Zo kun je kapotte pdf’s toch openen en bekijken

Door: John Vanderaart | 28 november 2021 12:01

How To

Het kan zomaar gebeuren dat je te maken krijgt met een kapot pdf-bestand. De schade is wellicht tijdens het transport opgelopen, maar een bewerk-en-bewaar-handeling kan ook verkeerd hebben uitgepakt. Tja, wat dan te doen? Computer!Totaal weet gelukkig raad.

Bezoek de webpagina www.bit.ly/viewcorpdf om de tool Corrupt PDF Viewer te downloaden en te installeren. Je kunt daar ook een portable versie van deze software vinden. Meteen nadat je Corrupt PDF Viewer hebt geïnstalleerd en gestart, kun je voor File en Open kiezen om een meegeleverd voorbeeldbestand (lees: een kapotte pdf) te openen. Als je dat doet, dan kijk je natuurlijk meteen even naar de locatie van dat voorbeeldbestand, want je neemt natuurlijk niets voor lief.

Pak vervolgens Windows Verkenner erbij en bezoek die locatie. Het laat zich raden: de pdf opent in de als standaard ingestelde pdf-app en concludeert dat het voorbeeldbestand niet te openen is. Ja, geloven is goed, maar controleren is beter!

Zien is geloven. Je kijkt of dat bestand is te openen met behulp van de standaard ingestelde pdf-app. Niet dus!

Kapotte pdf

De volgende stap is het inlezen van die kapotte pdf met behulp van Corrupt PDF Viewer. Met als resultaat (vanzelfsprekend) een pdf-bestand dat tóch – redelijk – netjes kan worden geopend en getoond. En dat is nog niet alles, want via de knop Save As kun het langs deze weg geopende en toonbaar gemaakte beschadigde pdf-bestand bewaren als een onbeschadigd pdf-bestand; voor zover dat mogelijk is uiteraard … En ook déze actie check je met behulp van de als standaard ingestelde pdf-app en je constateert genoegzaam dat Corrupt PDF Viewer doet wat het programma belooft.

Check-dubbelcheck. Het bestand is netjes te openen door de standaard pdf-app. Het programma is goedgekeurd door Computer!Totaal.

Meer mogelijkheden

Maar daarmee ben je er nog niet voor wat betreft Corrupt PDF Viewer, want het programma heeft nog wat meer mogelijkheden die best interessant voor je kunnen zijn. Zo kun je de geopende pdf bekijken, waarbij je kunt zoomen, roteren (ook per afzonderlijke pagina) enzovoort. Bij het afdrukken kun je de marges aanpassen om overbodige witruimte weg te laten. Als er echt beschadigde, niet te lezen pagina’s in het bestand zitten, kun je die verwijderen. Een soort van schoonmaakrondje. Verder kun je de geopende pdf bewaren als losse png-pagina’s in een instelbare resolutie. Enfin, dat alles maakt Corrupt PDF Viewer tot een programma dat je standaard wilt hebben geïnstalleerd als onderdeel van de toepassingen die je dagelijks gebruikt.

0 Reactie(s) op: Zo kun je kapotte pdf’s toch openen en bekijken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.