Zo kun je foto's bewerken met Pixlr X

Door: evi-maquoi | 30 december 2019 16:18

Pixlr
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

8 Fijne filters

Waar Pixlr X ook geen gebrek aan heeft, zijn filters. De knop met de puntjes in de gereedschapsbalk opent het Filter-menu. Via Sharpen kun je je afbeelding verscherpen, met Clarity pas je de helderheid aan en met Smooth kun je alles verzachten. Wil je wat korrel toevoegen? Schuif dan wat met het balkje onder Grain. Onder Scene kun je een vignet toevoegen, je foto wat extra glitter en glamour geven of helemaal pixelen. Experimenteer er gerust op los, want met Undo kun je altijd een stap terug.

9 Kant-en-klare effecten

Heb je maar weinig op met het bewerken van foto’s en geen zin om daar al je tijd in te steken? Maak dan gebruik van een van de acht presets. Dat is gelukkig niet alles, want klik je bijvoorbeeld op Retro, dan heb je nog eens keus uit dertien verschillende voorvertoningen. Die ruime keuze geldt voor iedere preset. Om een preset toe te voegen op je foto, hoef je alleen maar op het miniatuurtje te klikken. Met de schuifbalk kun je de intensiteit desgewenst nog wat verminderen. Helaas kun je geen presets met elkaar combineren, voor een creatieve touch. Om terug te gaan naar het categorie-overzicht klik je op Back.

Pixlr 6

10 Nog wat retoucheren

Met de verfkwast in de gereedschapsbalk kun je je foto selectief retoucheren. Er zijn vier opties. De pleister laat je toe kleine oneffenheden weg te werken, met de Clone stamp kun je specifieke delen in je foto vermenigvuldigen, de druppel vervaagt je afbeelding (Blur) of verscherpt (Sharpen) hem. Tot slot kun je met de laatste knop specifieke delen van je foto lichter (Lighten) of donkerder (Darken) maken. Bij elke optie heb je de mogelijkheid de grootte (Size), zachtheid (Softness) of sterkte (Strength) van je penseel in te stellen.

11 Krabbels en letters

Om iets extra’s op de foto te tekenen, heb je een extra penseel nodig. Klik op het penseel in de gereedschapsbalk en dan op Add new drawing. Kies vervolgens of je uit de losse pols wilt tekenen of met kant-en-klare vormen er iets aan wilt toevoegen. Teken je met de muis, dan kun je met behulp van de schuifbalken weer de grootte (Size), zachtheid (Softness) en transparantie (Transparancy) aanpassen. Tekst toevoegen gaat hetzelfde. Zo kun je het tekstblok verplaatsen, een lettertype kiezen, de interlinie aanpassen, de letterafstand wijzigen, een schaduw toevoegen enzovoort.

Pixlr 7

12 Stickers en meer

De twee onderste knoppen in de balk zijn een must voor iedereen die van wat spielerei houdt. Overlays, Borders, Shapes, Stickers, je kunt het bijna zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Kies je er bijvoorbeeld voor om een kader toe te voegen, dan kun je dat kader 180 graden draaien of spiegelen, en de transparantie nog aanpassen. Via de knop Images kun je ook een extra beeld aan je foto toevoegen: een eigen plaatje, een online foto of een stockbeeld.

13 Laag per laag

Elke nieuwe toevoeging, als tekst, een vorm of een sticker, komt in een nieuwe laag terecht. Zelf kun je ook heel eenvoudig een nieuwe laag aanmaken door op het plusteken boven aan de rij met lagen te klikken. Kies vervolgens uit Image, Text of Drawing om respectievelijk een foto-, tekst- of tekenlaag toe te voegen. In het lagenvenster kun je de lagen van positie veranderen door te ze verslepen. Ook kun je via de puntjes op de laag altijd de Blend mode en Transparency nog aanpassen, mocht je later nog iets willen wijzigen of dingen beter op elkaar willen laten aansluiten. Met de twee onderste knoppen dupliceer of verwijder je bovendien gemakkelijk die specifieke laag. De achtergrondlaag is trouwens altijd vergrendeld, deze kun je ontgrendelen door op het eerste icoontje in de gereedschapsbalk (Arrange) op Unlock te klikken.

Pixlr 8

14 Opslaan!

Ben je helemaal tevreden met het resultaat? Dan wil je natuurlijk je werk kunnen opslaan. Kies daarom rechts onderaan voor Save. In het dialoogvenster geef je een bestandsnaam op en maak je een keuze tussen het bestandstype JPG of PNG. Bij een jpg’tje kun je de schuifbalk onder Quality nog verplaatsen als je ziet dat het bestand te groot is geworden. Tot slot kun je ook zelf de breedte en hoogte van je foto nog aanpassen. Klik op Download om de bewerkte foto meteen op je harde schijf op te slaan.

0 Reactie(s) op: Zo kun je foto's bewerken met Pixlr X

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.