Zo maak je geluidseffecten met LabChirp

© PXimport

Zo maak je geluidseffecten met LabChirp

Geplaatst: 4 september 2019 - 02:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Dirk Schoofs

Heb je voor een animatie of een presentatie van die kleine geluidjes nodig die je ook vaak hoort bij computerspellen? Je kunt je te pletter zoeken in een of andere geluidenbank op het internet, of je kunt de geluidseffecten zelf maken met de gratis tool LabChirp! Het is geen eenvoudige tool, maar met deze stappen kom je vast een eind.

Stap 1: Wave en Effects

Met LabChirp knutsel je digitale geluidseffecten, die je opslaat in de bestandsindeling .wav. Het programma heeft een stel geavanceerde functies voor doorgewinterde sound-editors, maar gelukkig kun je er als beginner ook mee aan de slag. Er zijn een aantal voorbeeldgeluiden, er zijn presets en het programma kan zelf effecten genereren. Je downloadt het programma van labbed.net (slechts 140 KB). Als je toch op die pagina bent, klik dan ook even op de demo in mp3-formaat. Dit is een demo van meer dan vijf minuten met een aaneenschakeling van geluidseffecten die ieder amper twee-drie seconden duren.

Het programma vertrekt van één geluidstoon.

© PXimport

Stap 2: Geluid creëren

Het programma heeft twee tabbladen: Wave en Effects. Het creëren van geluid gebeurt in Wave. Je duidt hierin aan hoeveel kanalen je wilt gebruiken. Er zijn maximaal acht kanalen. Selecteer een kanaal en bepaal bij Length de duurtijd van het geluid, standaard staat één seconde ingesteld. Je kunt ook een vertraging instellen met Delay. Daarna versleep je de schuifjes van Frequency modulation en Volume modulation.

Vervolgens kies je de golfvorm. Hiervoor gebruik je de voorinstellingen in de drie vakjes van Waveform. Je kunt verschillende golfvormen kiezen zoals sinus, driehoek, zaagtand, vierkant en meer. Via de Custom-knoppen pas je de geluidsgolven zelf nog aan, je kunt ook de curve verslepen. Je zorgt voor scherpe geluidsovergangen door de golfpunten scherp te houden. Met de knop Curve genereert LabChirp zachte overgangen. Klik tussendoor natuurlijk een aantal keren op de Play-knop om het resultaat te beluisteren.

Via de knop Curve zorg je voor vloeiende geluidsovergangen.

© PXimport

Stap 3: Effecten maken

In het tabblad Effects plaats je een effect op één of meerdere kanalen. Hier heb je de keuze uit Echo, Reverb, Overdrive, Flanger, Chord en Bitcrusher. Wanneer je een effect selecteert, kun je dit nog fijnregelen met de schuifregelaars. Heel handig is de knop Mutate, waarmee je het effect waaraan je werkt door het programma laat bewerken. Meestal wordt het resultaat hierdoor beter. Wil je het programma echt helemaal z’n gang laten gaan, bijvoorbeeld om inspiratie op te doen, dan is er de functie Randomizer die lukraak effecten creëert. Deze kun je zelf weer aanpassen aan je eigen wensen: een zeer handig startpunt dus.

Ieder resultaat van de Randomizer kun je verder aanpassen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten