaden Windows 10 iso

Het installeren van Windows 10 doen we met een iso-schijfbestand. Dit bestand download je hier. Je kunt kiezen tussen twee versies: 32 bit of 64 bit. 64 bit is aan te raden op nieuwere pc's met meer dan 2 GB aan werkgeheugen. Bij een oudere pc kies je voor de 32bit-versie. Wil je eerst nagaan of je huidige Windows-versie 32- of 64 bit is, klik dan met de rechtermuisknop op Deze Computer en kies je Eigenschappen. In het venster dat verschijnt zie je onder het kopje Systeem welke bitvariant je draait.

03 Usb-stick met Windows 10 maken

Nu gebruiken we het iso-bestand voor een opstartbare usb-stick. Download het programmaatje Windows 7 USB/DVD Download Tool en installeer dit. Open het programma en kies bij Source file voor Browse. Zoek vervolgens het zojuist-gedownloade iso-bestand en druk op Openen en Next. Plaats vervolgens een usb-stick (minimaal 4 GB) in de pc, waar geen bestanden meer op staan die je nog nodig hebt. Klik op USB device en Begin copying. Bevestig ten slotte dat je alle gegevens op de stick wilt verwijderen en de opstartbare usb-stick wordt gemaakt.

Dualboot, schoon of upgrade

Er zijn drie manieren waarop je Windows 10 kunt installeren. Je kunt je huidige installatie upgraden, je kunt Windows 10 naast je huidige Windows-versie installeren op een andere schijfpartitie (dualboot) of je kunt Windows 10 standalone op een systeem installeren. De stappen op deze pagina leggen uit hoe je Windows standalone of dualboot installeert. Wil je upgraden, ga dan verder met stap 7.

Alternatieve methode

Er is ook een vierde optie voor de installatie van Windows 10: door het te installeren in een virtuele machine. Bij een virtuele machine draai je in feite een computersysteem in een Windows-venstertje. Heel handig om in je eigen omgeving toch even Windows 10 uit te proberen. Een virtuele machine maak je gratis met het programma VirtualBox. Bij het opzetten van je virtuele machine heb je het 32bit-iso-bestand van Windows 10 ook nodig!

04 BIOS

Voordat je kunt opstarten van je usb-stick moet je eerst zorgen dat usb een hogere opstartprioriteit heeft dan je harde schijf, waar normaal gesproken je besturingssysteem van geladen wordt. Dit doe je door naar je BIOS (of UEFI op moderne pc's te gaan), vaak door tijdens het eerste opstartscherm op Del, F2, F12 of een andere toets te drukken. Geef vervolgens usb een hoge prioriteit, sla de wijzigingen op en vervolgens kun je de BIOS-omgeving afsluiten.

05 Opstarten voor installatie

Plaats de usb-stick en start je pc op. Als je pc vanaf de usb-stick opstart, krijg je na een laadperiode een Windows Setup-venster te zien. Laat de taal op Engels staan (een Nederlandse versie is helaas nog niet beschikbaar). Wel kun je achter Time and currency format voor Dutch (Netherlands) kiezen. Laat de toetsenbordinstellingen ook staan op United States-International en druk op Next. In het volgende venster kies je Install now, ga akkoord met de licentievoorwaarden en druk weer op Next.

06 Alleen Windows installeren

In het venster dat verschijnt krijg je de keuze te upgraden of te installeren. Kies Custom: Install Windows only (advanced), waarna je in het volgende scherm de schijven van de pc ziet. Je kunt hier optioneel een partitie maken of formatteren voordat je een schijf of partitie kiest. Kies je een partitie naast je bestaande Windows-partitie, dan wordt een dualboot-systeem gemaakt. Je kunt er ook voor kiezen Windows 10 over je huidige Windows-installatie heen te installeren, of je installeert het op een geformatteerde schijf. Druk op Next en de installatie begint echt. Ga verder met stap 9.

07 Upgraden naar Windows 10

Wil je je huidige Windows-installatie upgraden, start dan de pc zonder de usb-stick op. Zorg, voordat je echt begint, dat al je belangrijke bestanden zijn geback-upt, mocht er iets misgaan. Zodra Windows gestart is, plaats je de usb-stick en open je het bestand Setup.exe van de verwisselbare schijf. Nadat een tellertje naar 100 is gelopen, dien je akkoord te gaan met de licentievoorwaarden en krijg je na een paar laadvenstertjes de mogelijkheid om je bestanden mee te nemen met de installatie. Kies of je dit wilt en druk op Next. Er verschijnt nog een laadvenster dat vrij lang duurt ...

08 Aandachtspunten

Mochten er moeilijkheden of conflicten zijn tussen jouw huidige Windows-versie en het te installeren Windows 10, dan krijg je dit in het venster dat volgt te zien. In ons geval was het enige conflict de andere taal (Windows 10 werkt alleen in het Engels, terwijl onze Windows 8.1-installatie Nederlandstalig was). Druk op Ok en Install om de installatie echt te starten. Je ziet een tellertje oplopen en de pc start meerdere malen opnieuw op. Let er echter wel op dat de computer bij een herstart niet van de usb-stick start.

09 Instellen

Nadat de installatie gedaan is, doorloop je enige voorkeuren als je Windows 10 schoon installeert, zoals je draadloze internetverbinding. Heb je een upgrade uitgevoerd, dan worden een paar dingen meegenomen, zoals je naam en je wifi-gegevens. Kies bij de volgende stap (desgewenst) Use express settings en log in het volgende scherm in met je Microsoft-account. Heb je geen zin om in te loggen met je Microsoft-account, kies dan Create New Account en druk vervolgens op Continue using my existing account. Windows start nu daadwerkelijk op.

Microsoft-account

In deze workshop hebben we Windows 10 geïnstalleerd zonder Microsoft-account omdat deze optie geniepig verstopt zit. Windows 10 is echter een stuk completer als je wel je Microsoft-account koppelt aan het besturingssysteem. Zo is de OneDrive cloudopslag fraai geïntegreerd en worden e-mail, contactpersonen en de agenda uit je account gekoppeld aan de desbetreffende apps. Ook kun je pas apps downloaden uit de applicatiewinkel als je ingelogd bent. Maak je echter geen gebruik van deze Microsoft-diensten en appwinkel, dan voegt het account niets toe. Je voegt een Microsoft-account toe (of verwijdert dit) in Control Panel / User Accounts.

29 Reactie(s) op: Zo installeer je Windows 10 nu al op je eigen pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 oktober 2014 09:15 Anoniem
  Ik vind het 10 erg verwarrend, ik bben al zoo gewend aan 8.1 :(
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 oktober 2014 11:08 Anoniem
  Wil je de 10 weer verwijderen http://www.pctuts.be/f347/windows-heeft-de-technische-preview-windows-10-beschikbaar-gemaakt-47067/index2.html#post182423
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 oktober 2014 16:46 Anoniem
  "Ik vind het 10 erg verwarrend, ik bben al zoo gewend aan 8.1"
  Had je 8 over moeten slaan, zoals iedereen met verstand van zaken heeft gedaan.
  W95 +, W98a -, W98b +, Millenium -, XP +, Vista -, W7 +, W8 -, W10 +? Wie zet er nu ook een tablet-OS op z'n PC? Hoe verwarrend wil je het maken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 oktober 2014 16:47 Anoniem
  "Ik vind het 10 erg verwarrend, ik bben al zoo gewend aan 8.1"
  Had je 8 over moeten slaan, zoals iedereen met verstand van zaken heeft gedaan.
  W95 +, W98a -, W98b +, Millenium -, XP +, Vista -, W7 +, W8 -, W10 +? Wie zet er nu ook een tablet-OS op z'n PC? Hoe verwarrend wil je het maken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2014 01:15 Anoniem
  Ik kan de 10 niet installeren ik krijg foutmelding dat de ssd GPT partion style is, hoe kan ik dat Oplossen? Nu draaien ik wel 8.1
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2014 07:40 Anoniem
  Werkt naadloos.
  Heb 10 meteen geistalleerd op een 7 jaar oude acer laptop waar win 8 op stond.Ik vind het nu al een mooie mix van win 7 en win 8 .Vooral meerdere desktops is geweldig.Ik werk op mijn laptop met win 8 op mijn desktop met win 7 .Ik was na een uurtje al thuis in win 10.Dit wordt een winner en nu hopen dat ze dit voortaan voortzetten bij microsoft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2014 21:35 Anoniem
  W10 draait zelfs geïnstalleerd in een virtuele machine (virtualbox) als een zonnetje. Mogelijkheid van meerdere desktops is ook prettig om mee te werken. Niet nieuw natuurlijk, want in Linux bestaat deze mogelijkheid al vele jaren, dus goed geleend. De vernieuwde interface werkt fijn met het nieuwe startmenu die weer is ingebouwd. W10 brengt de oorspronkelijke desktop omgeving beter samen met de App omgeving en kunnen geopende Apps nu echt in een venster worden weergegeven. Voor dergelijke functies waren in W8 en 8.1 programma's van externe softwareontwikkelaars nodig zoals Stardock. Ziet ernaar uit dat W10 eindelijk het volwassen multifunctionele OS begint te worden wat men wellicht voor ogen had. De negatieve kritiek die op W8 is geweest en ideeën van externe partijen hebben hieraan bijgedragen. W10 heeft de potentie weer zo'n heerlijk vertrouwd systeem te worden als XP en Windows 7. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat…….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 oktober 2014 13:00 Anoniem
  "Had je 8 over moeten slaan, zoals iedereen met verstand van zaken heeft gedaan"
  Ah we hebben weer een professional aan het woord.
  Windows 8.1 werkt prima op een pc (zonder touchscreen). Zou niet meer terug willen naar 7 of XP. Het geneuzel van mensen die 8.1 niets vinden is te vergelijken met mensen die de stoomtrein ook niets vonden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 oktober 2014 22:56 Anoniem
  Windows 10 net geïnstalleerd en wat rondgestruind. Ziet er echt heel goed uit en werkt prettig. Laat maar komen versie 10.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 oktober 2014 12:49 Anoniem
  [Het geneuzel van mensen die 8.1 niets vinden is te vergelijken met mensen die de stoomtrein ook niets vonden]

  Dat ligt er aan of je van de elektrische trein naar de stoomtrein kijkt of vanuit een trekschuit…
  XP is voor mijn gevoel nog steeds het ultieme platform… Daar kunnen W7/8 niet aan tippen. Wel heel benieuwd naar 10…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 oktober 2014 18:33 Anoniem
  Ik heb ook Windows 10 geïnstalleerd op een computer van 2005 en het draait als een zonnetje.
  Ik met alle versie's gewerkt vanaf 95 natuurlijk zit er wel eens één tussen die niet werkt zoals je verwacht.
  Maar de kritieken die ik hoor op windows 8.1 daar begrijp ik niets van.
  Windows 8.1 draait bij mij op een computer van 6 jaar oud en is niets op aan te merken.
  Vaak licht het ook wel aan de persoon die er mee werkt.
  Mijn volgende computer word er toch wel één met windows 10 ,maar daar wil ik helemaal windows 8.1 niet te kort mee doen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 oktober 2014 13:47 C!T-George
  Misschien is het niet verstandig te gaan internet-bankieren met deze testversie:
  http://webwereld.nl/beveiliging/84081-testversie-windows-10-bevat-keylogger
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 oktober 2014 17:21 Anoniem
  ik heb 10 in VB gezet, maar wifi??
  krijg ik niet voor elkaar.
  zie mijn opm. op HCC Windows alle versies
  groeten Roel
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 oktober 2014 22:11 Anoniem
  Helaas installatie lukt mij niet. Ik heb een lege 2e partitie op mijn SSD schijf van 58Gb gemaakt maar kom niet verder dan stap 4. Het installatieprogramma ziet hem wel, maar geeft aan dat de schijf te klein is! Iemand suggesties?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 november 2014 17:02 Anoniem
  Werkt super
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 december 2014 00:25 Anoniem
  werkt 100%
  alleen in Engels maar verder perfect
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 december 2014 16:27 Anoniem
  Heb een aparte partitie aangemaakt op de (enige) C-schijf. In schijfbeheer staat dat dit een dynamische is. Hierdoor wil Win10 niet installeren. Iemand een idee om dit op te lossen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 januari 2015 10:24 Anoniem
  heb all de 10 in het nederlands
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2015 13:18 Anoniem
  Super trick voor installeren zonder account, thanks
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2015 01:42 Anoniem
  ik wil dat proberen downlaoden ik heb windows 8 goe kan ik windwos 10 downlaod ? help aub
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.