Zo kijk je op tv naar je favoriete streamingdienst

© PXimport

Zo kijk je op tv naar je favoriete streamingdienst

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:46

Redactie ID.nl

Er zijn inmiddels veel streamingdiensten waaruit je kunt kiezen, maar kun je ze ook allemaal op je tv zien? Voor het afspelen van je favoriete streamingdienst heb je vaak geschikte apparatuur nodig. Uit welke videodiensten kun je kiezen en hoe speel je de films en series in de beste kwaliteit op je televisie af?

Tip 01: Smart-tv

Bijna iedere nieuwe televisie is ‘smart’. Dat betekent dat je het toestel met (draadloos) internet kunt verbinden en dat je vanuit een menu toegang hebt tot allerlei apps. Gunstig is dat je hierbij geen aanvullende videostreamer nodig hebt. Een aantal toepassingen heeft de televisiefabrikant mogelijk al voorgeïnstalleerd, bijvoorbeeld YouTube en Netflix. Daarnaast voeg je naar eigen wens extra online videodiensten toe. Welke apps er beschikbaar zijn, is afhankelijk van het toestelmerk. Fabrikanten gebruiken voor hun smartplatform namelijk verschillende besturingssystemen en het ligt er maar net aan of een aanbieder van een streaming-videodienst een geschikte app heeft ontwikkeld.

Vind je met name Netflix belangrijk, dan hoef je je geen zorgen te maken. Deze Amerikaanse dienst staat bekend om zijn brede apparaatondersteuning en is op nagenoeg iedere smart-tv aanwezig. Op deze website zie je welke televisies (en overige apparaten) allemaal Netflix ondersteunen. Als je graag Nederlandse series kijkt, is een abonnement op Videoland het overwegen waard. De dienst werkt op smart-tv’s van Samsung, Sony, LG, Panasonic en Philips die vanaf 2014 zijn verschenen. Hetzelfde geldt voor NPO Start, al laat deze gemist-dienst helaas wel Sony-toestellen links liggen. KIJK werkt op smart-tv’s van LG, Panasonic en Samsung vanaf bouwjaar 2014. Verder ontwikkelde Talpa ook toepassingen voor televisies van Sony, Philips en Sharp die vanaf 2015 op de markt zijn gebracht.

Zo kijk je op tv naar je favoriete streamingdienst-18700077

© PXimport

Verouderde apps

Zo kijk je op tv naar je favoriete streamingdienst-18700397

© PXimport

Tip 02: Tv-decoder

Speelt je smart-tv een bepaalde app niet (goed) af, dan biedt de tv-decoder van je televisieprovider mogelijk redding. Met name Netflix is tegenwoordig via verschillende zogeheten settopboxen beschikbaar. Een pluspunt is dat je dit apparaat al bezit voor de ontvangst van digitale televisie, waardoor je geen aparte videostreamer hoeft te kopen. Kabelaanbieder Ziggo geeft op zijn Mediabox Next en Mediabox XL via het menu toegang tot Netflix, YouTube en Videoland. Bovendien is Netflix ook via kanaalnummer 150 bereikbaar, terwijl je voor Videoland afstemt op kanaal 151. Ook KPN-abonnees openen eenvoudig Netflix, want ‘s werelds populairste videodienst is beschikbaar op kanaal 200. Daarnaast kun je het streamingplatform bij deze televisieprovider ook in het On Demand-gedeelte en apps-menu terugvinden. Tv-decoders van kleinere televisieproviders geven veelal geen toegang tot Netflix.

Zo kijk je op tv naar je favoriete streamingdienst-18700398

© PXimport

Netflix is voor abonnees van Ziggo en KPN via de tv-decoder beschikbaar

-

Tip 03: Google Chromecast

Een Google Chromecast is een aantrekkelijk geprijsd apparaatje om toegang tot Netflix en overige online videodiensten op je televisie te krijgen. Je prikt de Chromecast in een vrije hdmi-poort van het televisietoestel, waarna je een smartphone of tablet als afstandsbediening gebruikt. Je tikt in de Netflix-app bijvoorbeeld een film of serie aan, waarna de Chromecast de betreffende videostream van het web plukt en op groot beeld laat zien. De enige eis is dat je een redelijk recente iPhone, iPad of toestel met Android gebruikt. Via de Google Home-app meld je de Chromecast aan op het (draadloze) thuisnetwerk, zodat dit apparaatje videostreams kan ophalen.

Vanuit mobiele apps met Chromecast-ondersteuning tover je de beelden vervolgens eenvoudig op het grote scherm. Tik hiervoor op het Cast-icoon (rechthoek met drie verbindingsstreepjes) en kies vervolgens de naam van je Chromecast. De film of serie start direct. Naast Netflix ondersteunen onder meer NPO Start, KIJK, Videoland, NLZiet, Amazon Prime Video, Pathé Thuis en Disney+ deze functie.

Zo kijk je op tv naar je favoriete streamingdienst-18700399

© PXimport

Tip 04: Welke Chromecast?

Besluit je om voor de ontvangst van videostreams een Google Chromecast aan te schaffen, dan heb je keuze uit drie producten. De reguliere Chromecast kost via de webwinkel van Google 39 euro en maakt draadloos verbinding met je thuisnetwerk. Belangrijk is dat er voldoende wifi-dekking in de woning beschikbaar is, want het ophalen van videostreams kost relatief veel bandbreedte. Is de verbinding matig, dan schokt mogelijk het beeld of krijg je zelfs helemaal niets te zien. Netflix analyseert bijvoorbeeld continu de snelheid van de netwerkverbinding en past de resolutie hierop aan. Bij weinig bandbreedte is de resolutie lager. Verder ondersteunt dit apparaatje een maximale resolutie van 1920 × 1080 pixels.

Neem je alleen genoegen met de allerbeste beeldkwaliteit? Overweeg dan de Chromecast Ultra. Die kost via Googles webwinkel 79 euro. In de adapter zit een netwerkaansluiting verwerkt, zodat je deze videostreamer via een kabel met het web kunt verbinden. Hierdoor is er een hogere bandbreedte haalbaar, waardoor je de kans op hinderlijke haperingen of een lagere beeldkwaliteit verkleint. Een bijkomend voordeel van de Chromecast Ultra is de ondersteunde resolutie van 3840 × 2160 pixels. Zeker bij gebruik van een Netflix Premium-abonnement met toegang tot haarscherpe ultra-hd-titels biedt de Chromecast Ultra meerwaarde. Netflix Premium kost 13,99 euro per maand.

De derde optie is een Google Chromecast met Google TV. Deze versie van de Chromecast heeft een eigen interface en een store waar je apps kunt installeren. Vergelijkbaar met de appwinkel die je op een LG of Samsung TV ziet. Dit apparaat ondersteund 4K en heeft een eigen afstandsbediening. De adviesprijs ligt rond de 89 euro.

Zo kijk je op tv naar je favoriete streamingdienst-18700401

© PXimport

Voor abonnees van Netflix Premium heeft een Google Chromecast Ultra veel meerwaarde

-

Ingebouwde Chromecast

Zo kijk je op tv naar je favoriete streamingdienst-18700402

© PXimport

Tip 05: Gameconsole

Beschik je over een recente spelcomputer? Waarschijnlijk hoef je voor streamingdoeleinden dan geen ander apparaat meer aan te schaffen. Op een moderne gameconsole kun je namelijk veel meer doen dan louter videospelletjes spelen. Het zijn tegenwoordig veelzijdige media-apparaten die rechtstreeks toegang geven tot diverse streaming-videodiensten. Deze applicaties dien je veelal wel zelf te installeren. Het zijn er meer dan je wellicht in eerste instantie denkt. Zo kun je op een PlayStation 4 onder meer naar Netflix, NLZiet, YouTube, Pathé Thuis, Disney+, Videoland, Film1 en Amazon Prime Video kijken. Bedenk wel dat je voor de weergave van ultra-hd-titels de duurdere PlayStation 4 Pro nodig hebt. Het aanbod voor de Xbox One S en One X is iets schaarser. Op deze apparaten staan Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Pathé Thuis en Disney+ voor je klaar. Bezitters van een Nintendo Switch moeten we helaas teleurstellen. Hiervoor is namelijk vooralsnog alleen YouTube beschikbaar.

Zo kijk je op tv naar je favoriete streamingdienst-18700404

© PXimport

Tip 06: Apple TV

Vanwege de dominantie van smart-tv’s behoren externe mediaspelers langzaam maar zeker tot een uitstervend ras. Zo zijn voorheen bekende fabrikanten als Popcorn Hour, Mede8er, Dune HD en AC Ryan inmiddels naar de achtergrond verdwenen. Gelukkig bestaan mediaspelers als productgroep nog wel, want ze vormen een goed alternatief voor een verouderde app-omgeving van een smart-tv. De Apple TV is veruit de bekendste mediastreamer. Dit kastje sluit je met een hdmi-kabel op de televisie aan, waarna je toegang hebt tot allerlei apps. Die installeer je vanuit de App Store, waarbij je onder meer keuze hebt uit Netflix, NLZiet, Videoland, Disney+, Amazon Prime Video, YouTube, NPO Start en Pathé Thuis.

De Apple TV is een stabiele mediastreamer met een gebruiksvriendelijk menu. Nieuwe gebruikers kunnen er vanwege de overzichtelijke interface vlot mee uit de voeten. Voor de weergave van full-hd-beelden voldoet de Apple TV HD prima. De Amerikaanse elektronicafabrikant verkoopt die in zijn eigen webwinkel voor 159 euro. Als je series en films liever in ultra hd bekijkt, is de Apple TV 4K de moeite waard. Die kost 199 of 219 euro. De duurdere versie heeft met 64 GB meer opslagcapaciteit dan de goedkopere uitvoering (32 GB). In het begin van dit jaar bracht Apple een 2021-versie van het apparaat uit. Deze ondersteund HDMI 2.1, Dolby Vision, HDR 10, Dolby Atmos en heeft een nieuwe chip voor snellere prestaties.

Zo kijk je op tv naar je favoriete streamingdienst-18700406

© PXimport

Apple TV+

Zo kijk je op tv naar je favoriete streamingdienst-18700407

© PXimport

Tip 07: Android-box

Een Apple TV is relatief duur. Als alternatief bestaan er ook betaalbare Android-boxen. Die zijn al vanaf enkele tientjes te koop. Zoals de naam al aangeeft, zijn deze apparaten voorzien van Android. Dit besturingssysteem is oorspronkelijk bedoeld voor mobiele apparaten met aanraakschermen, maar creatieve fabrikanten slagen erin om de interface geschikt te maken voor gebruik op grote beeldbuizen. Onder meer Venz en Minix ontwikkelen interessante producten die je rechtstreeks op het televisietoestel kunt aansluiten. Een aantrekkelijke eigenschap van deze mediastreamers is dat je apps rechtstreeks vanuit de Google Play Store installeert, waardoor je vrijwel alle online videodiensten kunt toevoegen.

Toch liggen er bij het gebruik van een Android-box wel wat valkuilen op de loer. Zo is de navigatie met een afstandsbediening vaak omslachtig en zijn niet alle onderdelen soepel bereikbaar. Verder ben je voor updates afhankelijk van de fabrikant. Geeft die er na pakweg twee jaar de brui aan, dan is het maar de vraag hoelang het apparaat goed blijft werken. Tot slot hanteren bepaalde online videodiensten voor Android-apparaten een lagere resolutie. Met name Netflix heeft daar een handje van, waardoor de beelden mogelijk minder scherp ogen.

Zo kijk je op tv naar je favoriete streamingdienst-18700408

© PXimport

Tip 08: Android TV

In de vorige tip las je al over de mogelijkheid om via een Android-box videostreams op een televisie af te spelen. Een ietwat gekunstelde oplossing, want Android is eigenlijk geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Google ontwikkelt onder de naam Android TV als alternatief ook een gebruikersomgeving voor grote schermen. Smart-tv’s van Philips, Sharp en Sony maken bijvoorbeeld gebruik van dit platform. Daarnaast bestaan er ook enkele mediaspelers met Android TV. Die werken over het algemeen beter dan mediastreamers die een reguliere versie van Android aan boord hebben.

De Xiaomi Mi Box S is hiervan een populair voorbeeld. Wens je een krachtigere mediaspeler waarmee je ook nog eens kunt gamen, dan is de Nvidia Shield TV (Pro) een aanrader. In tegenstelling tot wat je misschien van de mobiele versie van Android gewend bent, zijn er voor Android TV niet zo gek veel apps van streaming-videodiensten beschikbaar. Wel kun je onder meer YouTube, Netflix, NLZiet en NPO Start gebruiken. Beide apparaten ondersteunen de weergave van scherpe 4K-beelden. De twee genoemde mediaspelers bevatten overigens een ingebouwde Chromecast-functie, waardoor je vanaf een mobiel apparaat zo’n beetje iedere online videodienst kunt casten.

Zo kijk je op tv naar je favoriete streamingdienst-18700410

© PXimport

In tegenstelling tot Android is het smartplatform Android TV wél geoptimaliseerd voor grote schermen

-

Tip 09: Laptop aansluiten

Het is weliswaar niet zo’n elegante oplossing, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een laptop op een televisie aansluiten en vervolgens films streamen. Veruit de meeste laptops bezitten hiervoor een hdmi-uitgang. Bijna iedere streaming-videodienst is beschikbaar in een webomgeving, dus die tover je moeiteloos op het grote scherm. Dupliceer je namelijk de inhoud van je laptopscherm, dan kijk je de bewuste film of serie op groot formaat. Als het goed is, herkent Windows 10 een aangesloten scherm automatisch. Schakel met de afstandsbediening van de televisie de juiste bron in.

Een nadeel van deze methode is dat je de online videodienst niet vanaf de bank kunt aansturen. Voor de bediening gebruik je tenslotte normaliter een muis en/of toetsenbord. Wens je een andere resolutie op het externe scherm? Klik ergens met rechts op het bureaublad en kies Beeldscherminstellingen. Scrol zo nodig een stukje omlaag en wijzig naar eigen inzicht de resolutie. Bij het onderdeel Meerdere beeldschermen kun je het beeld desgewenst ook alleen op het externe scherm weergeven.

Zo kijk je op tv naar je favoriete streamingdienst-18700413

© PXimport

Videodiensten in het kort

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten