Zo kun je foto's bewerken met Pixlr X

Door: evi-maquoi | 30 december 2019 16:18

Pixlr
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Je hebt helemaal geen dure of zware software nodig om foto’s te bewerken. Dat bewijst Pixlr X wel. Deze online tool is helemaal gratis en je kunt je afbeeldingen in slechts enkele muiskliks naar een hoger plan tillen. Mede omdat het ontzettend veel mogelijkheden bevat, al moet je ook weer niet té veel te wensen hebben.

1 Geen account nodig

Om foto’s te kunnen bewerken met Pixlr X, hoef je helemaal niets te downloaden, en ook het aanmaken van een account is niet nodig. Om Pixlr X te gebruiken, surf je naar www.pixlr.com/x. Ben je benieuwd naar de functies die het webprogramma je biedt voordat je er zelf mee aan de slag gaat, klik dan op een van de voorbeeldfoto’s onderaan. In de bewerkingsmodus vind je links bovenaan de knop waarmee je in één keer terugkeert naar de homepage. Aan de linkerzijkant zie je de gereedschapsbalk en links onderaan instellingenknop. Het lagenpaneel bevindt zich rechts, de weergaveopties en knoppen om op te slaan en af te sluiten staan onderaan.

Pixlr 2

2 Beeld uploaden

Heb je met een voorbeeldfoto de functies van Pixlr X bekeken en wil je met eigen foto’s aan de slag, keer dan weer terug naar de homepage. Kies links voor Open image en navigeer naar het bestand dat je wilt gaan bewerken. Liever drag and drop? Ook geen probleem! Wil je een foto bewerken die ergens online opgeslagen staat? Kies dan voor Load url en kopieer het exacte webadres. Ook nog belangrijk om te weten: Pixlr X kan met de meest gangbare formaten aan de slag, zoals jpg en png, maar niet met psd-files of raw-bestanden.

3 Nieuw bestand

In Pixlr X kun je ook een nieuw bestand aanmaken, eventueel met specifieke afmetingen. Kies daarvoor bovenin voor Create new. Pixlr X stelt je een aantal standaardafmetingen voor – zoals Instagram 1080x1080 of Facebook Cover 828x465 – maar aan de rechterkant kun je ook zelf afmetingen invoeren. Geef je creatie een naam, vul het aantal pixels in bij Width en Height en kies eventueel nog een achtergrondkleur bij Background.

Pixlr 3

4 Stockbeeld zoeken

Een van de sterke punten van Pixlr X is dat je rechtstreeks vanuit de applicatie naar gratis stockbeelden kunt zoeken. Klik simpelweg bovenin op Stock search en typ je zoekterm in de balk. Let wel, aangezien Pixlr met de beeldbank van Unsplash werkt, moet je je zoekterm in het Engels invoeren. Met de knop Load more onderaan haal je nog meer beelden tevoorschijn. Zodra je een foto gekozen hebt, kies je tussen Create new of Add current om de afbeelding respectievelijk in een nieuw of bestaand bestand te laden.

5 Verplaatsen en croppen

De interface van Pixlr is ontzettend intuïtief. Met de bovenste knop in de gereedschapsbalk kun je onder andere het afbeeldingsformaat wijzigen en het canvas aanpassen. Via Layer / Unlock ontgrendel je de achtergrondlaag en met Duplicate kopieer je de desbetreffende laag. Met de tweede knop in de balk kun je het formaat aanpassen en je beeld roteren, rechttrekken of bijsnijden. Zet je het schuifje achter Select aspect om, dan kun je kiezen uit enkele standaardverhoudingen.

Pixlr 4

6 Achtergrond weghalen

Een andere handige feature is de mogelijkheid om de achtergrond weg te halen. Klik op het schaartje en gebruik daarna de tweede knop bovenaan – de magische toverstaf – om grote delen in één keer te verwijderen. Met het penseel – de derde knop helemaal bovenaan – kun je handmatig nog wat dingen wegwerken. De grootte en zachtheid van het penseel pas je aan met de schuifbalken onder Size en Softness. Met Hint removed kun je snel even spieken hoe het resultaat voorheen was.

7 Tig aanpassingen

Met de vierde knop in de gereedschapsbalk kun je een foto in één keer automatisch aanpassen. Klik simpelweg op Auto fix. Via dit menu kun je een foto ook meteen omzetten naar Black & White of de kleuren omdraaien (Invert). Heb je wel vaker foto’s bewerkt of wil je gewoon wat experimenteren? Ga dan met de schuifbalken in de linkerkolom aan de slag. Je kunt dan onder meer de verzadiging, kleurtemperatuur, tint, helderheid en contrast aanpassen.

Pixlr 5

0 Reactie(s) op: Zo kun je foto's bewerken met Pixlr X

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.