Zo kopieer je meerdere items via klembordgeschiedenis

Door: dirk-schoofs | 19 januari 2020 16:57

kopieren plakken plagiaat
How To

Vanaf de eerste dag dat je aan een computer zat, heb je geleerd te kopiëren en te plakken. Ieder item dat je kopieert, houdt het systeem tijdelijk vast in de klembordgeschiedenis. Ctrl+C en Ctrl+V zijn ondertussen zo ingeburgerd, dat we haast zouden vergeten dat deze basisfunctie al meer dan jaar geleden veel krachtiger is geworden.

Stap 1: Inschakelen en uitschakelen

In Windows 10 werd het zo aloude klembord eindelijk verbeterd. Daarvoor kon het klembord uitsluitend het laatste item bewaren en als je toch meerdere items wilde vasthouden, was je aangewezen op software van derden. In Windows 10 kan je pc meerdere items opslaan in de zogenoemde klembordgeschiedenis als zo’n item niet groter is dan 4 MB. Je hebt hiervoor de Windows 10 Oktober 2018 Update nodig (1809). Om deze functie te activeren open je de Instellingen en ga je naar Systeem. In het dialoogvenster dat volgt, kies je in de linkerkolom Klembord. Vervolgens zie je de functie Klembordgeschiedenis, die je kunt in- en uitschakelen.

Klembord
Zet de optie Klembordgeschiedenis aan.

Stap 2: Synchroniseren

In dit venster zie je ook de functie Synchroniseren tussen apparaten staan. Om dit mogelijk te maken, maakt Windows gebruik van de cloud van Microsoft. Zorg dat de computers waarmee je dit klembord deelt ook de Windows 10-update hebben uitgevoerd en dat je bent aangemeld met hetzelfde Microsoft-account. Er is in de instellingen ook knop om het klembord te synchroniseren met je telefoon. Hiervoor word je dan doorgeschakeld naar een bètaversie van Swiftkey, maar dit omweggetje werkt nog niet.

Synchroniseren
De synchronisatie met je Android-telefoon via Swiftkey werkt nog niet.

Stap 3: Vastmaken en verwijderen

Om te zien wat er in de klembordgeschiedenis staat, gebruik je de toetscombinatie Windows-toets+V. Je klikt op het item om dit te plakken in het programma dat actief is. Wanneer je vaak dezelfde afbeelding of hetzelfde stukje tekst moet plakken, kun je het vastmaken in het klembord. Daarvoor zoek je in de klembordgeschiedenis het item dat je meermaals wilt gebruiken, klik je op de drie puntje naast het item en kies je Vastmaken. Hier zie je ook de opdrachten Verwijderen en Alles wissen staan. Met die laatste functie verwijder je alle klembordinformatie die op het apparaat en in de cloud bij Microsoft staat, met uitzondering van de items die je hebt vastgepind. Hetzelfde gebeurt wanneer je de pc herstart. Je zult alle klemborditems kwijt zijn, behalve de onderdelen die je hebt vastgemaakt.

Vastmaken en verwijderen
Ieder item in de klembordgeschiedenis kun je vastmaken en verwijderen.

1 Reactie(s) op: Zo kopieer je meerdere items via klembordgeschiedenis

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 20 januari 2020 20:47 amhw.franssen
    Aan dit bewaren van de geschiedenis zit ook een risicovolle kant, namelijk in het geval dat een wachtwoord werd gecopieerd, en dus tijdens een sessie wordt bewaard en niet wordt overschreven !!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.