Zo kun je het notificatiepaneel aanpassen in Android

Door: kevingrin | 18 juli 2018 14:14

notificatiepaneel aanpassen
How To

In het zogeheten notificatiepaneel van Android vind je handige snelkoppelingen naar veelgebruikte functies, zoals je wifi- en bluetooth-verbinding. Door het paneel naar wens aan te passen, heb je de opties die je het vaakst nodig hebt het dichtst bij de hand. Zo kun je het notificatiepaneel aanpassen in Android.

Het notificatiepaneel van Android komt tevoorschijn zodra je van bovenaf het scherm omlaag swipet. Je ziet dan vijf knoppen, maar zodra je het menu verder omlaag trekt vind je er nog veel meer. Rechts bovenin beeld zie je het icoontje van een pen. Tik hier op om het paneel te kunnen bewerken en zelf de volgorde van de functies te bepalen.

Je zet de icoontjes op een nieuwe plek door ze simpelweg te verslepen. Onder Sleep om tegels toe te voegen vind je daarnaast nog wat extra mogelijkheden. Tip: zet de vijf functies die je het meest wilt gebruiken vooraan. Je ziet ze voortaan meteen terug zodra je het paneel ook maar iets omlaag trekt.

notificatiepaneel aanpassen
Tik op het potlood om functies te kunnen verslepen.

We nemen snel even alle functies met je door.

Android-snelkoppelingen

Wifi: Door hier op te tikken, schakel je snel je wifi in of uit. Of maak je verbinding met een nieuw wifi-netwerk. Je ziet ook gelijk hoe sterk het signaal is.

Bluetooth: Werkt hetzelfde als de wifi-knop, maar dan voor bluetooth. We raden je aan Bluetooth alleen ingeschakeld te laten zolang je verbonden bent met apparaten, zoals draadloze koptelefoons. Het heeft geen nut om bluetooth aan te laten als je er niet actief gebruik van maakt, je accu raakt er dan alleen maar sneller leeg van.

Mobiele gegevens : Als je verbonden bent met het netwerk van je provider, zie je hier de naam van je provider staan. Je kunt er hier voor kiezen om je mobiele internet uit te schakelen, als je bijvoorbeeld aan je datalimiet dreigt te raken. Druk op Meer instellingen om precies te achterhalen welke apps de afgelopen tijd de meeste data hebben verstookt.

Vliegtuigmodus: De vliegtuigmodus schakelt alle draadloze signalen van je telefoon uit. Je kunt daardoor niet meer internetten, bellen en sms'en, maar je kunt wel lokale muziek- en filmbestanden afspelen of een spelletje spelen.

Automatische rotatie: Wanneer dit aanstaat, roteert het scherm mee zodra je je smartphone kantelt. Handig als je een YouTube-filmpje op volledig scherm wil kijken. Heb je liever dat het scherm zijn vaste positie aanhoudt, zet deze functie dan uit.

Zaklamp: Doet precies wat je er van verwacht. De flits van je camera wordt ingeschakeld, zodat je je telefoon als zaklamp kunt gebruiken.

Locatie: Hiermee schakel je locatiegegevens in die apps gebruiken om - inderdaad - je locatie te bepalen. Denk aan Google Maps, maar bijvoorbeeld ook je Weer-widget. Heb je het niet nodig, laat het dan uit. Locatiebepaling vreet namelijk ook energie, waardoor je accu sneller leegraakt.

Accugebruik: Hier zie je hoe lang je je telefoon nog kunt gebruiken voor 'ie weer aan de oplader moet. Je ziet ook welke apps de meeste energie kosten en schakelt ze waar nodig uit. Eventueel schakel je er de accubesparende modus van Android juist in, maar gebruik deze alleen in noodgevallen.

notificatiepaneel aanpassen
Je ziet precies hoe lang het nog duurt voor je weer op moet laden.

Databesparing: Door de databesparende modus aan te zetten, verbruiken apps minder mobiele data. Interessant dus wanneer je bijna aan je datalimiet zit of bijvoorbeeld in het buitenland bent. Je kunt dit per app bepalen, maar niet vanuit dit menu. Hier kun je de modus enkel aan- en uitzetten. De overige functies vind je onder Dataverbruik in Instellingen.

Casten: Zoals de naam doet vermoeden regel je hier instellingen rond het 'casten' van je smartphone naar andere apparaten. Een van de meestgebruikte toepassingen is het streamen van je smartphone-scherm via een Chromecast van Google.

NFC : Hiermee schakel je de NFC-chip van je telefoon in, althans als je toestel er eentje heeft. Een van de belangrijkste toepassingen van dit moment is afrekenen met je smartphone bij pinautomaten, maar sinds kort ook inchecken met je telefoon in het openbaar vervoer. Gebruik je dit niet, zet het dan gerust uit.

Nachtmodus: Ben je voor het slapen gaan nog veel met je telefoon in de weer, zet dan 's avonds de nachtmodus aan om het blauwe licht van je scherm te filteren. Is beter voor je nachtrust, is bewezen.

Hotspot: De kans is groot dat je laptop alleen op internet kan als er een wifi-verbinding is, maar die is niet altijd in de buurt. In de trein bijvoorbeeld. Je kunt dan het mobiele internet van je smartphone omzetten naar een wifi-signaal voor je notebook, zodat je daar toch mee kunt internetten. De hotspot aan- of uitzetten doe je hier. Als je er nog niet eentje hebt ingesteld, ga je naar Instellingen, Draadloos en netwerken, Meer, Tethering en draagbare hotspot.

VPN: Hier regel je alles rond je virtual private network en schakel je de versleutelde verbinding in of uit. Dit werkt alleen als je ook daadwerkelijk van een VPN gebruikmaakt - standaard is Android niet van een VPN voorzien.

Kleuren omkeren: Kleuren omkeren zorgt ervoor dat je scherm in negatief wordt weergegeven. We gebruiken het eerlijk gezegd nooit en jij waarschijnlijk ook niet.

Knoppen vergrendelen: Hierdoor werken tot slot de fysieke knoppen van je toestel niet meer. Je kunt dan alleen nog het touchscreen gebruiken. Ook hiervan zijn de toepassingen beperkt.

Notificatiepaneel resetten

Het kan overigens zijn dat je op jouw telefoon meer of minder opties ziet, of dat ze anders heten. Dat verschilt per merk en hangt ook af van de apps die je geïnstalleerd hebt. Spotify sluipt er bijvoorbeeld een offline modus voor de streamingdienst tussen. Experimenteer naar hartenlust, er kan niks fout gaan. Wil je weer terug naar de oude indeling, ga dan naar het bewerkingsscherm, druk op de drie bolletjes en tik op Resetten.

1 Reactie(s) op: Zo kun je het notificatiepaneel aanpassen in Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 19 juli 2018 19:58 maneschijn
    ik heb een nokia 7 plus ( android 8.1 oreo) en het NFC staat niet op het notificatiepaneel, is dit mogelijk dit erop te krijgen. Nu iedere keer instellingen openen enz… aanzetten, nadien terug afzetten voor de veiligheid. Zou gemakkelijker gaan via dat notificatiepaneel. Dank u
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.