Zo kun je het beste e-mails archiveren

Door: Toon van Daele | 06 december 2019 10:05

Gmail laptop
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

06 Archiveren Outlook

We tonen even hoe je mails inclusief bijlagen voor enerzijds Outlook en anderzijds Gmail kunt archiveren; de werkwijze voor andere e-maildiensten als Thunderbird of Windows (Live) Mail is vergelijkbaar.

Klik dus maar op Microsoft Outlook, selecteer je Outlook-profiel (of verwijs naar een pst-bestand) en klik op Volgende. Druk hier op het knopje met de drie puntjes en klik vervolgens op Toevoegen. Selecteer een map, laat eventueel het vinkje staan bij Submappen openen en bevestig met OK. Herhaal dit zo nodig voor overige mailmappen. Sluit na afloop het dialoogvenster af met OK. Bij Filter kun je aangeven of je ook ongelezen berichten wilt archiveren en of je alleen berichten wilt meenemen die ouder zijn dan een instelbare datum. Tot slot kun je nog aangeven of je gearchiveerde berichten uit Outlook wilt verwijderen en wanneer dat dan precies moet gebeuren. Rond af met Beëindigen (2x). Met een dubbelklik op het nieuw gecreëerde profiel start je het archiveringsproces.

Outlook archiveren
06 Het archiveren van Outlook (en Gmail) is volop bezig …

07 Archiveren Gmail

Om je Gmail-berichten te kunnen archiveren is er wel een kleine voorbereiding nodig. Meld je aan bij Gmail, open Instellingen / Doorsturen en POP/IMAP en selecteer de optie IMAP inschakelen. Over nu naar MailStore Home, waar je naar E-mails archiveren gaat, op de knop Geavanceerd drukt en Gmail kiest. Vul je Gmail-adres in, klik op Toestemmen en vervolgens op Toestaan. Sluit het geopende browservenster en druk op de knop Test. Zodra je nu op Volgende klikt, kom je in een vergelijkbaar dialoogvenster terecht als in stap ‘06 Archiveren Outlook’. Vul alles naar wens in en start het archiveringsproces.

Gmail archiveren
07 Er is een kleine voorbereiding nodig voor het archiveren van je Gmail-berichten.

08 Openen en zoeken

Je hebt het intussen al gemerkt: je Persoonlijk archief is niet langer leeg, want voor elk archiveringsprofiel tref je hier een andere archiefmap aan. Als je zo’n map opent, zie je rechts een berichtenoverzicht. Klik op een bericht om het in het rechtervenster te zien verschijnen of klik rechtsboven op Selecteren e-mailclient en kies je favoriete E-mailprogramma: je kunt de archiefberichten nu met een druk op de knop In [je e-mailclient] openen. Een bericht verhuizen naar een andere archiefmap is net zo eenvoudig. Rechtsklik op het bericht, kies Verplaatsen naar map, duid de doelmap aan en bevestig met OK.

MailStore Home is wel zo slim om ook een zoekfunctie te integreren; je vindt de bijbehorende balk linksboven. Er zijn ook veel geavanceerde zoekopdrachten mogelijk. Hiertoe klik je in het linkervenster op E-mails zoeken. Er verschijnt dan een venster waar je tal van (gecombineerde) zoekopdrachten kwijt kunt.

Openen en zoeken
08 Via de geïntegreerde zoekfunctie kun je allerlei gecombineerde filters toepassem.

09 Exporteren

MailStore Home functioneert in feite als archiverings- en als back-uptool (in de veronderstelling dat je de gearchiveerde berichten niet laat verwijderen uit je e-mailprogramma). Als je e-mails kwijtraakt die je eerder door MailStore Home hebt laten ophalen, dan kun je die netjes weer terugzetten.

Kies E-mails exporteren, duid de beoogde e-mailclient en de gewenste archiefmap aan, en geef aan waarnaar je die wilt exporteren (zoals je Outlook-profiel of naar een afzonderlijk pst-bestand). Het exportprofiel wordt gecreëerd en met een dubbelklik start je de export. Overigens is het ook mogelijk specifieke berichten terug te zetten. Open de archiefmap, selecteer de gewenste berichten, rechtsklik op je selectie, kies Exporteren naar en geef je e-mailclient en profiel aan.

De geëxporteerde berichten komen standaard terecht in de mailmap MailStore Export (inclusief submappen), van waaruit je ze zo nodig nog naar de originele mailmap kunt verplaatsen.

Exporteren
09 Ook in omgekeerde richting werkt het: van MailStore Home naar je e-mailprogramma.

0 Reactie(s) op: Zo kun je het beste e-mails archiveren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.