Videobewerking in Windows 10 met Prism Video Editor

Door: dirk-schoofs | 24 november 2019 17:35

How To

De standaard videospeler van een smartphone of tablet kan niet overweg met alle soorten videobestanden: sommige moet je eerst converteren. Prism Video Editor is een gratis tool waarmee je snel een hele lijst filmpjes kunt omzetten en optimaliseren.

Stap 1: In de lijst

Deze lichtgewicht video-converter is gratis voor persoonlijk gebruik. Op NCHsoftware.com vind je twee versies, voor Windows en macOS. Het basisprincipe van Prism is helder. Eerst zet je het videobestand dat je graag naar een ander formaat wilt converteren in de conversielijst. Prism ondersteunt alle populaire bestandsindelingen, zoals mp4, avi, mov, flv, mkv, mpeg en meer. Wil je verschillende filmpjes tegelijk omzetten en optimaliseren, dan sleep je ze allemaal in de lijst. Heb je een dozijn filmpjes klaargezet, maar ben je niet zeker of filmpje nummer vijf wel het juiste bestand is, dan kun je het in de lijst selecteren en even bekijken door te klikken op de groene knop Play.

Filmpjes van verschillende indelingen in dezelfde lijst vormen geen enkel probleem.

Stap 2: Uitvoerprofielen

Daarna selecteer je de map waar het geconverteerde materiaal terechtkomt en geef je het juiste uitvoerformaat aan. Je kunt uiteraard een van de vele beschikbare videoformaten selecteren, de bit- en samplerate aanduiden en een compressor kiezen, maar meestal gaat het daar fout omdat dit toch wat technische kennis vereist. Daarom werkt Prism ook met uitvoerprofielen waar je simpelweg aanduidt op welk apparaat je de geconverteerde filmpjes straks wilt bekijken. Wanneer je het uitvoerformaat hebt geselecteerd, kun je de instellingen nog steeds fijnregelen via de knop File Options. Bovendien is er een functie Preview waarmee je een voorproefje van het resultaat beoordeelt. Op die manier kan er weinig misgaan, als je op de Convert-knop klikt.

Geef aan in welk formaat je het resultaat wilt zien.

Stap 3: Bewerken en delen

Behalve voor het omzetten in een ander formaat kun je Prism gebruiken om enkele bewerkingen uit te voeren via de knop Effecten. Hierdoor opent zich een venstertje waar je verschillende aanpassingen hebt om kleur, helderheid en contrast in te stellen. Je kunt tekst over de video aanbrengen, een videoframe omdraaien, een watermerk toevoegen en een fragment inkorten. Tenslotte is het mogelijk om via het menu File / Upload Converted file het filmmateriaal te delen op YouTube en Vimeo of het op te slaan op cloudopslagplaatsen als Dropbox, Flickr, Google Drive en OneDrive.

Hier hebben we een filmpje omzet in sepia.

0 Reactie(s) op: Videobewerking in Windows 10 met Prism Video Editor

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.