Van Windows 11 terug naar Windows 10: Zo werkt dat

© PXimport

Van Windows 11 terug naar Windows 10: Zo werkt dat

Geplaatst: 10 april 2022 - 08:12

Aangepast: 14 december 2022 - 10:01

Wesley Akkerman

Bevalt Windows 11 niet? Dan heb je gelukkig nog de mogelijkheid terug te keren naar Windows 10. Dat kan op twee manieren. Als je gebruik wil maken van de eerste manier, dan moet je er snel bij zijn. Gelukkig is er altijd een back-upoptie. Van Windows 11 terug naar Windows 10 gaan werkt als volgt.

Het kan natuurlijk zijn dat wanneer je Windows 11 installeert op je oudere computer, het besturingssysteem niet bevalt. Je vindt de nieuwe interface verwarrend of niet mooi of het systeem is toch te traag voor jouw hardware; en zo zijn er nog een aantal redenen te verzinnen. Maar meestal komt het allemaal neer op deze twee opties. Wat kun je dan doen?

Nou, als je op tijd bent, schakel je simpelweg heel snel terug naar het oude en vertrouwde Windows 10. Dat kan binnen tien dagen. Hoe je te werk gaat, lees je in dit artikel.

Kies eens een wat vrolijker thema voor Windows 10

© PXimport

Teruggaan naar Windows 10 van Windows 11

Als je nog binnen de tien dagen zit – een enigszins arbitraire grens van Microsoft – dan volg je de onderstaande stappen op om terug te keren naar Windows 10. Val je buiten die tien dagen? Geen nood, daarover lees je verder meer in dit stuk. Eerst de eerste optie behandelen.

  • Open de instellingen en ga naar het kopje Systeem

  • Scrol naar beneden totdat je het kopje voor systeemherstel ziet staan

  • Onder dat kopje zie je de mogelijkheid staan Teruggaan naar een eerdere versie van Windows

  • Klik op de knop in deze balk om terug te gaan naar de oude versie

  • Nu verschijnt er een venster in beeld en moet je op Volgende klikken nadat je een keuze gemaakt hebt

  • Zodra Windows vraag of je voor updates wil checken, geef je aan dat je dat niet wil

  • Klik nu twee keer op Volgende en bevestig je keuze om het proces te laten beginnen

Uiteraard is het aan te raden om je systeem van een back-up te voorzien. Al je bestanden zijn als het goed is onaangetast en datzelfde geldt voor je instellingen. Maar mocht het fout gaan, dan is die back-up natuurlijk wel lekker.

En buiten die tien dagen om?

Mocht je in de categorie mensen vallen die er niet op tijd bij is, dan heb je alsnog een goede optie achter de hand. Namelijk simpelweg Windows 10 opnieuw installeren

Na de installatie begin je helemaal opnieuw en heb je geen toegang meer tot oude instellingen en bestanden. Zorg er dus voor dat alles ergens in een back-up staat, zodat je in elk geval je bestanden weer snel bij de hand hebt. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten