Zo kun je kapotte browserbladwijzers verwijderen

© PXimport

Zo kun je kapotte browserbladwijzers verwijderen

Geplaatst: 15 juni 2015 - 07:47

Aangepast: 14 december 2022 - 15:29

Redactie ID.nl

'Error 404: File not found' is misschien wel de bekendste foutmelding uit computerland, helemaal als je vaak werkt met bladwijzers. Zou het niet prettig zijn als er een eenvoudige manier was om automatisch kapotte bladwijzers uit je browser te verwijderen?

Als je een uitgebreide verzameling browserbladwijzers hebt opgebouwd, is de kans groot dat er inmiddels een aantal naar dode url's verwijzen. Je zou erachter kunnen proberen te komen welke dat zijn door ze één voor één aan te klikken en te kijken of je een 404-foutmelding krijgt - althans, als je graag gemarteld wordt. Lees ook: Haal alles uit bladwijzers in Chrome.

Chrome

Probeer de gratis Chrome-extensie Bookmark Checker van everhelper.me. Als deze eenmaal geïnstalleerd is, moet je op het gele icoon op de werkbalk van Chrome klikken en het programma komt als webpagina tevoorschijn.

© PXimport

Bookmark Checker-opties.

Hier kun je de scaninstellingen veranderen, maar de standaardinstellingen werkten voor mij prima. Na het scannen kun je de kapotte links onderzoeken - de links die een 404-foutmelding opleverden. Je kunt individuele bladwijzers selecteren of beter nog, je kunt het vakje helemaal bovenaan aanvinken om ze allemaal te selecteren en de vinkjes weghalen bij de bladwijzers die je toch wilt bewaren.

© PXimport

Bookmark Checker-resultaten.

Het tabblad Other Errors is vergelijkbaar, maar met een waarschuwing dat je items individueel moet verifiëren. Dat is een goed advies. Ik heb hier sites gevonden waarvan ik weet dat ze in orde zijn en die ik regelmatig gebruik. Aan de andere kant had ik de meeste sites in de lijst al jaren niet gebruikt en deze kon ik dan ook gemakkelijk verwijderen.

Als alles wat je wilt verwijderen is aangevinkt, moet je op Add to Tash queue klikken. Klik op Trash om het verwijderen te bevestigen.

Firefox

Mozilla's browser heeft een vergelijkbare add-on, ontwikkeld door pos1t1ve, met een naam die er erg op lijkt: Bookmarks Checker. Ook deze add-on is gratis.

© PXimport

Bookmarks Checker.

Firefox' Bookmarks Checker en Chrome's Bookmark Checker lijken zo sterk op elkaar dat ik eerstgenoemde niet in detail hoef te beschrijven. Ik zal alleen vermelden dat deze als dialoogvenster verschijnt in plaats van als webpagina en dat er geen Trash queue is. Wanneer je op Delete Selected from the Browser klikt, worden alle aangevinkte bladwijzers meteen verwijderd.

Internet Explorer

Ik kon voor de ingebouwde browser van Windows geen vergelijkbare add-on vinden, maar ik heb wel een gratis standalone programma gevonden, AM-DeadLink genaamd. Het programma beweert voor alle drie de browsers te werken, maar de add-ons die ik hierboven besproken heb zijn betere oplossingen voor Chrome en Firefox.

© PXimport

AM-DeadLink.

Er is één groot probleem met AM-DeadLink: De huidige versie, 4.7, kan kapotte bladwijzers (of "favorieten", zoals ze in IE genoemd worden) vinden, maar niet verwijderen. Waarom niet? Op de website van het programma wordt de volgende verklaring gegeven: "Aangezien het bladwijzerbeheer in browsers door de jaren heen complexer is geworden, is het niet langer aan te raden om externe tools te gebruiken om bladwijzers te verwijderen. Browserbladwijzers moeten alleen binnen de browserinterface verwijderd worden!"

Ik kan me voor Chrome en Firefox wel in dit argument vinden, maar IE slaat bladwijzers op als bestanden in de Favorites-map. Zo gecompliceerd is dat echt niet.

De oplossing: Gebruik de oudere versie, 4.6. Deze versie verwijderde de favorieten prima. Als je het eng vindt, kun je altijd een back-up van de Favorites-map maken voordat je AM-DeadLink draait.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten