Zo kun je mediabestanden knippen in VLC

Door: dirk-schoofs | 22 juli 2020 09:33

How To

VLC blijft voor heel veel gebruikers de favoriete tool om video af te spelen van verschillende bronnen. Je kunt deze speler echter ook gebruiken als videobewerkingssoftware als je bijvoorbeeld simpelweg een stukje wil bijsnijden. VLC doet dit wel op een nogal eigengereide manier.

Stap 1: Geavanceerde bediening

Als je de gratis en opensource multimediaspeler nog niet hebt, dan kun je die downloaden via www.videolan.org. De tool werkt op zowat alle besturingssystemen (Windows, Linux, macOS, iOS, Android) en kan de meeste mediabestanden, dus ook dvd’s, audio-cd’s en verschillende streaming-protocollen afspelen. VLC is misschien niet de meest geavanceerde videobewerkingssoftware, maar je kunt wel heel makkelijk stukken van filmpjes wegsnijden. Op die manier hoef je geen lange videobestanden te bewaren, maar alleen de fragmenten die je werkelijk interesseren. Eerst moet je via het menu Weergave de Geavanceerde bediening in beeld brengen. Hierdoor krijg je onderaan bij de normale besturingsknoppen vier extra knoppen. Dat zijn de opnameknoppen.

Om een fragment in te korten, heb je extra bedieningsknoppen nodig.

Stap 2: Opnemen

Vervolgens open je het videobestand waar het om gaat. Speel het filmpje af of sleep de afspeelknop naar het punt waar je de knip wilt geven. Om heel nauwkeurig te werken, gebruik je de laatste knop. Dat is de knop Frame voor frame om op die manier beeld per beeld op te schuiven naar het exacte punt waar je wilt snijden. Heb je de positie haarfijn bepaald, dan klik je op de knop met de rode stip. Dat is de knop Opname. Daarna laat je het filmpje verder lopen. Als je bij het eindpunt bent, klik je opnieuw op de opnameknop. Op die manier maak je in feite een opname van het fragment dat je nodig hebt.

In feite maak je een nieuwe, kortere opname.

Stap 3: Terugvinden

In plaats van de opnameknop kun je ook een sneltoets gebruiken. Om te opname te starten, druk je op Shift+R (van Record). Om de opname te stoppen, druk je nogmaals op dezelfde sneltoets. De bijgesneden video wordt opgeslagen in de map Video’s. Aan de bestandsnaam zie je hoelang deze ingekorte video is. De bestandsnaam is iets in de stijl van: vlc-record-2020-04-17-14h25m16s-naamvanhetfilmpje.mp4-.mp4. Als je het lange bestand niet meer nodig hebt, kun je dit net zo goed verwijderen. Je kunt trouwens deze truc ook gebruiken om audio in te korten.

VLC zal het nieuwe bestand opslaan in de map Video’s.

0 Reactie(s) op: Zo kun je mediabestanden knippen in VLC

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.