Wachtwoorden in Firefox exporteren

Door: Justin Doornekamp | 11 april 2021 09:59

Firefox is al behoorlijk privacy-vriendelijk, maar het kan nog beter!!
How To

Firefox heeft nog niet zo lang een eigen wachtwoordenmanager: in mei dit jaar bestaat de dienst, genaamd Lockwise, twee jaar. In de afgelopen tijd heeft Mozilla de wachtwoordbeheerder verder verbeterd en inmiddels kun je je wachtwoorden in Firefox exporteren naar een andere browser. Dit is handig als je wilt overstappen naar een andere browser of als je een externe wachtwoordmanager wilt gebruiken, zoals LastPass of Dashlane.

Wanneer je al je wachtwoorden wilt importeren in een andere browser of een externe wachtwoordbeheerder, dan heb je (vaak) een .csv-bestand nodig van Firefox. Hoe je dit bestand kunt downloaden in Firefox, leggen we hieronder uit. 

Wachtwoorden exporteren

Voordat je je wachtwoorden exporteert, moet je ervan bewust zijn dat het .csv-bestand dat je gaat aanmaken niet versleuteld is. Al je gebruikersnamen en wachtwoorden zijn zichtbaar in een tekstbestand. Zorg dan ook dat je je wachtwoorden exporteert vanaf een eigen computer die je vertrouwt en verwijder nadat je de wachtwoorden hebt geïmporteerd in een andere browser of wachtwoordtool het csv.bestand van je computer. 

Exporteer je wachtwoorden alleen op een computer die je vertrouwt.

Om je wachtwoorden in Firefox te exporteren, open je de browser op je computer en klik je rechtsboven op het hamburgermenu (de drie horizontale strepen onder elkaar). Kies voor Aanmeldingen en wachtwoorden en je komt in Firefox Lockwise terecht. Hier zie je al je opgeslagen wachtwoorden. Door in dit venster op de drie horizontale puntjes te klikken, rechtsboven in het scherm, krijg je de optie Aanmeldingen exporteren. Vervolgens word je gewaarschuwd dat je wachtwoorden worden opgeslagen als leesbare tekst en dat iedereen die het geëxporteerde bestand kan openen, ze kan bekijken. Druk hier op Exporteren, waarna je je aanmeldgegevens voor Windows of Mac moet invoeren om de gegevens te kunnen downloaden. Nu kun je het .csv-bestand op je computer opslaan. 

Wachtwoorden verwijderen

Ga je Firefox niet meer gebruiken of kies je voor een externe wachtwoordbeheerder, dan loont het om de opgeslagen wachtwoorden in je browser volledig te verwijderen. Dit doe je in het Firefox Lockwise-venster door opnieuw op de drie verticale puntjes te klikken en te kiezen voor Alle aanmeldingen verwijderen. Wees er wel van bewust dat je je keuze niet meer kunt terugdraaien. 

Gebruik je Firefox niet meer? Verwijder dan je wachtwoorden.

Nu kun je je .csv-bestand importeren in je nieuwe browser of wachtwoordbeheerder. De manier waarop je dit doet verschilt per tool en browser. In Chrome kun je in de zoekbalk chrome://settings/importData invoeren om wachtwoorden te importeren, via Safari doe je dat bijvoorbeeld via Archief in de menubalk en vervolgens via Importeer uit

0 Reactie(s) op: Wachtwoorden in Firefox exporteren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.