Zo kloon je een harde schijf

Door: ignace-de-groot | 05 februari 2015 10:09

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

Je hebt net je Windows-systeem helemaal op orde en nu wil je een complete back-up. Je overweegt een overstap naar een grotere harde schijf of een snelle SSD. Voor dergelijke scenario's komt de tool CloneZilla goed van pas. Die maakt het mogelijk je (systeem)partitie of je hele schijf te klonen.

01 Image & kloon

Om een exacte kopie van een partitie of harde schijf te krijgen, kun je zowel een 'image' als een 'kloon' gebruiken. Een image is één bestand waarin de hele kopie wordt opgeslagen (vooral handig als back-up). Bij een kloon, zoals we in deze workshop maken, wordt niets in een apart bestand weggeschreven, maar maak je de meest letterlijke kopie van alle bits en bytes op een partitie of schijf die je kunt bedenken: ideaal om een kant-en-klare back-upschijf te maken die je direct kunt inzetten, of om een systeem snel over te zetten naar een grotere schijf of een SSD.

02 CloneZilla Live

Voor onze kloonoperaties gebruiken wij het gratis CloneZilla, een opensource Linux-distributie. Kennis van Linux is niet nodig. CloneZilla heeft twee varianten: een live-versie en een server-editie. Voor thuisgebruik volstaat de live-versie. Je vindt die hier, waar je de rubriek Downloads opent en Stable releases aanklikt. Met het oog op compatibiliteit (met de meeste x86-cpu's) kies je bij CPU architecture voor i486. Ben je van plan een live-cd te branden, kies dan iso bij File type. Heb je liever een opstartbare usb-stick, selecteer dan zip. Bevestig met Download.

03 Live-cd

Als je het iso-bestand hebt gedownload, is het de bedoeling daar een opstartbare cd van te branden. Dat kan bijvoorbeeld met de gratis tool CDBurnerXP. Download en installeer het programma. In het hoofdvenster kies je vervolgens Brand ISO-bestand. Bevestig met OK en verwijs via de knop Bladeren naar het gedownloade iso-bestand. Zorg dat er een lege cd of dvd in het station zit, kies het juiste station bij Doelstation, laat het vinkje staan bij Finaliseren schijf en bevestig met Branden schijf. Even later is je opstartbare cd/dvd met CloneZilla klaar.

04 Stick formatteren

Beschikt je systeem niet over een cd/dvd-speler, dan ben je aangewezen op een live-stick. Daarvoor heb je het zip-bestand van CloneZilla gedownload. Stop een usb-stick in je pc, open de Verkenner, klik met de rechtermuisknop op de stationsletter van die stick en kies Formatteren. Het Bestandssysteem stel je in op FAT32, de Clustergrootte laat je ongemoeid. Kies een geschikte Volumenaam. Het vinkje bij Snelformatteren mag je laten staan. Druk op Starten om te formatteren. Houd er rekening mee dat alle eventuele data op die stick nu verdwijnen!

8 Reactie(s) op: Zo kloon je een harde schijf

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 februari 2015 16:51 Anoniem
  Neem gewoon Acronis (ook gratis te verkrijgen als je weet waar aan te kloppen) - start op - kloon HD- Bronschijf ingeven- doelschijf ingeven- enter- pc start opnieuw op - SSD van 250GB is binnen 40 minuten perfect gekloond met een P4. 3.4MHZ dus nog een oude pc hier maar werkt nog perfect : )

  In andere worden zo kloon je een HD en niet met deze 6 ellelange pagina's dat totaal overbodig is en niet echt het praktische gemak dient.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2015 11:51 Anoniem
  Alles uitgeprobeerd hebbende:
  MacriumReflect FREE
  werkt het eenvoudigst zonder zelf verder iets te hoeven doen
  qua instellingen, om een cloon of image te maken.

  (Acronis werkte ook goed maar zie dat maar eens uit je systeem te krijgen
  als je het niet langer wilt gebruiken)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2015 08:32 Anoniem
  Gasten, bedankt voor jullie tips.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2015 11:02 Anoniem
  hierbij nog een kleine TIP, AOMEI Backupper. is gratis en als deze geïnstalleerd is kan er een opstartbare usb stick gemaakt worden, werkt super simpel. en om het nog makkelijker te maken installeer AOMEI partition assitant (is ook gratis) en daarna AOMEI PE Builder( kan niet op is ook gratis), start deze laatste op dan kun je een opstartbare usb stick maken met partition software en de backupper erop tevens kun je nog handige portable software erop zetten. dit is mijn TIP en favoriet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2015 20:34 Anoniem
  Vanalles geprobeerd om mijn harddisc te klonen naar SSD. Bij mij werkte uiteindelijk MacriumReflect free.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 juni 2015 15:23 Anoniem
  Eureka! Dank voor de tip!
  MacriumReflect FREE ! De enige die echt 1op1 kloont.
  Een perfecte kloon gemaakt die ook werkt met een SSD.
  De andere progs maken een kopie van de sector, maar dat is geen kloon. Telkens kwam het boot-gedeelte niet mee. ( missing NTLDR ) en wilde de boel niet opstarten. Ik betwijfel of de auteur een opstartbare SSD gemaakt heeft. Het is een tijdrovende klus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 november 2015 21:08 wvs
  Hallo Kasander,
  Bedankt voor de snelle reactie. Via een ander kanaal kreeg ik de volgende oplossing. Het betreft hierbij een Samsung EVO SSD.
  1. PC uit en de HDD ( D schijf ) afkoppelen. 2. De losse stekkers in de nieuwe grote SSD stoppen. 3. PC opstarten. 4. Meegeleverde Samsung CD met kloonsoftware opstarten en programma volgen. 5. Na de programma,s zijn overgezet (gekloond) , de PC afsluiten. 6. "Oude" SSD verwijderen. 7. Nieuwe (grote) SSD aansluiten aan de stekkers van punt "6". 8. HDD schijf ( D ) weer plaatsen en aan de stekers "steken".
  Met respect voor uw oplossing, doch dit lijkt mij wat eenvoudiger. Wat ik wel mis in deze oplossing is dat hier het "uitlijnen" niet ter sprake komt. Is dit omdat hier sprake is van SSD naar SSD en in uw oplossing van HD naar SSD? Of zou het kunnen zijn dat de Samsung software ongemerkt eerst uitlijnt en daarna kloont?
  Graag uw reactie, of van anderen
  Met vr. gr. William van Sluijs
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 mei 2017 16:02 GW.
  Alsnog alleen dat macriumr. geprobeerd. Maar geen windows xp kloon kunnen maken. ronde 'm netjes af, maar helaas dus, kopie niet werkend. Of ik doe wat fout!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.